Η κατάργηση της «αμέλειας» στην πρόκληση ατυχήματος

Η κατάργηση της «αμέλειας»  στην πρόκληση ατυχήματος

Η κατάργηση της «αμέλειας» στην πρόκληση ατυχήματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 264 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Αναστάσιος Πλατής
Ψυχίατρος*

Δεν είναι αμέλεια όταν φορτηγό περνά στο αντίθετο ρεύμα και παρασύρει παιδιά, όταν ανεβαίνει πεζοδρόμια και σκοτώνει πεζούς, όταν προκαλεί θανατηφόρο τροχαίο υπό την επήρεια αλκοόλ ή όταν οι κακοτεχνίες στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και τα συσσωρευμένα φυσικά και τεχνικά απορρίμματα εμποδίζουν την ομαλή και ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Μητέρες έχασαν τα παιδιά τους στην άσφαλτο εξαιτίας ασυνείδητων οδηγών ή ανεύθυνων τεχνικών, οι οποίοι, ωστόσο, κυκλοφορούν ελεύθεροι, ως ελεύθεροι σκοπευτές. Και πού να αποδοθούν ευθύνες;

Οι υποσχέσεις για την οδική ασφάλεια είναι διαχρονικές, όμως δεν γίνονται πράξη καθώς στα συρτάρια των υπουργείων αραχνιάζουν φιλόδοξα σχέδια τα οποία δεν υλοποιούνται, με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών. Και αυτά την ώρα που κάθε μέρα άνθρωποι όλων των ηλικιών σκοτώνονται στους δρόμους και η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις των Ευρωπαϊκών στατιστικών. Πότε θα γίνουμε Ευρωπαίοι οδηγοί; Πότε θα αποκτήσουμε Ευρωπαϊκούς δρόμους;

Οι βασικότεροι λόγοι της απραξίας της πολιτείας για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών είναι η έλλειψη συντονισμού των επιτροπών οδικής ασφάλειας, η κωλυσιεργία λήψης πολιτικών αποφάσεων, η αποσπασματικότητα αντίδρασης μετά από κάποιο τραγικό-θεαματικό τροχαίο δυστύχημα, η απουσία συστηματικής παρακολούθησης εκ μέρους του προσωπικού των υπηρεσιών Τροχαίας, η ελλιπής ενημέρωση, ειδικά σε τουριστικούς νομούς, όπως η Δωδεκάνησος, μια περιοχή με αυξημένη κίνηση, με οδηγούς από άλλες χώρες, με άλλες συμπεριφορές οδήγησης και τουρίστες νεαρής ηλικίας που ενοικιάζουν δίκυκλα και συχνά καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω τροχαίων.

Για αυτό, λοιπόν, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν και να ελέγχουν τους οδηγούς, με χρήση φυλλαδίων, με κατάλληλες οδικές σημάνσεις και πινακίδες, με χρήση ραντάρ και καμερών.

Η κακή οδική συμπεριφορά, η χρήση κινητών τηλεφώνων, η μη χρήση ζωνών ασφαλείας, η επιθετική οδήγηση, η μη τήρηση των αποστάσεων και του Κ.Ο.Κ. αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος. Βασικοί κανόνες για την αποτροπή των παραβατικών συμπεριφορών είναι ότι τα άτομα τις αποφεύγουν όταν φοβούνται τις συνέπειες των πράξεών τους.
Η πολιτεία τα επόμενα έτη θα πρέπει να δώσει οικονομικά κίνητρα στους οδηγούς για να αλλάζουν ελαστικά, να περνούν από ΚΤΕΟ τακτικά και να συντηρούν τα οχήματά τους, να ελέγχουν τα φρένα και τα φώτα τους.
Έτσι, θα επιτευχθεί η μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, δίχως να ξεχνάμε την οδική παιδεία κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, την προκλητική ατιμωρησία και την έλλειψη ελέγχων.

* Ο Αναστάσης Πλατής είναι επίσης Επιστημονικά υπεύθυνος
Ιδρυτής και Πρόεδρος
της Εταιρείας Ανάπτυξης
Ψυχικής Υγείας
«ΠΑΝΑΚΕΙΑ»

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου