Προβληματισμός και στη Ρόδο για τα νέα μέτρα στην εστίαση

Προβληματισμός και στη Ρόδο για τα νέα μέτρα στην εστίαση

Προβληματισμός και στη Ρόδο για τα νέα μέτρα στην εστίαση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4068 ΦΟΡΕΣ

Έντονα προβληματισμένος είναι ο κλάδος της εστίασης και στην περιοχή μας αφενός μεν για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφετέρου για την επιβίωση των επιχειρήσεων του είδους τον χειμώνα.

Οι ιδιοκτήτες τους υπογραμμίζουν ότι η σεζόν φέτος μπορεί να πήγε καλύτερα από πέρυσι αλλά ήταν μικρό το διάστημα που δούλεψαν ικανοποιητικά, ευελπιστώντας ότι η σεζόν θα πάει μέχρι τον Οκτώβριο.
Από την άλλη, ο εμπορικός κόσμος θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη από το κεντρικό κράτος και ειδικά στην περίπτωση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μάλιστα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την έναρξη της αποπληρωμής της όχι από τον Ιανουάριο αλλά από το τέλος της επόμενης σεζόν.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει το μέλος του σωματείου εστιατόρων της περιοχής μας Λούης Παλούκης, υπάρχει προβληματισμός στην εστίαση γιατί με τα νέα μέτρα δεν θα επιτρέπεται να μπαίνουν μη εμβολιασμένοι σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα νησί όπως εμείς γιατί δε δουλεύουμε με απρόσωπους πελάτες οι πελάτες μας, μας στηρίζουν πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε να γίνουμε αστυνομικοί και να λέμε έχετε ή δεν έχετε εμβολιαστεί. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι να σερβίρουμε τον κόσμο και να τον ικανοποιούμε με τις γεύσεις. Δεν είναι να αστυνομεύουμε τον χώρο μας και να ζητάμε πιστοποιητικά και διάφορα άλλα έγγραφα για να μπει μέσα ο κόσμος να φάει» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Παράλληλα, όπως είπε, η σεζόν πήγε καλύτερα από ό,τι περίμεναν αν και ήταν πάρα πολύ σύντομη. Κράτησε δηλαδή από 15 Ιουλίου μέχρι και 25 Αυγούστου.
«Στη συνέχεια έκανε μία μεγάλη κοιλιά και τώρα πάλι βλέπουμε κάποια σημεία ανάκαμψης και ευελπιστώ ότι θα κρατήσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου γιατί όλες οι επιχειρήσεις της Ρόδου ανεξαιρέτως έχουν ανάγκη έναν μήνα δουλειάς για να μπούμε στον χειμώνα ο οποίος θα είναι πολύ δύσκολος» πρόσθεσε ο κ. Παλούκης ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη δική του επιχείρηση λέγοντας:

«Όλο το καλοκαίρι εγώ δεν λειτούργησα τον εσωτερικό χώρο καθόλου για να μην έχω εμβολιασμένους και μη. Λειτουργούσα μόνο στον εξωτερικό χώρο. Το ίδιο θα συνεχιστεί και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στη συνέχεια θα δω πώς θα είναι τα δεδομένα και ανάλογα θα πράξω. Εγώ τον ρόλο του αστυνομικού δεν θα τον παίξω.

Έχω πελάτες που τους γνωρίζω και μας στηρίζουν χρόνια ολόκληρα. Τι θα τους πω; Φέρτε μου το πιστοποιητικό σας να σας ταΐσω; Δεν είναι αυτός ο ρόλος του εστιάτορα, είναι του κράτους. Δεν είναι σωστό να έρχεται το μπαλάκι στους εστιάτορες και να πιάνουν την καυτή πατάτα οι επιχειρηματίες».

Σε ερώτηση για το αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη ο κλάδος απάντησε λέγοντας ότι πρέπει το κράτος να αναλάβει τα ενοίκια του χειμώνα και να βοηθήσει σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή. «Είναι ένα θέμα που καίει πολλούς επιχειρηματίες.

Αν μπορεί το κράτος να βοηθήσει λίγο την κατάσταση. Δηλαδή τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής να δοθούν το 2022 και όχι τώρα τον Ιανουάριο. Να γίνει αυτό στο τέλος του 2022 για να μπορεί ο κόσμος να πάρει κάποια ανάσα. Περάσαμε δύο χρόνια δύσκολα και δουλέψαμε 45 μέρες. Με τόσες μέρες πώς μπορούν να κρατηθούν επιχειρήσεις;» πρόσθεσε.

Παράλληλα τόνισε ότι το θέμα της εστίασης δεν είναι κάτι εύκολο, αφού δε σημαίνει ότι επειδή κάποιος έχει πελάτες έχει και κέρδη. «Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πολλοί νομίζουν ότι το εστιατόριο έχει εύκολο κέρδος. Το εστιατόριο είναι ο πιο δύσκολος επαγγελματικός τομέας για να βγάλεις μεροκάματο. Υπάρχουν πολύ μεγάλοι συντελεστές φορολόγησης ΦΠΑ, ενοίκια, λειτουργικά έξοδα που σου παίρνουν το κέρδος.

Τα νέα παιδιά νομίζουν ότι αν ανοίξουν ένα μαγαζί που θα πουλά 100 καφέδες θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Δε γίνονται έτσι τα πράγματα. Πρέπει να σταματήσει να αντιγράφει ο ένας τον άλλον γιατί έχει έρθει κορεσμός».

Τέλος, στην ερώτηση αν δούλεψαν φέτος όσοι είχαν εστιατόρια στην περιοχή μας, ο κ. Παλούκης απάντησε ως εξής: «Ζούμε στην εποχή της παροχής υπηρεσιών. Τώρα όσα καταστήματα προσφέρουν ποιότητα, σέρβις, καθαριότητα, έχουν καλό πακέτο, παίρνουν ένα μερίδιο από την πίτα της αγοράς. Όσα μαγαζιά εξακολουθούν να λειτουργούν με τη φιλοσοφία της δεκαετίας του 1980 αργά ή γρήγορα θα κλείσουν».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς