Αυξημένα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Αυξημένα τα περιστατικά  ενδοοικογενειακής βίας

Αυξημένα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 761 ΦΟΡΕΣ

Σε σχέση με πέρυσι διπλασιάστηκαν στο νησί μας

Ανησυχητικός είναι ο αριθμός των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές της περιοχής μας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την αύξηση που έχει καταγραφεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο οχτάμηνο τα αρμόδια αστυνομικά τμήμα του νησιού μας έχουν ασχοληθεί με το σχεδόν διπλάσιο αριθμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από ό,τι το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των συλλήψεων που έχουν γίνει για τέτοιες περιπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ροδιακής», μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας από την αρχή του τρέχοντος έτους έως και το τέλος Αυγούστου 2021, ασχολήθηκαν με 172 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και προέβησαν σε 63 συλλήψεις για τα αδικήματα αυτά.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως το 2020 είχαν σχηματιστεί 108 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία και είχαν γίνει 43 συλλήψεις.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργεί στο νησί μας στην Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου και επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την αύξηση που υπάρχει στα συγκεκριμένα περιστατικά από την περίοδο της καραντίνας και έπειτα.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις φθάνουν έως και τις αίθουσες των αρμόδιων δικαστηρίων τα οποία και αποφαίνονται για την ποινή που θα επιβληθεί στους συλληφθέντες.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αρκετές δε από αυτές τις περιπτώσεις διώκονται ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, ενώ υπήρξαν υποθέσεις όπου ο εμπλεκόμενος – κατηγορούμενος οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την απολογία του και επέστρεψε μετά την εκδίκαση της υπόθεσής του αφού καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη.

Χαρακτηριστική περίπτωση μίας τέτοιας υπόθεσης είναι αυτή που εξετάστηκε τον Μάιο του 2021 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, το οποίο και επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων ετών σε 54χρονο που κατηγορούνταν για ενδοοικογενειακή βία και επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος της συζύγου του αλλά και των τριών κοριτσιών του.

Tο δικαστήριο, μάλιστα κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Σπύρου Σαλαμαστράκη μετέτρεψε τις κατηγορίες σε πλημμελήματα (εφαρμόζοντας τον ευνοϊκότερο νόμο) και επέβαλε στον 54χρονο την παραπάνω συνολική ποινή για όλες τις πράξεις που κατηγορούνταν, για την οποία η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό δύο βασικές προϋποθέσεις:
- Απαγορεύεται η μετάβασή του στην Πάτμο και απαγορεύεται να πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων τη σύζυγό του και τα τρία του κορίτσια σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Ο 54χρονος ο οποίος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ήταν προφυλακισμένος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.
Μία άλλη περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτή ενός 50χρονου από τις Καλυθιές ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλες πέντε κατηγορίες σε βάρος της πρώην συζύγου του.
Για όλες τις κατηγορίες, 50χρονος δικάστηκε τον Απρίλιο του 2018 και καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω σε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών και φυλάκιση 10 μηνών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία καταδικάστηκε ο 50χρονος, αφορά δύο περιστατικά που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2017 και σύμφωνα και με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή της 45χρονης πρώην συζύγου του. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω στοιχεία και υποθέσεις αλλά και το ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν έκκληση στα θύματα να καταγγείλουν πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ σε κρίσιμες στιγμές έχουν τη δυνατότητα να στείλουν και γραπτό μήνυμα, πληκτρολογώντας «100», τη διεύθυνση και το όνομά τους, όπως και συνοπτικά τι συμβαίνει.

Αντίστοιχη δυνατότητα έχουν και άτομα με αναπηρία μέσω ειδικής εφαρμογής σε Viber και WhatsApp.

Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.
Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων