«Οι Δωδεκανήσιοι του Πειραιά: Οι ακρίτες νησιώτες στο μεγάλο λιμάνι»

«Οι Δωδεκανήσιοι του Πειραιά: Οι ακρίτες νησιώτες στο μεγάλο λιμάνι»

«Οι Δωδεκανήσιοι του Πειραιά: Οι ακρίτες νησιώτες στο μεγάλο λιμάνι»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 411 ΦΟΡΕΣ

Εσπερίδα ιστορικού χαρακτήρα με ομιλίες που απεικονίζουν τη μακρόχρονη πορεία των Δωδεκανησίων από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στον Πειραιά!

Ο Πειραιάς, όντας το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ήταν ο πρώτος σταθμός άφιξης των Δωδεκανησίων στη Μητέρα Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να αποδεσμευτούν από τον ιταλικό ζυγό και να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή δίνοντας στην οικογένειά τους ένα καλύτερο αύριο.

Οι ακρίτες νησιώτες έκαναν τον Πειραιά δεύτερο σπίτι τους και συνέβαλαν κι αυτοί στην ανάπτυξη και τη δημιουργία της ταυτότητας της πόλης, διατηρώντας όμως πάντα πιστά την αγάπη τους για τα Δωδεκάνησα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Ο Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανήσιων Νέων μέσα από την εσπερίδα με τίτλο «Δωδεκανήσιοι του Πειραιά: οι ακρίτες νησιώτες στο Μεγάλο Λιμάνι!» θα αναδείξει πτυχές αυτής της ιστορίας μέσα από 5 ομιλίες διακεκριμένων δωδεκανησίων και μη του Πειραιά.

• «Η Οδύσσεια των Δωδεκανησίων στην πορεία τους προς τον Πειραιά», Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς

• «Δωδεκανησιακοί παροικιακοί Σύλλογοι στον Πειραιά: διατηρώντας την παράδοση», Φίλιππος Καλούδης, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδιας Δωδ/κών Σωματείων, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος»

• «Από τα Δωδεκάνησα στον Πειραιά», βιωματική αφήγηση, Φραγκίσκη Σταυράκη, ποιήτρια, φιλόλογος, πρώην υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου «Ο ΖΕΦΥΡΟΣ»).

• «Δωδεκανήσιοι του Πειραιά - πολιτισμός και αθλητισμός». Αφορά 2 σκέλη:

• Ο Σύλλογος «Δωδεκανησιακόν Σχολείον»: Τα Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία στον Πειραιά, 1937-1940, Μαρία Παπανικολάου Ιστορικός και Αρχειονόμος Πανεπιστημίου Καΐρου

• Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», Γεώργιος Καλαφατάς, πρόεδρος ΔΑΟ Αργοναύτης Πειραιά

Η ημερίδα θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στη Δωδεκανησιακή Εστία, στην οδό Υψηλάντου 143,185 35 στον Πειραιά, στον 1ο όροφο και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά μέσα από τη δράση «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2021».

Θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Είσοδος ελεύθερη από τις 5:30 μ.μ., μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή σε όσους φέρουν δήλωση αρνητικού τεστ (rapid ή PCR) 48 ωρών από την ώρα έναρξης της εκδήλωσης.

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion