Προχωρούν τα σχέδια για ξενώνα αστέγων στη Ρόδο

Προχωρούν τα σχέδια  για ξενώνα αστέγων στη Ρόδο

Προχωρούν τα σχέδια για ξενώνα αστέγων στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 484 ΦΟΡΕΣ

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η δημιουργία του ξενώνα αστέγων στη Ρόδο που μαζί με το ανοιχτό κέντρο ημέρας και τις υποστηρικτές υπηρεσίες που θα παρέχουν, θα δώσουν ανακούφιση σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης.

Για το θέμα αυτό καθώς και για άλλες αρμοδιότητές του, μίλησε χθες, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΔΟΠ) του Δήμου Ρόδου, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Γιώργος Τριάντος.

Όπως είπε, λοιπόν, καταρχάς, προχωρούν στην κατάθεση των τελικών σχεδίων για τον ξενώνα των αστέγων, για την τελική έγκριση. Έχουν στείλει την αρχική πρόταση, έγιναν κάποιες παρατηρήσεις από την Αποκεντρωμένη, οι οποίες διορθώθηκαν και χθες επρόκειτο να σταλεί το τελικό έγγραφο στη Διαχειριστική Αρχή για να πάρουν την έγκριση. Εφόσον γίνει και αυτό, το επόμενο βήμα είναι να οριστεί η επιτροπή έργου και να γίνει ο διαγωνισμός, δηλαδή θα βγει η προκήρυξη για τη μίσθωση του χώρου.

Μόλις έχουν και τη μίσθωση του χώρου θα προχωρήσουν στην προκήρυξη για το προσωπικό και μέχρι τα τέλη του χρόνου ευελπιστούν να έχει αρχίσει να υλοποιείται και αυτή η δομή ώστε τον ερχόμενο χειμώνα να έχουμε και το ανοιχτό κέντρο για τους αστέγους αλλά και το υπνωτήριο το οποίο θα είναι περίπου 20-25 θέσεων.

Σημειώνεται ότι ο χώρος που θα μετατραπεί σε ξενώνα αστέγων, θα έχει ξεχωριστά δωμάτια ανδρών και γυναικών, χώρους υγιεινής, πλύντρια για να τα χρησιμοποιούν οι συμπολίτες μας που θα έρχονται στο κέντρο ημέρας για να κάνουν το μπάνιο τους, να πλύνουν τα ρούχα τους κτλ.

Όσο για την προκήρυξη, αυτή περιλαμβάνει τις προδιαγραφές του χώρου που αναζητείται, μεταξύ άλλων το μίσθωμα να καθοριστεί γύρω στα 4.500 ευρώ, και λίγο παραπάνω, και για τα υπόλοιπα θα δουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ανάλογα θα προχωρήσουν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τριάντος, στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι άστεγους δεν εννοούμε μόνο αυτούς που μένουν στα παγκάκια, αλλά και εκείνους που έχουν κάνει κατάληψη σε ακατοίκητα κτίρια ή σε κτίρια που είναι παραμελημένα, κυρίως μέσα στην Παλιά Πόλη αλλά και στις παρυφές της πόλης και οι οποίοι είναι αρκετοί,

Και είπε, ακόμη:
«Το γεγονός είναι ότι υπάρχει μία νοοτροπία, υπάρχουν αρκετοί από αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να μπουν σε σπίτια, θέλουν να κυκλοφορούν έξω, να κοιμούνται έξω και εκεί είναι μία προσπάθεια, αν τους πείσουμε, να μπορέσουν να ενταχθούν μέσα γιατί τα οφέλη θα είναι αρκετά: θα έχουν μία ιατρική παρακολούθηση, θα υπάρχει λογιστής για να τους φτιάξει όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις για να πάρουν μία ασφαλιστική ενημερότητα για να μπορέσουν να τύχουν της επιδοματικής πολιτικής η οποία είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για να μπορέσει κάποιος να λάβει τα επιδόματα. Θα υπάρχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και φυσικά θα υπάρχει μία συνεργασία για την εύρεση εργασίας σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται στην ηλικία και έχουν τις δυνατότητες να δουλέψουν».

Για τον προγραμματισμό
Όσον αφορά την αρμοδιότητα που του ανατέθηκε από τον Δήμαρχο πρόσφατα, αυτήν της Αντιδημαρχίας Προγραμματισμού, όπως είπε ο κ. Τριάντος, Υπήρχαν πράγματα δρομολογημένα. Το καινούργιο που έχουν να κάνουν αφορά το Πράσινο Ταμείο. Ειδικότερα, θέλουν να υλοποιήσουν την προγραμματική σύμβαση και να κάνουν τις μελέτες που είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Συγκεκριμένα, προσανατολίζονται σε τρία βασικά σχέδια: το ένα είναι η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών εκεί που δεν έχουμε παιδικές χαρές και η διαμόρφωσή τους.

Το δεύτερο κομμάτι είναι να βρουν κοινόχρηστους χώρους, να φτιάξουν τα λεγόμενα «πάρκα τσέπης», δηλαδή πάρκα τα οποία θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν κάποιες περιοχές. Έτσι, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Υπηρεσία Ακίνητης Περιουσίας, ψάχνουν να βρουν ποιοι είναι εκείνοι οι κοινόχρηστοι χώροι ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις παρεμβάσεις.

Το τρίτο είναι στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΔΟΠ, να φτιάξουν ένα πάρκο το οποίο θα συνδυάζεται και με τη δημιουργία υπαίθριου γυμναστηρίου για ΑμΕΑ. Ακόμη, εφόσον περισσέψουν και χρήματα και υπάρχει και χώρος, θα προσπαθήσουν να φτιάξουν κάποια υποδομή ώστε να στεγαστούν υπηρεσίες και κάποια γραφεία για τα κακοποιημένα παιδιά και όλες οι υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με την παιδική παραβατικότητα και τον επιμελητή ανηλίκων, ακόμη να υπάρχει συνεργασία και με το Χαμόγελο του Παιδιού για να δημιουργήσουν γραφείο εκεί.

Ήδη, βρίσκονται σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από σήμερα θα ξεκινήσει η καταγραφή των παιδικών σταθμών γιατί δεν έχουν ιδιοκτησιακό καθεστώς όλοι καθώς σε κάποιους δεν έχουν γίνει ακόμη οι μεταβιβάσεις-σε αρκετούς έχουν γίνει. Θα αρχίσουν πάντως με εκείνους στους οποίους έχουν γίνει οι μεταβιβάσεις και θα μπορέσουν να κάνουν παρεμβάσεις διότι δεν μπορούν να κάνουν καμία παρέμβαση σε κτήριο που δεν τους ανήκει.

«Είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη προσοχή, δηλαδή να επαναφέρουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας που ανήκουν στον Δήμο για να μπορέσουμε να κάνουμε και μεγαλύτερες παρεμβάσεις», τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

Όπως είπε, λοιπόν, το παραπάνω είναι το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ο Προγραμματισμός: δηλαδή, αφενός μεν τον ξενώνα των αστέγων, δεύτερο το Πράσινο Ταμείο και τα υπόλοιπα είναι ότι όποια έργα, μελέτες και προκηρύξεις έρχονται προσπαθούν να ανταποκριθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς