Γρηγόρης Ρουμάνης: Συνεχείς οι προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων του νοσοκομείου

Γρηγόρης Ρουμάνης: Συνεχείς οι προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων του νοσοκομείου

Γρηγόρης Ρουμάνης: Συνεχείς οι προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων του νοσοκομείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 355 ΦΟΡΕΣ

Φέτος υπήρξαν 16 και πέρυσι 4 θάνατοι από τον κορωνοϊό

Σε μία ακτινογραφία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου (ΓΝΡ), μετά από δύο χρόνια πανδημίας και με τις γνωστές ελλείψεις σε προσωπικό, προχώρησε, χθες, ο Διοικητής του κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενημέρωσε αναλυτικά για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα ενώ όσον αφορά τη λίστα για τα χειρουργεία, είπε ότι είναι μικρότερη απ’ αυτήν που είδε το φως της δημοσιότητας και ότι η κατάσταση είναι λογική δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν αυτά τα δύο χρόνια.

Ο κ. Ρουμάνης, ο οποίος παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, ξεκίνησε με τη δήλωση ότι «στη ζωή του δεν έχει μάθει να κρύβεται πίσω από άλλους, έχει μάθει να κάνει τη δουλειά του με επιμονή, με προσοχή, να συνεργάζεται με όλους και να λέει τα πράγματα όπως είναι. Και στη συνέχεια, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα θέματα:

Για το προσωπικό
Ο Διοικητής επέλεξε να ξεκινήσει την ενημέρωση από το προσωπικό, ακριβώς επειδή είμαστε σε μία φάση που ήδη έχουν γίνει κάποιες απομακρύνσεις προσωπικού λόγω του εμβολιασμού και της άρνησης να εμβολιαστούν.

Όπως είπε, λοιπόν, το Νοσοκομείο από την 1η/1ου/2020 μέχρι σήμερα έχει προσλάβει 19 μόνιμους γιατρούς σε όλες τις ειδικότητες (σ.σ. γενικής ιατρικής, ΩΡΛ, αναισθησιολογίας, αγγειοχειρουργικής, νεφρολογίας, παθολογίας, παιδιατρικής, ουρολογίας, καρδιολογίας, χειρουργικής, παθολογικής ανατομίας και ακτινολογίας), όπως επίσης και 11 επικουρικούς γιατρούς (καρδιολογίας, παθολογίας, παιδιατρικής, ορθοπεδικής, νευρολογίας, παθολογίας, γυναικολογίας-μαιευτικής, παιδιατρικής, οφθαλμολογίας), 3 μόνιμους νοσηλευτές, 51 επικουρικούς νοσηλευτές, 3 άτομα παραϊατρικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς, 6 επικουρικούς και 10 άτομα λοιπό προσωπικό.

Θέλησε, ακόμη, να αναφερθεί ξεχωριστά στα άτομα που πήραν από τον ΟΑΕΔ, «δείχνοντας και σαν Νοσοκομείο το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει να έχουμε, που μπήκαμε στο πρόγραμμα 55 plus και ήδη έχουμε πάρει 3 υπαλλήλους που θέλουν να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια τους για να βγουν στη σύνταξη», όπως είπε.

Επίσης, σε εκκρεμότητα είναι μία πρόσληψη ενός αγγειοχειρουργού η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και έχει βγει η προκήρυξη για τις καινούργιες προσλήψεις.

Όπως είπε, στη συνέχεια, ο κ. Ρουμάνης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του Νοσοκομείου από πλευράς γιατρών είναι οι αναισθησιολόγοι, ήδη έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις γιατρών- αναισθησιολόγων, ενός λοιμωξιολόγου, ενός ψυχιάτρου και ακόμα μίας ειδικότητας, που ευελπιστούν αυτές οι θέσεις να καλυφθούν σύντομα και να καλύψουν και τα κενά που έχει το Νοσοκομείο στις συγκεκριμένες θέσεις γιατί, όπως είπε, πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο σφαιρικότερα και να μην επικεντρωνόμαστε ούτε μόνο στον covid ούτε σε κάποια άλλα θέματα των κλινικών. Επεσήμανε, ακό-μη, ότι υπάρχουν θέματα όπως η αιμοδοσία, η ψυχική υγεία, τα επείγοντα περιστατικά, που πρέπει και εκεί να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον.

Κτηριακή υποδομή-εξοπλισμός
Ταυτόχρονα-συνέχισε ο κ. Ρουμάνης-για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, μετά από πολλά χρόνια, χρειάζεται να δοθούν χρήματα για να βελτιωθούν οι υποδομές του. Είναι γνωστό ότι, ήδη, έχουν πάρει 327 χιλιάδες ευρώ από την Περιφέρεια για να εξοπλίσουν τα μαγειρεία, τα στεγνωτήρια, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και επίσης 100 χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή της μονάδας κυτταροστατικών η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και σύντομα θ’ αρχίσει να λειτουργεί.

Εκτός από αυτά, το Νοσοκομείο μπήκε στο ενεργειακό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ και όταν το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουν και την έναρξη λειτουργίας του, θα γίνει κατανοητό ότι προσπαθούν να είναι εντάξει και με τα θέματα περιβαλλοντικής αγωγής, κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος αλλά και με την οικονομία στο Νοσοκομείο η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες που αφορούν την αγορά καινούργιου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσα από τα προηγούμενα ΕΣΠΑ, που είχαν αφήσει κάποια υπόλοιπα, και έτσι μπορούν σύντομα να έχουν εξοπλισμό κυρίως για δύο κλινικές, τη γαστρεντερολογική και την ουρολογική και για κάποιες άλλες με λιγότερα μηχανήματα, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου.

Επίσης, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για την αγορά δεξαμενής οξυγόνου, αξίας 75 χιλιάδων ευρώ. Όπως εξήγησε, κατάφεραν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Υφυπουργό, την κα Ράπτη, να πάρουν μία επιδότηση 220 χιλιάδων ευρώ, για την πλήρη ανακαίνιση της ψυχιατρικής κλινικής (σ.σ. εγκαταστάσεις, εξοπλισμός κτλ.) και επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για αγορά πλυντηρίων αξίας 550 χιλιάδων ευρώ.

«Απ’ ό,τι βλέπετε, λοιπόν, πάντα προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες του Νοσοκομείου, τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και τις συνθήκες διαβίωσης των υπολοίπων που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο», είπε ο κ. Ρουμάνης και ανέφερε ότι επειδή το Νοσοκομείο έχει πολλά χρόνια ν’ ασχοληθεί με τις υποδομές και το συγκριμένο θέμα είναι δύσκολο, είναι σοβαρό και είναι και χρονοβόρο.

Ήδη, στα σχέδιά τους είναι η ένταξη στο καινούργιο ΕΣΠΑ με σκοπό την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, κυρίως όσον αφορά στις υποδομές του, δηλαδή τις κλινικές, όσο αφορά τον εξοπλισμό, κρεβάτια, βαψίματα, πατώματα, τα οποία χρειάζονται άμεση αποκατάσταση. Πιστεύουν, λοιπόν, ότι σύντομα, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με το Υπουργείο θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και αυτό το πρόγραμμα μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη υποβάλει τις προτάσεις τους που χωρίζονται σε τρία μεγάλα κομμάτια: το ένα είναι οι υποδομές, ένα δεύτερο μεγάλο κομμάτι είναι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και ένα τρίτο κομμάτι είναι η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, δηλαδή ο φάκελος του ασθενή, η διασύνδεση των κλινικών, η ενημέρωση των γιατρών και να μην υπάρχουν πολλά τμήματα τα οποία δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Όπως για τη χρονιά που πέρασε που έκαναν μία ακόμα επένδυση με τη διασύνδεση των κλινικών με το μικροβιολογικό εργαστήριο και όλα τα αποτελέσματα διαβιβάζονται αυτομάτως και έγκαιρα, όπως και στο ΤΕΠ.

«Αυτή την προσπάθεια την αγκάλιασε όλος ο κόσμος και απόδειξη είναι ότι, τη χρονιά που πέρασε μέχρι σήμερα, έχουμε δωρεές οι οποίες ξεπερνούν τα 200.000 χιλιάδες ευρώ», είπε καθώς συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου με σκοπό να βοηθήσουν όσο γίνεται να αντιμετωπίσουμε την πανδημία κυρίως αλλά ταυτόχρονα και να καλύψουμε ανάγκες οι οποίες χρόνιζαν-τους οποίους και ευχαρίστησε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα άλλη μία δωρεά 25 χιλιάδων ευρώ την οποία θα ανακοινώσουν σύντομα και θα την παρουσιάσουν και προέρχεται από τον κ. Μανουσάκη ο οποίος, υπενθυμίζεται, είχε δωρίσει στο Νοσοκομείο δύο αναπνευστήρες αξίας 40 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Θύμισε, στη συνέχεια, ο Διοικητής ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί από τα παλαιότερα χρόνια αλλά και σήμερα, μηχανήματα για το μαστό, ο καινούργιος μαγνήτης, ο καινούργιος αγγειογράφος, έχει ξαναξεκινήσει η λειτουργία της οστικής πυκνότητας (σ.σ. αναλόγως της διαθεσιμότητας του προσωπικού) και έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για μία καλύτερη διασύνδεση των κλινικών από πλευράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, και άλλα αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ έγιναν με σκοπό να βοηθήσουν κατοίκους της Δωδεκανήσου, τη λειτουργία το Νοσοκομείου και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας με ασφάλεια.

Τα προβλήματα που υπάρχουν έγκεινται κυρίως στην επάνδρωση και τη λειτουργία με το προσωπικό που έχουν στις παρούσες συνθήκες. «Σημασία έχει ότι, με ένα πλάνο και μ’ ένα πρόγραμμα, μπορούμε να ανακαινίσουμε το Νοσοκομείο στην έκταση και τη δύναμη που μπορούμε και με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων», είπε.

Εν μέσω πανδημίας
Αμέσως μετά, ο Διοικητής αναφέρθηκε στη λειτουργία του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος με την…επέλαση της πανδημίας λέγοντας ότι συνέπεσε η αρχή της Διοίκησής του με τον κορωνοϊό ο οποίος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον σχεδιασμό τους γιατί αλλάζει τις προτεραιότητες, αλλάζει τις δυνατότητες και αλλάζει αυτό που είχαν προγραμματίσει να κάνουν στο Νοσοκομείο και το βάρος έπεσε σ’ αυτόν. Στατιστικά ανέφερε τα παρακάτω:

το 2020 στο Νοσοκομείο έκαναν εισαγωγή για κορωνοϊό 609 άτομα, από τα οποία θετικά ήταν τα 69, διακομίστηκαν 7 και είχαμε 4 θανάτους. Το 2021 (σ.σ. μέχρι 31 Αυγούστου) εισήχθησαν 695 άτομα για κορωνοϊό, από τα οποία 470 ήταν θετικοί, είχαν 14 διακομιδές και 16 θανάτους.

Συνολικά, λοιπόν, από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, έχουν νοσηλεύσει 1304 άτομα, από τα οποία 539 ήταν θετικοί, είχαμε 21 διακομιδές και 20 θανάτους. Το peak της περιόδου της πανδημίας για το Νοσοκομείο ήταν, σύμφωνα με τον Διοικητή, ο Αύγουστος που πέρασε, ο οποίος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας για όλους, καθώς φθάσαμε τις 53 νοσηλείες σε ημερήσια βάση και, όπως είπε, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις ήταν πάρα πολύ μεγάλες-ευτυχώς το προσωπικό, με τον σχεδιασμό που είχε γίνει, την καλή εκπαίδευση που (δυστυχώς) είχε από το προηγούμενο διάστημα λόγω των περιστατικών που διαχειρίστηκε, μπόρεσε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προετοιμαστεί για οτιδήποτε συμβεί.

Άλλωστε, από την αρχή της πανδημίας είχαν φτιάξει ξεχωριστή κλινική, ξεχωριστά ΤΕΠ και γενικά χώρους οι οποίοι βοήθησαν ιδιαίτερα και στη λειτουργία του Νοσοκομείου σε περίοδο πανδημίας, χωρίς να έχουμε εσωτερικές μεταδόσεις αφού τα περιστατικά που κόλλησαν μέσα στο Νοσοκομείο ήταν μηδενικά σχεδόν.

Τώρα βρίσκονται σε μία φάση που ο σχεδιασμός τους επαναπρογραμματίζεται για το επόμενο διάστημα και επανασχεδιάζεται κυρίως όσο αφορά στην παιδιατρική κλινική. Όπως εξήγησε ο κ. Ρουμάνης, έχουν ήδη ετοιμάσει ένα ΤΕΠ covid για την παιδιατρική κλινική, έχουν ξεχωρίσει ένα κομμάτι της με ιδιαίτερη κατασκευή για να έχει τουλάχιστον τέσσερα κρεβάτια covid αρχικά, έχουν συμπληρώσει το προσωπικό, το ιατρικό κυρίως, με επτά γιατρούς ειδικευμένους οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες του covid, εάν προκύψουν περιστατικά παιδιατρικά «που ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην προκύψουν».

Ταυτόχρονα, για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό στο νησί μας, έχει ήδη δημιουργηθεί το ιατρείο εξέτασης covid. Δηλαδή, όποιος έχει ήδη νοσήσει, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να έρθει πάλι να εξεταστεί από τους γιατρούς, να δουν την εξέλιξη της υγείας του και πως μπορούν να τον βοηθήσουν ιατρικά, ψυχολογικά και ό,τι χρειάζεται για να βελτιωθεί η υγεία του το ταχύτερο δυνατό. Μάλιστα, το Νοσοκομείο της Ρόδου είναι από τα λίγα που έχουν συστήσει τέτοιο ιατρείο και δήλωσε πολύ περήφανος για τους γιατρούς που το υλοποιούν σε εβδομαδιαία βάση.

Όσο για σήμερα, νοσηλεύουν 19 άτομα και περιέγραψε ως εξής την κατάσταση ο Διοικητής: «Είμαστε, λοιπόν, σε ένα διάστημα που έχουν πέσει τα κρούσματα, έχουμε μία σταθερή ροή εισόδων και εξόδων στην κλινική, και έχουμε 20 άτομα σε καλή κατάσταση από τα οποία ένα είναι διασωληνωμένο από τις 6 Σεπτεμβρίου και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορέσουμε να το διακομίσουμε σε άλλο Νοσοκομείο», είπε και συμπλήρωσε: «Φαίνεται ότι, τουλάχιστον, στους μεγάλους έχουμε μία σταθερή ροή και όσο αφορά στη λειτουργία του Νοσοκομείου και τις εισαγωγές και τα κρούσματα έξω στην τοπική κοινωνία», είπε και χαρακτήρισε τον περασμένο Αύγουστο ως έναν «εφιαλτικό μήνα».

Σημειώνεται ότι το διάστημα της πανδημίας είχαμε και νοσηλείες παιδιών αλλά και έξι γυναικών που ήταν θετικές στον covid και γέννησαν χωρίς να γίνει καμία διακομιδή εγκύου. Η παιδιατρική είχε τέσσερα περιστατικά, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Εμβολιασμοί
Καταρχάς, ο κ. Ρουμάνης είπε ότι το Νοσοκομείο όφειλε να υλοποιήσει τις εντολές-οδηγίες-νόμους του Κράτους και έτσι την 1η Σεπτεμβρίου έθεσε σε αναστολή τρεις γιατρούς από τους οποίους η μία έχει ήδη γυρίσει πίσω. Επίσης, από τους 27 νοσηλευτές που τέθηκαν σε αναστολή, έχει γυρίσει η μία πίσω, ακόμη 5 διοικητικούς και 12 από το λοιπό προσωπικό.

Όπως είπε, ως νούμερο δεν είναι μεγάλο αφού δεν ξεπέρασαν τα 48 άτομα και σαν αριθμός του Νοσοκομείου είναι περίπου το 7%, παρ’ όλα αυτά, για τους ίδιους ο κάθε ένας που λείπει είναι πολύτιμος, απαραίτητος και αναγκαίος, και από τις εξειδικευμένες γνώσεις που έχει αλλά και επειδή πάντα έχουν ανάγκη από περισσότερο προσωπικό. Ελπίζουν ότι κάποιοι από αυτούς θα εμβολιαστούν και θα γυρίσουν, ταυτόχρονα όμως έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να προσλάβουν κάποια άτομα με βάση τα τρίμηνα που δίνει η κυβέρνηση στις λίστες των επικουρικών.

Αυτή τη στιγμή, μπορούν να προσλάβουν άμεσα πέντε βοηθούς νοσηλευτικής, δύο ΤΕΕ μαιευτικής και έναν ΤΕΕ νοσηλευτικής. Αυτοί είναι ήδη στις λίστες του Υπουργείου και ξεκινούν τη διαδικασία πρόσληψής τους.
Τα σημεία του Νοσοκομείου που επηρεάστηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου: η ΜΕΘ καθώς μείωσαν τις διαθέσιμες κλίνες για να μπορούν να είναι αξιόπιστοι στις παροχές υγείας, όπου εκεί υπήρχε ένας γιατρός και τουλάχιστον 6 νοσηλευτές που αποχώρησαν. Και δεύτερο θέμα το οποίο δεν είναι μόνο της περιόδου αλλά μεγαλύτερο, είναι αυτό των τραυματιοφορέων και ελπίζουν ότι σύντομα μία προκήρυξη που έβγαλαν το Μάιο θα μπορέσει να ικανοποιηθεί και να έχουμε τραυματιοφορείς. Και ένα τρίτο κομμάτι είναι οι τεχνολόγοι στο ακτινολογικό τμήμα όπου και εκεί πολλοί μαζί ζήτησαν να φύγουν.

Και δήλωσε πάνω σ’ αυτό ο κ. Ρουμάνης: «Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα τέτοια που να μας προκαλούν ανησυχία, δεν είμαστε όμως και στην καλύτερή μας. Είμαστε οριακά, με ανθρώπους οι οποίοι κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να καλύψουν τα κενά και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν».

Για το οξυγόνο
Όπως είπε, θέλησε να περιγράψει την πραγματικότητα επειδή και γι’ αυτό το θέμα ακούστηκαν διάφορες…θεωρίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, πρώτον, το οξυγόνο τοποθετήθηκε το 2019 με μέριμνα της 2ης ΥΠΕ και τριετή εγγύηση, που σημαίνει ότι είναι ένα σύστημα παραγωγής οξυγόνου που υπάρχει στο Νοσοκομείο, είναι του Νοσοκομείου, συντηρείται από την Εταιρία με βάση τη σύμβαση που έχει και αυτή είναι η διαδικασία που τηρείται.

Το σύστημα παραγωγής οξυγόνου, έχει τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 120 κυβικά μέτρα την ώρα. Το διάστημα που πέρασε, οι καταναλώσεις στο Νοσοκομείο ανέρχονταν περίπου από 20 έως 30 κυβικά μέτρα την ώρα. Στις 24 του μηνός τα ξημερώματα, λοιπόν, οι ανάγκες τους έφθασαν τα 110 κυβικά μέτρα την ώρα, δηλαδή έφθασαν στα όρια του συστήματος.

Το Νοσοκομείο, για να καλύψει τις ανάγκες του-και ο ίδιος ήταν παρών εκείνη την ώρα, δεν του τα μετέφεραν, όπως σημείωσε-εφάρμοσε το εφεδρικό σύστημα που διαθέτει με μπουκάλες οξυγόνου διασυνδεδεμένο στο κύριο σύστημα, το οποίο δούλεψε παράλληλα. Για να εξασφαλίσουν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει κάποιος ασθενής από τους 100 τόσους που εκείνη την στιγμή είχαν ανάγκη οξυγόνου, μοίρασαν ταυτόχρονα εκείνο το βράδυ φιάλες οξυγόνου.

«Επομένως, δεν υπήρχαν κενά στο οξυγόνο, υπήρχαν διαφορετικές πηγές και επομένως διαφορετική πίεση σε κάποια διαστήματα», είπε και συμπλήρωσε ότι, σταδιακά, το σύστημα αποκαταστάθηκε, ήδη σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του, παρ’ όλα αυτά βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης της όλης λειτουργίας του, μέσα από τις δυνατότητες που τους δίνει το πληροφορικό σύστημα, για να εντοπίσουν τθ\ι έγινε, για ποιο λόγο και με κάθε λεπτομέρεια παρουσιάστηκαν τα προβλήματα εκείνη τη νύχτα , τα οποία κατά την εκτίμησή τους δεν έθεσαν σε κίνδυνο τους ασθενείς τους γιατί υπήρχαν και τα άλλα συστήματα, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τι δεν πήγε καλά.

Ταυτόχρονα, έχουν ήδη ολοκληρώσει έναν διαγωνισμό για να περάσουν μία καινούργια γραμμή αποκλειστικά για τη μονάδα λοιμώξεων, η οποία θα πηγαίνει κατευθείαν από τη μονάδα παραγωγής στη λοιμώξεων για να μην διακλαδώνεται πουθενά αλλού και σε κάθε περίπτωση εκεί να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη παροχή και δεύτερον έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για αγορά μίας δεξαμενής η οποία θα έχει τη δυνατότητα να τους παρέχει μία τρίτη πηγή οξυγόνου.

Επομένως, αν όλα πάνε καλά, πολύ σύντομα το Νοσοκομείο θα έχει τρεις πηγές παροχής οξυγόνου και δεν θα υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί το οτιδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο.
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι κα το προσωπικό τους εκείνο το βράδυ «έτρεξε, αγωνίστηκε, προσπάθησε να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του», και το τεχνικό που ήρθε εκείνο το βράδυ μέσα, τόσο του Νοσοκομείου όσο και της Εταιρίας που είναι συμβεβλημένοι για να κάνουν το καλύτερο δυνατό.

«Νομίζω ότι τελικά τα καταφέραμε. Τα τυχόν προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν στο σύστημα, θα αξιολογηθούν, θα εκτιμηθούν και θα γίνουν οι ανάλογες αναφορές προς τη 2η ΥΠΕ η οποία έχει και τη διαχείριση της σύμβασης αυτής», τόνισε.

Αναισθησιολόγοι
Όσον αφορά το θέμα των ημερών σε σχέση με το Νοσοκομείο, καταρχάς ο Διοικητής ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, υπηρετούν δύο ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι και ένας ειδικευόμενος. Αυτοί είναι το ελάχιστο που μπορούν να έχουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Τι έχει γίνει μέχρι τώρα: σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 το Νοσοκομείο ενισχύθηκε περιοδικά από δέκα άλλους αναισθησιολόγους οι οποίοι ήρθαν να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.

Το Νοσοκομείο έχει προσλάβει δύο φορές αναισθησιολόγους, στις 19/10 και στη 1/7, οι οποίοι όμως αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Επομένως, οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από πλευράς Νοσοκομείου για να εξασφαλίσουν αναισθησιολόγους καταρχήν έγιναν, είπε και ανέφερε ακόμη ότι, επιπλέον, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ο καινούργιος διαγωνισμός για άλλους δύο αναισθησιολόγους που αν έρθουν και αυτοί θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, τοποθετημένοι στο Νοσοκομείο είναι τρεις γιατροί γιατί υπάρχει και άλλη μία γιατρός η οποία βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου. Στον ένα ανακάλεσαν την άδεια και ήρθε πίσω και είναι βέβαια και η κα Γαλανού που είναι η Διευθύντρια της Κλινικής.

Στη συνέχεια, όμως, ο Διοικητής είπε ότι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη λίστα χειρουργείου που έχει σχέση με τους αναισθησιολόγους, είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν βγει προς τα έξω. Είπε, λοιπόν ότι το 2019 έγιναν 3.632 χειρουργεία (σ.σ. αυτά έχουν υποβάλει στο Υπουργείο στα επίσημα έγγραφα). Το 2020, που είναι η χρονιά που ξεκινάει η πανδημία, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο, υπάρχουν έγγραφες εντολές να μη γίνεται κανένα χειρουργείο λόγω της πανδημίας και μετά από εκεί να είναι μειωμένα κατά ένα 30%-70%.

Σ’ αυτή τη χρονιά, λοιπόν, που τουλάχιστον τους μισούς μήνες απαγορεύονται τα χειρουργεία, το Νοσοκομείο έκανε 3.745 χειρουργεία. Δηλαδή, πέρασε το 2019 κατά 3%. «Το λέω γιατί κάποιοι πρέπει να ξέρουν την αλήθεια και να λένε την αλήθεια και να μην είναι ευκαιριακοί στις κριτικές τους και αυτά που λένε», σχολίασε.

Το 2021, που το Νοσοκομείο ως γνωστόν αντιμετώπισε συνεχόμενα προβλήματα με την έλλειψη αναισθησιολόγων , έχουν κάνει μέχρι τέλος Αυγούστου 2.597 χειρουργεία. Έχουν λοιπόν μεσοσταθμικά, σε σχέση με το 2019 και το 2020, 100 παραπάνω χειρουργεία. «Δηλαδή, αυτό που μπορεί να γίνει και αυτό που πρέπει να γίνει από πλευράς Νοσοκομείου, μάλλον έχει γίνει και με το παραπάνω», είπε.

Όσον αφορά τη λίστα χειρουργείου, είπε ότι είναι μεγάλη αλλά δεν είναι αυτή που κάποιοι βιάστηκαν να ανακοινώσουν στα ΜΜΕ, αφού για ν’ ανακοινωθεί θα έπρεπε πρώτα να είναι ενημερωμένη. Όπως εξήγησε, μπορεί κάποιοι που μπήκαν στη λίστα, έφυγαν και πήγαν αλλού να χειρουργηθούν ή ακόμη για άλλους επειδή ήταν πολύ σοβαρό το πρόβλημά τους εντάχθηκε σαν έκτακτο περιστατικό κάποια στιγμή κτλ.

«Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε μία εκκαθάριση της λίστας και μετά να κουβεντιάσουμε και να πούμε πόσα άτομα έχουμε», είπε και ανέφερε ότι αυτή είναι λίγο κάτω από τα 1000 άτομα, τα οποία βέβαια δεν είναι λίγα. Αν όμως το περιγράψουμε με τις συνθήκες που επικρατούν, νομίζω ότι είμαστε σε μία καλή κατάσταση», είπε ο Διοικητής.

Αναλυτικά, ανέφερε ότι η λίστα αναμονής κυμαίνεται περίπου στους τρεις μήνες περίπου στις χειρουργικές κλινικές, στον ένα μήνα στην αγγειοχειρουργική, 0 στο γυναικολογικό, θωρακοχειρουργικό και νευροχειρουγικό, είναι περίπου στους 10 με 11 μήνες στην ορθοπεδική, 3 μήνες στο ουρολογικό, 1 στο οφθαλμολογικό και 2 στο παιδοχειρουργικό.

«Δηλαδή, είμαστε σε μία κατάσταση μάλλον λογική, με τα δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα», είπε και ανέφερε ενδεικτικά ότι από 1/9-15/9 το Νοσοκομείο έχει κάνει ήδη 108 χειρουργεία.

Και κλείνοντας ο Διοικητής θέλησε να προκαταλάβει τυχόν σχόλια λέγοντας: «Δεν λέω ότι είναι ιδανικά τα πράγματα, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αστοχίες. Λέω ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ότι υπάρχει προσοχή, ότι υπάρχει αγωνία και ότι υπάρχει και προγραμματισμός.

Υπάρχουν οι ιδιαιτερότητες, οι αντιξοότητες, τα θέματα που προκύπτουν εκεί που δεν το περιμένεις αλλά νομίζω ότι, σε γενικές γραμμές, το προσωπικό του Νοσοκομείου προσπαθεί να ανταποκριθεί. Θα λάβετε υπόψη σας ορισμένα σοβαρά πράγματα που κάποιος δεν ζει εδώ δεν μπορεί να το καταλάβει: ένα θέμα είναι ότι το Νοσοκομείο εξυπηρετεί ασθενείς όλης της Δωδεκανήσου, δεύτερον έχει να καλύψει μία τουριστική σεζόν που ευτυχώς φέτος πήγε πολύ καλά, τρίτον ότι είναι από τα νοσοκομεία που εφημερεύουν 365 ημέρες το χρόνο και όχι όπως σε άλλες περιοχές που υπάρχουν δύο-τρία νοσοκομεία και εδώ οι γιατροί και το προσωπικό είναι καθημερινά σε συναγερμό…», είπε αναφέροντας όλα αυτά σε συνδυασμό με τον covid και τις ελλείψεις που υπάρχουν και δημιουργούνται αυτά τα θέματα ενώ διαβεβαίωσε ότι προσπαθούν όλοι μαζί να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Και έκλεισε με τα εξής λόγια, ανήμερα της εορτής της Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης: «Με δώρο τη Σοφία του παρελθόντος και τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει, εφόδιο την πίστη στη δουλειά μας και το έργο μας, με όπλο την ελπίδα για το καλύτερο, δίνουμε όλη μας τη δύναμη και την αγάπη για τη δουλειά, τον τόπο και τη πρόοδο του Νοσοκομείου. Εμείς εδώ σχεδιάζουμε σήμερα το αύριο του Νοσοκομείου που ονειρευτήκαμε χθες. Με πολλή προσπάθεια, με πολλές δυσκολίες, με πολλές απαιτήσεις αλλά με την αγάπη όλων σας και το ενδιαφέρον σας για να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών