Έτσι θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα ανδρών Δωδεκανήσου στο μπάσκετ

Έτσι θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα ανδρών Δωδεκανήσου στο μπάσκετ

Έτσι θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα ανδρών Δωδεκανήσου στο μπάσκετ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 260 ΦΟΡΕΣ

Στις 23-24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ Ανδρών με δεκατρείς ομάδες από Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Κάρπαθο. Ήδη οι εκπρόσωποι των σωματείων έχουν λάβει την προκήρυξη για την καλύτερη δυνατή οργάνωσή τους και τα σημαντικότερα σημεία της είναι τα παρακάτω:

ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Ανδρών περιόδου 2021-2022 δικαιούνται συμμετοχής τα παρακάτω σωματεία:

1. Α.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΡΟΔΟΥ
2. ΡΟΔΙΩΝ ΑΘΛΗΣΙΣ
3. Γ.Α.Σ. ΙΑΛΥΣΟΣ
4. Α.Σ. ΦΟΙΒΟΣ ΚΩ
5. Α.Σ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΩ
6. Α.Σ. ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΦΑΛΟΥ
7. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
8. Ε.Α. ΚΑΛΥΜΝΟΥ
9. Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2000
10. ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
11. Α.Σ.Κ. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ
12. Α.Σ. ΠΡΩΤΕΑΣ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
13. Α.Ο. ΚΟΛΟΣΣΟΣ (ΕΦΗΒΟΙ).

* Για την ανάπτυξη του αθλήματος η Τ.Ε. προτρέπει τα σωματεία να καλλιεργούν τα τμήματα υποδομών (παίδων, παμπαίδων, μίνι και σούπερ μίνι).

* Η ομάδα του Α.Ο. Κολοσσός (έφηβοι) θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα άνευ συναγωνισμού.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 23 ή 24/10/2021. Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει στις 28/09/2021 ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 στα γραφεία της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου (κλειστό γυμναστήριο Ρόδου), με την παρουσία ενός εκπροσώπου από κάθε σωματείο. Τελευταία ημέρα παραλαβής των δηλώσεων συμμετοχής ορίζεται η 27/9/2021 ημέρα Δευτέρα και μέχρι ώρα 12:00.

Με τη δήλωση συμμετοχής οι ομάδες θα πρέπει να καταθέσουν στα γραφεία της Τ.Ε. το καταστατικό και το Δ.Σ. του σωματείου τους. Στη δήλωση συμμετοχής οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν δύο γήπεδα που θα χρησιμοποιούν σαν έδρα. Εάν δεν δηλωθεί δεύτερο γήπεδο η Τ.Ε. ΕΟΚ διατηρεί το δικαίωμα, σε περίπτωση προβλήματος του ενός γηπέδου, να ορίσει αγώνα του σωματείου σε άλλο γήπεδο με σκοπό την ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Επίσης δύο εμφανίσεις, μία ανοιχτού χρώματος που θα χρησιμοποιείται στους εντός έδρας αγώνες και μία σκούρου χρώματος που θα χρησιμοποιείται στους εκτός έδρας.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, ως εξής:

Α) Α’ ΦΑΣΗ

Οι ομάδες θα αγωνιστούν σε δύο (2) ομίλους (έναν όμιλο Ρόδου και έναν όμιλο νήσων). Σε κάθε όμιλο οι ομάδες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε δύο (2) γύρους και στο τέλος θα καταρτιστεί η βαθμολογία του κάθε ομίλου.

Β) Β’ ΦΑΣΗ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις από κάθε όμιλο θα λάβουν μέρος σε νέο πρωτάθλημα τεσσάρων ομάδων. Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με σύστημα πουλ (όλοι με όλους) σε δύο γύρους και η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη θα στεφθεί πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου, οπότε και θα λάβει μέρος στο ειδικό πρωτάθλημα για την άνοδο στη Γ’ Εθνική κατηγορία, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 22 έως 26 Ιουνίου 2022.

* Το πρόγραμμα της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου, όσον αφορά στα παιχνίδια του Α.Σ. Πρωτέας Απερίου, θα τροποποιείται ανάλογα με τα διαθέσιμα δρομολόγια από και προς την Κάρπαθο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Για τη βαθμολογία των σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 47 των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. (2 βαθμοί για νίκη, 1 βαθμός για την ήττα- συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα που χάθηκε από ομάδα που απέμεινε με λιγότερους των δύο (2) παικτών / άρθρο 21 κανονισμών παιδιάς - και 0 βαθμοί για αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα). Για δε την κατάταξη ισχύει το άρθρο 48 παρ. 2 σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 3γ και παρ. 4.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας:

α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2), τότε λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες (νίκες- ήττες- μηδενισμοί). Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών, τότε λαμβάνεται υπόψη η διαφορά πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.

β) Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2) τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες που ισοβαθμούν, στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση τον πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.

δ) Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα (εσωτερική) ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.

ε) Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

στ) Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων α και β. Αν η ισοβαθμία αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου γ.

ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρωτάθλημα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου και του άρθρου 36 των κανονισμών της ΕΟΚ. Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι 12 αθλητές, εκ των οποίων οι 2 θα είναι κάτω των 20 ετών (γεννηθέντες το 2001 και νεότεροι).

ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται σε κλειστά γυμναστήρια. Για τα σωματεία που δεν έχουν δική τους αγωνιστική έδρα, χρειάζεται και συγκατάθεση της αρχής στην κυριότητα της οποίας ανήκει το γήπεδο. Τα σωματεία οφείλουν να μεριμνήσουν για την καταλληλότητα των γηπέδων τα οποία δηλώνουν ως έδρα. Εάν διαπιστωθεί από την Τ.Ε. η ακαταλληλότητα κάποιου γηπέδου, η επιτροπή έχει το δικαίωμα να ορίζει άλλο κατάλληλο γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα και το γηπεδούχο σωματείο οφείλει να αγωνιστεί εκεί διατηρώντας την ιδιότητα του γηπεδούχου.

* Οι αγώνες της περιόδου 2021-22 θα διεξάγονται σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο της Ε.Ο.Κ.

Διαβάστε ακόμη

Α’ Κατηγορία ΕΠΣΔ: Αυτά ισχύουν με τον υποβιβασμό

ΑΕΡΑ-ΙΑΛΥΣΟΣ: Κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα!

Β’ Κατηγορία: Ο Αγγελάκης νέος τεχνικός των Πανθήρων

Συνέχεια αγώνων στο ροδίτικο μπριτζ

Λαμπαδηδρόμος στο Καστελλόριζο ο δρομέας και προπονητής του Ανταίου, Σάββας Πότσος

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μουάιτάι ο Κλεάνθης Κυριάκου!

Νικητής με απίστευτο ρεκόρ στον Μαραθώνιο Ρόδου ο Κενυάτης Μόουζες Κίπτοο Κούργκατ

Γ' Εθνική: Μεγάλο παιχνίδι στ’ Αφάντου