Σ. Καρίκης: Η σχολική χρονιά στη Ρόδο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς

Σ. Καρίκης: Η σχολική χρονιά στη Ρόδο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς

Σ. Καρίκης: Η σχολική χρονιά στη Ρόδο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 361 ΦΟΡΕΣ

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε φέτος η νέα σχολική χρονιά για τη Ρόδο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Στράτο Καρίκη, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα που να οδηγήσουν σε κλείσιμο σχολείων.

Ο Αντιδήμαρχος, σε δηλώσεις του χθες, είπε, καταρχάς: «Τα σχολεία μας ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς, και στο επίπεδο το προπαρασκευαστικό αλλά ειδικά μετά τον αγιασμό στις 13 του Σεπτέμβρη, σε καθημερινή παρακολούθηση και ενημέρωση που έχουμε τόσο με τον κ. Παπαδομαρκάκη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όσο και τον κ. Ψαρά, στην Πρωτοβάθμια, όλα είναι σε απόλυτο έλεγχο».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας, εγκαταστάθηκε και ο ιδιώτης, οπότε ξεκινάει και η καθημερινή απολύμανση των σχολείων. Πάντως, στο σημείο αυτό, ο Αντιδήμαρχος στάθηκε και σε μία διαφορά που υπάρχει στο θέμα αυτό σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Όπως εξήγησε, η γενική οδηγία που έχουν πάρει φέτος είναι ότι δεν θα γίνονται πλέον απολυμάνσεις σε γενικό επίπεδο με συνεργεία τα οποία θα μπαίνουν αφού κλείσει το σχολείο.

Αντίθετα, οι απολυμάνσεις, θα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που θα έχουμε κρούσματα σε ποσοστό 50% σε μία τάξη, σύμφωνα δηλαδή με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις-που έχουμε σχολεία με 1 και 2 κρούσματα δεν προχωρούν σε κλείσιμο. Μάλιστα, είπε ότι, παρά το γεγονός ότι κάποιοι ζήτησαν να γίνεται αυτό, ούτε το πρωτόκολλο το επιτρέπει ούτε ο Δήμος φέτος θα το εφαρμόσει.

Αντίθετα, η οδηγία που έχουν είναι να προχωρούν σε καθημερινό καθαρισμό μετά τη λήξη της σχολικής ημέρας, ενώ οι καθαρίστριες των σχολείων είναι απόλυτα ενημερωμένες για όλο το πρωτόκολλο να το εφαρμόζουν. Και δήλωσε: «Αυτό γίνεται και νομίζω ότι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στιγμή, πάμε πάρα πολύ καλά, είναι πολύ καλή η εικόνα των πρώτων δέκα ημερών και έτσι θα συνεχίσουμε.

Οι ενδείξεις είναι ότι δεν θα έχουμε προβλήματα, ευτυχώς, φέτος και ειδικά προβλήματα που να οδηγήσουν σε κλείσιμο και ίσως δείχνει ότι ίσως ήμασταν και λίγο υπερβολικοί-βέβαια είναι απόλυτα λογικό όταν δεν υπάρχουν φάρμακα για τη συγκεκριμένη ασθένεια-στο προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν βλέπαμε και ολόκληρα σχολεία να κλείνουν για ένα μόνο κρούσμα», είπε και τόνισε: «Εγώ, δηλαδή, θα πω ότι συμφωνώ απόλυτα με το νέο πρωτόκολλο γιατί, πάνω απ’ όλα, έχει σημασία να μένουν ανοιχτά τα σχολεία και τα παιδιά να έχουν δια ζώσης εκπαίδευση».,

Μείωση τροφείων
Με αφορμή την εισήγηση που εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για τα τροφεία, ο κ. Καρίκης, καταρχάς, θύμισε ότι είχαν πει ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια. Έτσι, η εισήγηση που εγκρίθηκε χθες, είναι η πρώτη και αφορά μία μείωση των τροφείων κατά 40 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της Ρόδου είναι από τους καλύτερους γιατί, πραγματικά, έχουν ένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης από τους νηπιαγωγούς και απ’ όλο το διδακτικό και υπόλοιπο προσωπικό, και είναι και φθηνοί.

Είπε, ακόμη, ότι θα ακολουθήσουν και μειώσεις μεμονωμένες για περιπτώσεις όπως οι άνεργοι ή σε άλλες που θα κρίνουν ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για να ανταπεξέλθουν ορισμένοι γονείς/κηδεμόνες ακόμα και σ’ αυτά τα λίγα τροφεία.

Είπε, επίσης, ότι έχει μία άριστη συνεργασία με τη Διευθύντρια των προσχολικών κέντρων, ώστε ακόμα και στις μεμονωμένες αποφάσεις να λαμβάνονται τα μέτρα και στις πολύ ειδικές περιπτώσεις, που βλέπουν δηλαδή ότι πρέπει κάποια παιδιά να βρίσκονται εκεί χωρίς να πληρώνουν τροφεία, «αν χρειαστεί γίνεται και αυτό», είπε ο Αντιδήμαρχος.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καρίκης, θέλησε για ακόμα μία αφορά να διαβεβαιώσει-μετά και την συζήτηση που έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο-ότι όλα τα παιδιά και όλες οι αιτήσεις που έχουν γίνει στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχουν ικανοποιηθεί πλήρως.

Επίσης, σε συνεργασία με τον κ. Ψαρά και τον κ. Παπαδομαρκάκη, οποιαδήποτε θέματα είχαν με μαθητές που για συγκριμένους λόγους και πιθανώς δίκαιους θέλησαν να μετακινηθούν από σχολείο σε σχολείο ή στην εναλλαγή από το δημοτικό στο Γυμνάσιο ή από το Γυμνάσιο στο Λύκειο ήθελαν να πάνε σε διαφορετικό σχολείο, και αυτά ικανοποιήθηκαν και «είναι πολύ σημαντικό και χαιρόμαστε που και ο Δήμος και εγώ προσωπικά παίζουμε ένα ρόλο στο συγκεκριμένο κομμάτι ώστε σε συνεργασία με τους Διευθυντές να λύνουμε τα θέματα», τόνισε.

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Ο.Ε., ο κ. Καρίκης στάθηκε και στα θέματα που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, κάνοντας αναφορά στις πολλές παρεμβάσεις και τα πολλά έργα που γίνονται και, όπως είπε, αυτό από μόνο του αποδεικνύει ακριβώς αυτό που έχει πει ότι «δεν έχουν έλλειμμα στην παραγωγή έργου, έχουν έλλειμμα στην επικοινωνία αυτού του έργου».

Ως παράδειγμα ανέφερε τις παρεμβάσεις σε διάφορες Δημοτικές Ενότητες που ικανοποιούν αιτήματα συνδημοτών μας όπως και Προέδρων και θέλησε να σταθεί σ’ αυτό που ειπώθηκε στο τελευταίο δ.σ., ότι έχουν δαπανηθεί με διαφάνεια εκατομμύρια ευρώ στις Δ.Ε. για έργα, όπως η ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας ή έργα σε δημοτικά κτίρια που δυστυχώς αυτά δεν έχουν επκοινωνηθεί.

«Άρα, ελπίζουμε και θέλουμε και είναι θέλησή μας το επόμενο διάστημα να γίνει μία στροφή στον επικοινωνιακό τομέα και να περάσουν αυτά στον κόσμο», είπε.

Καινούργια σχολεία πριν το τέλος της θητείας
Αναφέρθηκε ακόμη και στην κατασκευή 13 νέων σχολείων και κλειστών γυμναστηρίων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, θέμα που επίσης απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση καθώς εγκρίθηκε ο προσωρινός τεχνικός σύμβουλος. Όπως είπε ο κ. Καρίκης, σκοπός τους είναι εντός του 2022 να έχει τελειώσει όλη η διαδικασία.

Ήδη, αυτό το διάστημα, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την ανάδειξη του τεχνικού και οικονομικού συμβούλου για να γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί και αυτό που θέλουν είναι εντός του 2022 να έχει εγκατασταθεί η Εταιρεία η οποία θα αναγείρει αυτά τα 11 σχολικά συγκροτήματα (σ.σ. τα άλλα δύο είναι κλειστά γυμναστήρια).

Αυτό είναι σημαντικό, όπως είπε, γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα ξεκινήσει μία διαδικασία περίπου δύο ετών για την ολοκλήρωση των εργασιών, όπως προκύπτει από συζητήσεις που κάνουν με τους τεχνικούς συμβούλους.

«Άρα, μετά από πολλά χρόνια, ακόμα και στα τέλη του 2023 θα έχουμε την ελπίδα να δούμε καινούργια σχολικά κτίρια στο νησί μας με μία διαδικασία που ξεκίνησε και συνεχίζεται και είναι απόλυτα απαραίτητη», είπε και συμπλήρωσε ότι τελικά αποδεικνύεται ότι είναι και ο μόνος τρόπος που μπορούμε για να τρέξουμε τέτοιες διαδικασίες, καθώς τόσο από τον κεντρικό προϋπολογισμό όσο και από τον προϋπολογισμό του Δήμου που είναι ιδιαίτερα μειωμένος τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, δεν φαίνεται εφικτό να έχουμε σχολικά κτίρια μέσω αυτών των διαδικασιών.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να θυμίσει ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε καταθέσει φακέλους για τις οικοδομικές εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η σημερινή συνεχίζει ακριβώς από εκεί.

Δηλαδή, μέσα στις επόμενες δεκαπέντε-είκοσι ημέρες θα έχουν εγκαταστήσει οικονομικό και τεχνικό σύμβουλο, οι οποίοι θα κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη Εταιρείας ενώ είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτά μεγάλες Εταιρείες αφού πρόκειται για ένα μεγάλο έργο και εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, πιστεύει ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2022 και ίσως προς το τέλος του, να δούμε εργολάβους να εγκαθίστανται. «Πολύ σημαντικό είναι ότι προς το τέλος της θητείας μας θα είναι υπό ανέγερση νέα σχολεία που θα λύσουν σημαντικά προβλήματα», είπε .

Το πιθανότερο είναι ότι όλο το έργο θα το πάρει μία Εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Καρίκη, ενώ ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 28 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι, όπως προβλέπεται στη διαδικασία των ΣΔΙΤ, ο ιδιώτης που θα αναλάβει με τις συμβάσεις, είναι υποχρεωμένος να συντηρεί τα νέα σχολικά κτίρια σε άριστη κατάσταση, δηλαδή υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα αλλάξει τα αλουμίνια, που θα κάνει καινούργια μόνωση κτλ. και όλα προβλέπονται μέσα στη σύμβαση.

Μάλιστα, ο κ. Καρίκης δεν παρέλειψε να πει ότι στην έρευνα που έκαναν και στην υπόλοιπη χώρα, διαπίστωσαν ότι τα σχολεία που έγιναν με ΣΔΙΤ είναι τα πλέον καλά συντηρημένα.

Στο σημείο αυτό, είπε ακόμη ότι, αυτή την περίοδο, ο Δήμος «τρέχει» πολύ σημαντικά έργα σε όλα τα σχολικά κτήρια και ανέφερε ότι στην αρχή της σχολικής περιόδου, πριν από δέκα ημέρες, διατυπώθηκε ένα παράπονο για ένα νηπιαγωγείο της πόλης, για το οποίο ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου, και αμέσως έστειλε εργολάβο να καταγράψει τις ελλείψεις, ότι θέλει βάψιμο κτλ. απλά δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Χαρακτηριστικά, είπε ότι, αυτή τη στιγμή, έχουν ξεπεράσει τα εκατό σχολεία που έχουν παρέμβει με μικρές εργολαβίες ενώ «τρέχει» και μεγάλη εργολαβία στα σχολεία για μονώσεις και βαψίματα.

Επικοινωνία με τους πολίτες
Ερωτηθείς σχετικά με την καθιέρωση της «ημέρας Δημάρχου» η οποία ανεστάλη λόγω της πανδημίας, ο κ. Καρίκης είπε, καταρχάς, ότι βλέπουν πια ότι οι συνθήκες covid επιτρέπουν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τους δημότες.

Έτσι, την προηγούμενη Παρασκευή που είχαν μία μεγάλη συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες και τον Αντιδήμαρχο Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον κ. Γιάννη Καμπούρη, με εντολή του Δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, θα οργανώσουν την ημέρα, ο ίδιος ως Αναπληρωτής Δημάρχου και ο κ. Καμπουρης για το κομμάτι της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.

Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει στον αέρα ένα ακόμα κομμάτι που υλοποιούν, δηλαδή η διαδικτυακή και τηλεφωνική εξυπηρέτηση όπου ο κάθε πολίτης, μέσω αυτών, θα αναφέρει το θέμα του, θα γίνεται η επεξεργασία και θα προσπαθούν να τα λύνουν. Τα πολύ σημαντικά θα φθάνουν στους Αντιδημάρχους, στη συνέχεια στον ίδιο και τελευταία στον Δήμαρχο.

«Άρα παίρνει μία επικοινωνιακή διάσταση ένα κομμάτι που ήδη αυτό το διάστημα κάνουμε», είπε, και ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και σε τακτά χρονιά διαστήματα θα επαναλαμβάνουν μία ανακοίνωση που ο κάθε δημότης θα μπορεί να επικοινωνεί και να καταθέτει το αίτημά του. Αν λυθεί-που είναι και το πιο λογικό-από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο θα ενημερώνεται ο πολίτης. Αυτό, όμως, ήδη τρέχει, όπως εξήγησε.

Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα, απαντώντας και σε κάποια κριτική που γίνεται: «Άρα, για μένα, ο ισχυρισμός αυτή τη στιγμή ότι τάχα είμαστε μία κλειστή Δημοτική Αρχή, το λιγότερο ψευδές είναι. Γιατί, αυτή τη στιγμή, ο Δήμαρχος ασχολείται με πολύ σημαντικά θέματα, εγώ έχω ένα ανοιχτό γραφείο και οποιοσδήποτε πολίτης με βρίσκει.

Άρα, ας μην είμαστε υπερβολικοί σ’ αυτό το κομμάτι, μπορεί να έχει μία εύκολη επικοινωνία μαζί μας ο κάθε πολίτης-και την έχει.

Ο Δήμαρχος, αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό ότι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ολοκληρώνει τη διαδικασία για τον διαγωνισμό της καθαριότητας. Άρα, δεν έχουμε αμελήσει το κομμάτι της επικοινωνίας του δημότη και με τον Δήμαρχο και με όλη τη Δημοτική Αρχή».

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων