Αναμένουν τα σχέδια του δήμου Ρόδου οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Αναμένουν τα σχέδια του δήμου Ρόδου οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Αναμένουν τα σχέδια του δήμου Ρόδου οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 533 ΦΟΡΕΣ

Τέλη σεζόν, θυμίζει αυτή η περίοδος για τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς για τους οποίους προηγήθηκαν μεν δύο πολύ καλοί μήνες τουριστικής κίνησης, ωστόσο αγωνιούν αν θα είναι αρκετοί για να βγάλουν τον χειμώνα, την ίδια στιγμή που περιμένουν να τους ανακοινωθούν επισήμως τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την αποκατάσταση του εμβληματικού συγκροτήματος, αν και δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία που έχουν.

Στα παραπάνω, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης ο οποίος, καταρχάς, όσον αφορά τη σεζόν, είπε ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και ομολογουμένως αυτή είναι μία περίοδος που νιώθουν ότι βρίσκονται προς το κλείσιμο της σεζόν, θυμίζει δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο Οκτωβρίου.

Όπως είπε, μετά τις 15-20 Αυγούστου σαφώς και έχει μειωθεί αισθητά, ο κόσμος έχει αλλάξει, είναι μεγαλύτερος ηλικιακά οπότε και μαζεύονται νωρίς το βράδυ, άρα δεν έχει αυτόν τον βραδινό περίπατο που έχουμε συνηθίσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Και συνοψίζοντας είπε: «Μία κίνηση η οποία ουσιαστικά μέχρι τις αρχές Ιουλίου μας είχε απογοητεύσει αισθητά και είχαμε προβληματιστεί όλοι οι επιχειρηματίες, όχι μόνο στη Νέα Αγορά αλλά γενικά στο κέντρο και στο νησί της Ρόδου. Αυτό που ήταν η ευχάριστη έκπληξη ήταν η κίνηση που ουσιαστικά αυξήθηκε από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Αυτός ήταν ο ένας μήνας ο καλός, ο ανέλπιστα καλός. Από εκεί και πέρα, όμως η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά και δυστυχώς οι επιχειρηματίες δεν έχουν καταφέρει να ξεπληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις, στις οποίες, δύο μήνες από τώρα, έρχονται να προστεθούν και οι πρώτες δόσεις από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που είχαν λάβει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020».

«Έχουμε προβληματιστεί ως προς το πως θα καταφέρουμε να βγάλουμε έξι-επτά μήνες χειμώνα αφού η κίνηση, αν όλα πάνε καλά, θα ξαναφανεί στο νησί μας από Μάρτιο με Απρίλιο του 2022», είπε ακόμη και ανέφερε ότι περιμένουν κάποιες ενισχύσεις από το Κράτος, τα ενοίκια πλέον πληρώνονται ολόκληρα, δεν είχαν κάποια μείωση, οι φόροι πληρώνονται κανονικά, όπως και ο ΕΦΚΑ, οι συμφωνίες που έχουν κάνει με τους προμηθευτές πρέπει να πληρωθούν αλλά, δυστυχώς, η κίνηση δεν είναι αυτή ούτως ώστε να τους βοηθήσει με άνεση να πληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις.

Έτσι, αυτό που μπορούν να κάνουν είναι ένας σωστός σχεδιασμός και μία σωστή διαχείριση ως επιχειρηματίες, προσπαθώντας να πληρώσουν λίγο απ’ όλα και να αφήσουν για το μέλλον όσο λιγότερα χρέη μπορούν.

Πληρώνουν το προσωπικό, τις ασφάλειες, τους φόρους, θα δουν τι θα γίνει από τον Ιανουάριο με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και, από εκεί και πέρα, ελπίζουν του χρόνου να είναι μία αισθητά καλύτερη σεζόν, η οποία δεν θα αφορά ένα-ενάμιση μήνα κίνησης αλλά έξι-επτά μήνες, όπως έχουμε συνηθίσει εδώ στη Ρόδο, ώστε να μπορέσουν έτσι ν αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Φέτος, οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς του ξεκίνησαν από τον Μάρτιο-Απρίλιο ν’ ανοίγουν δειλά-δειλά ήταν γύρω στις 10-15 επιχειρήσεις από τις 59. Προς τον Ιούνιο-Ιούλιο που άνοιξε πλέον για τα καλά η σεζόν, άνοιξαν και όλες οι επιχειρήσεις, δεν έμεινε καμία κλειστή, δυστυχώς όμως προς το τέλος της σεζόν, βλέποντας όλα όσα περιέγραψε παραπάνω, κατάλαβαν ότι δεν οδηγεί πουθενά το να κρατήσουν ένα κατάστημα πληρώνοντας τα πάγια ή να χρεωθούν για το χειμώνα, και έτσι πήραν την απόφαση και παρέδωσαν τα κλειδιά και ουσιαστικά έχουν μείνει 57 καταστηματάρχες στη Νέα Αγορά.

Τα σχέδια και οι μισθώσεις
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, σχετικά με τα σχέδια για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς αλλά και τι θα ισχύσει για τους ίδιους, καταρχάς ο κ. Κατσιδώνης είπε ότι δεν έχει σταματήσει να συζητιέται το θέμα με τις μισθώσεις τους καθώς έχουν συνεχείς επαφές και συναντήσεις με τη Δημοτική Αρχή.

Και είπε μάλιστα: «Μία Δημοτική Αρχή η οποία έχει σταθεί στο πλευρό μας, παρ’ όλη αυτή την κατάσταση της πανδημίας, τόσο με μειώσεις ενοικίων που δεν δικαιούμασταν λόγω του ότι δεν έχουμε ενεργά μισθώματα και αυτό και μόνο του μας πετούσε εκτός. Μία Δημοτική Αρχή η οποία μας βοήθησε και πήραμε αυτή τη μείωση με μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου η οποία πέρασε και από την Αποκεντρωμένη.

Οι συζητήσεις όσον αφορά τα ενοίκια και τα συμβόλαιά μας είναι σε πολύ καλό σημείο, σε καλύτερο από ποτέ. Η νομική υπηρεσία του Δήμου είναι στην τελική ευθεία ούτως ώστε να φθάσουμε σ’ αυτές τις υπογραφές όταν έρθει η ώρα».

Όσον αφορά τη μελέτη της ανακαίνισης, όπως είπε, αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο απ’ όλα είναι ότι και η μελέτη, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή και τις συζητήσεις που κάνουν, είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο και πιστεύουν τους επόμενους μήνες να δουν και από κοντά αυτή τη μελέτη και να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου ούτως ώστε να προλάβουν και τη φετινή χειμερινή απραξία που έχουν στο κέντρο και στη Νέα Αγορά και να επωφεληθούν αρχίζοντας τα έργα άμεσα, μέσα στον χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια