Δήμαρχος Κάσου: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε καλύτερη ζωή»

Δήμαρχος Κάσου: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε καλύτερη ζωή»

Δήμαρχος Κάσου: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε καλύτερη ζωή»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 377 ΦΟΡΕΣ

Του Μηνά Βιντιάδη

Ο δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος* απαντά στο ερωτηματολόγιο της εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Σχεδόν δύο χρόνια από την πρώτη εκλογή σας στο τιμόνι του δήμου σε μια δύσκολη εποχή πώς αντιμετωπίσατε την πανδημία;

Λάβαμε κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως των ευπαθών ομάδων. Καταφέραμε να στελεχωθεί το Ιατρείο Κάσου με ικανό αριθμό ιατρικού και επικουρικού προσωπικού ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση περιστατικών.

Είμαστε ο πρώτος δήμος πανελλαδικά πριν ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση που διαθέσαμε δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πόρτα πόρτα σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ και κάναμε ημερίδα και μοιράσαμε φυλλάδια ενημέρωσης τους για το τους διαθέσιμους τρόπους και μέσα προφύλαξης.

Εφαρμόσαμε το μέτρο των ελέγχων rapid tests στις πύλες εισόδου του νησιού αεροδρόμιο και λιμάνι σε όλους τους ταξιδιώτες με προορισμό την Κάσο το οποίο μάλιστα στην πράξη αποδεικτικέ σωτήριο καθώς εντοπιστήκαν έγκαιρα τα μόλις 5 περιστατικά που είχαμε στο νησί σε διάστημα ενάμιση χρόνου.

Στα τέλη Απριλίου ολοκληρώσαμε τον εμβολιασμό των κατοίκων σε ποσοστό 93% του ενήλικου πληθυσμού κτίζοντας στο μέτρο του δυνατού και πάντα με το συνδυασμό των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και την επαγρύπνηση της πολιτικής προστασίας με την συνέχιση τις διενέργειας των rapid tests στις πύλες εισόδου ένα τείχος ανοσίας ικανό να μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε συνθήκες κανονικότητας.

Αν σας ζητούσαμε να μας πείτε τις καθοριστικές κινήσεις που κάνατε για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των δημοτών σας, τι θα μας λέγατε;

Στον τομέα της υγείας, όπως είπαμε, η στελέχωση του ΠΠΙ Κάσου και η συχνή επίσκεψη γιατρών ειδικότητας πχ παιδιάτρου είναι σημαντικός παράγοντας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Η κομβικής σημασίας σύνδεση της Κάσου με τα μεγαλύτερα νησιά και αστικά κέντρα, η οποία επιτεύχθηκε με την συνεργασία των δημάρχων Σητείας, Η.Ν. Κάσου, Καρπάθου, Χάλκης και Ρόδου πάντα με την συνεργασία και με την αποδοχή των αιτημάτων από τον αρμόδιο υπουργό.

Η βελτίωση της συγκοινωνίας αποτελεί κομβικής σημασίας παράγοντα ανάπτυξης του κάθε νησιού. Η Ικανοποίηση του αιτήματος συχνής συγκοινωνίας έφερε θετικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία σε όλους τους τομείς της (τουρισμού, δημιουργία θέσεων εργασίας, οικονομίας κ.λπ.). Καθώς επίσης και σε επίπεδο εξυπηρέτησης των μονίμων κατοίκων του νησιού με την διευκόλυνση της πρόσβασης τους στις δημόσιες υπηρεσίες των μεγαλύτερων αστικών κέντρων.

Αναμένουμε την έναρξη των εργασιών έργων συντήρησης ολόκληρου του οδικού δικτύου καθώς επίσης και την διάνοιξη νέων δρόμων που θα συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι στην γραφειοκρατική διαδικασία σύνταξης των φακέλων έργων και μελετών αλλά και στις διαδικασίες δημοπράτησης οι μικροί νησιωτική Δήμοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και χρονοβόρες διαδικασίες λόγω της μη ύπαρξης διαχειριστικής επάρκειας αρνητική συνέπεια της έλλειψης καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού.

Εξαιτίας αυτού είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε από άλλες υπηρεσίες να προβαίνουν στη σύνταξη των μελετών και στην διενέργεια δημοπρατήσεων κάτι το όποιο δυσχεραίνει κατά πολύ το ήδη δύσκολο έργο μας και η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να ρυθμίσει ώστε οι μικροί νησιωτικοί δήμοι να είναι αυτόνομοι και ικανοί να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους άμεσα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Σημαντικό για εμάς είναι η δημιουργία υποδομών οι οποίες θα συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού και των συνθηκών διαβίωσης τους. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε πάντα σε συνεχή αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων ήδη καταθέσαμε αιτήματα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης απαραίτητα κονδύλια για τον Δήμο μας, καταθέτουμε αιτήματα για το πράσινο ταμείο και συνεχίσουμε να διεκδικούμε.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Και το μεγάλο στοίχημα του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Κάσου με λίγα λόγια;

Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομών στο νησί μας χωρίς την υλοποίηση των οποίων δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Η ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης ολόκληρου του οδικού δικτύου του νησιού με κλειστού τύπου άσφαλτο είναι μια από τις βασικές απαραίτητες υποδομές.

Η εφαρμογή του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων για το οποίο είμαστε υπερήφανοι αφού η Η.Ν. Κάσος είναι ένα νησί χωρίς σκουπίδια με την μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Ρόδου αλλά και με την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης 4 ρευμάτων με τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στην ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης.

- Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού σε σχέση με την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

- Θέλοντας να αναβιώσουμε και να διαδώσουμε την μακραίωνη ναυτική παράδοση του νησιού μας καθώς είναι γνωστό ότι η Ηρωική Νήσο Κάσος αποτελούσε μεγάλη ναυτική δύναμη και πατρίδα πολλών πλοιοκτητών καπεταναίων από τον τρωικό πόλεμο μέχρι και ελληνική επανάσταση και το ολοκαύτωμα της, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς η ίδρυση και η λειτουργία δημόσιας σχολής καραβομαραγκών στο νησί.

- Επίσης μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η υποχρέωση που έχουμε τυγχάνοντας απόγονοι μεγάλων Ελλήνων Ηρώων για την ανάδειξη της ιστορίας της Ηρωικής νήσου οι οποίοι δεν τιμήθηκαν και δεν έλαβαν το φόρο τιμής που αναλογεί στο μέγεθος της θυσίας τους. Προσπαθήσαμε λοιπόν να αποδώσουμε φόρο τιμής στην σωστή διάσταση του μεγάλου ιστορικού γεγονότος του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου με τη συγγραφή θεατρικού έργου και την έκδοση βιβλίου από τον συμπατριώτη μας Μηνά Βιντιάδη με τίτλο Κασιώτες Καπεταναίοι: Οι Μεγάλοι Άγνωστοι του 21.

- Στον τομέα της Παιδείας προσπαθήσαμε για την πλήρη στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων του νησιού.

- Εξασφαλίσαμε ικανοποιητική συγκοινωνία τόσο ακτοπλοϊκή όσο και αεροπορική με καθημερινές και πλέον της μίας επικοινωνίες με τα μεγάλα γειτονικά αστικά κέντρα.

- Στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων δράσεων «Έξυπνης πόλης-νησιού εφαρμόσαμε το σχεδιασμό μας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και εξοπλίσαμε το νησί με καινοτόμες υποδομές και παρεμβάσεις ώστε να γνωρίσουν νέους τρόπους άμεσης εξυπηρέτησης τους σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας τους.

- Λάβαμε τιμητική διάκριση με το χάλκινο βραβείο στα Best City Awards για το έτος 2020 καθώς θέσαμε σε πλήρη λειτουργία, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών το οποίο συμβάλει στην έγκαιρη ενημέρωση και στην αποτελεσματική προστασία των κατοίκων της Η.Ν. Κάσου από τις φυσικές καταστροφές. Στην ενίσχυση της αειφόρου διαχείρισης της περιοχής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου. Επιτρέπει την οργάνωση, την ανίχνευση και ταχύτατη ενημέρωση των υπευθύνων του τμήματος της πολιτικής προστασίας του δήμου και των εθελοντών σχετικά με καταστάσεις εκτάκτων αναγκών όπως σεισμό, πλημμύρα, φωτιά, τσουνάμι, ναυτικά ατυχήματα, κατολισθήσεις κτλ.

Παρόλα αυτά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και γι’ αυτό συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ψάχνουμε λύσεις και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τους κατοίκους του νησιού μας.

* Πρώην Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου επί μια 12ετία ο Μιχάλης Ερωτόκριτος γεννήθηκε στη Ρόδο από πατέρα Κασιώτη και μητέρα Ροδίτισσα. Επί 35 χρόνια περίπου, εργαζόταν στο Δήμο Ροδίων, αρχικά στον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας (Δ.Ο.Π.) και στη συνέχεια στο Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης (Δ.Ο.Ν.Α.) Ροδίων, από την ίδρυση του (1990), στον οποίο και ήταν προϊστάμενος μέχρι την εκλογή του το 2002 στην θέση του Επάρχου Καρπάθου – Κάσου. Σπούδασε φαρμακευτική στη Γαλλία και την Ιταλία.

Παράλληλα απέκτησε το δίπλωμα της δημοσιογραφίας, αλλά τον κατέκτησε ο αθλητισμός με την ενασχόληση του στον Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης Ρόδου. Μιλάει Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. To 1998 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Δωδεκανήσου, το 2002 το 2006 και το 2010, διετέλεσε Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Παναμά και τον Δήμαρχο της πόλης του Παναμά για την πρωτοβουλία του να τιμήσει στο ταξίδι του (2010), τον πρώτο πλοηγό που διέσχισε την διώρυγα του Παναμά το 1914 και καταγόταν από την Κάσο της Δωδεκανήσου (Νικήτας Μαυράκη).

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα της Κάσου την 1η Ιουνίου στην Αθήνα

Μιχάλης Ερωτόκριτος: «Με παρέμβασή μας καταφέραμε να έχουμε ένα επιπλέον δρομολόγιο “κοντοτάξιδο”»

Συνέδριο με 70 εισηγητές στην Κάσο με επίκεντρο το Ολοκαύτωμα

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Δημαρχών Η.Ν. Κάσου και Καρπάθου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών

I SEA - Δράση εθελοντικού καθαρισμού στην Η.Ν. Κάσο

Δενδροφύτευση στην Η.Ν Κάσο

Ίδρυση σχολής ξυλοναυπηγών στην Η.Ν. Κάσο

Επίσκεψη ιατρικών κλιμακίων «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗ» και ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Η.Ν. Κάσο