Επιχειρηματίας διεκδικεί ποσό άνω των 240.000 ευρώ από δύο αδέλφια

Επιχειρηματίας διεκδικεί ποσό άνω των 240.000 ευρώ από δύο αδέλφια

Επιχειρηματίας διεκδικεί ποσό άνω των 240.000 ευρώ από δύο αδέλφια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4689 ΦΟΡΕΣ

Χρηματικό ποσό άνω των 240.000 ευρώ διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού, 51χρονος επιχειρηματίας από δύο αδέλφια στην Κάρπαθο!

Πρόκειται για το ποσό 141.200 ευρώ που ο 51χρονος δηλώνει ότι έχει δανείσει στα δύο αδέλφια και ουδέποτε έχει πάρει πίσω καθώς και το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί.

Ο 51χρονος για την υπόθεση αυτή έχει ήδη προσφύγει διά του δικηγόρου του κ. Κώστα Διακονή, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου όπου και κατέθεσε τη σχετική αγωγή η οποία και συζητήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα (20 Σεπτεμβρίου 2021).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή, ο 51χρονος αρχικά το 2007 είχε δανείσει ένα μικρό χρηματικό ποσό της τάξης των 7.000 ευρώ στα δύο αδέλφια προκειμένου να τους βοηθήσει, όπως του είχαν ζητήσει, στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με την επιχείρησή τους.

Τα χρήματα αυτά του επιστράφηκαν στο ακέραιο και εν συνεχεία λίγο καιρό αργότερα του ζήτησαν και άλλα ποσά τα οποία συνεχώς αυξάνονταν και με την αιτιολογία ότι θα του έδιναν όλα τα χρήματα όταν θα πουλούσαν ένα ακίνητο που διέθεταν.

Ο 51χρονος στην ίδια αγωγή ισχυρίζεται ότι το τελικό ποσό των χρημάτων που τους δάνεισε έφθασε τις 141.200 ευρώ, για το οποίο υπέγραψαν ιδιωτικό συμφωνητικό στις 30 Μαΐου 2008 και, σύμφωνα με αυτό, όφειλαν να του επιστρέψουν τα χρήματα στις 30 Ιουνίου 2008, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει ότι ακόμη και με τις τραπεζικές επιταγές που του είχαν δώσει δεν κατάφερε να πάρει τα χρήματά του πίσω καθώς αυτές είχαν μουτζούρες αλλά και επειδή είχε δηλωθεί η απώλειά τους, κάτι που διαπίστωσε σε κεντρικό κατάστημα τράπεζας στην Αθήνα όταν πήγε να τις εισπράξει.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο 51χρονος έχει κατηγορηθεί για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αδικήματα τα οποία έπαυσαν λόγω παραγραφής το φθινόπωρο του 2019 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Αφορμή για την «ποινική του περιπέτεια» αποτέλεσε ένας πλειστηριασμός που έγινε τον Νοέμβριο του 2009 και στον οποίο συμμετείχε ο 51χρονος προκειμένου να περιέλθει στην κυριότητά του ακίνητο εταιρείας και συγκεκριμένα ένα κτήριο επιφανείας 800 τ.μ. εντός ακινήτου 12.063 τ.μ. στην Κάρπαθο, έναντι του ποσού των 295.800 ευρώ.

Με αφορμή τον διαγωνισμό αυτό, διενεργήθηκε από τα αρμόδια όργανα του ΣΔΟΕ έλεγχος «περί του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με πλειστηριασμό» στον 51χρονο και καθώς η αρμόδια δεν πείσθηκε από τις εξηγήσεις που είχε δώσει αναφορικά με τα χρήματα που διέθετε, τα ελεγκτικά όργανα έκριναν ανακριβείς τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός του για τα έτη 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010 και απέρριψαν την (ενδικοφανή) προσφυγή που άσκησε.

Παράλληλα, επιβλήθηκε πρόστιμο στον 51χρονο για τα έτη 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010 ποσού ύψους 416.723 ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις ανήλθε σε ποσό υπερβαίνον το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Αμέσως μετά, για το διοικητικό μέρος της υπόθεσης ο 51χρονος προσέφυγε στη δικαιοσύνη διά των δικηγόρων του κ.κ. Κώστα Διακονή και Κώστα Ταμπάκη καταθέτοντας για το πρόστιμο του μισού και πλέον εκατομμυρίου ευρώ που του είχε επιβληθεί, προσφυγή στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου. Το δικαστήριο διά της υπ' αριθμ. Α337/2019 απόφασής του έκανε δεκτή την προσφυγή του 51χρονου, τόσο για ουσιαστικούς λόγους, καθώς καλυπτόταν με διαθέσιμα ίδια κεφάλαια η προσαύξηση της περιουσίας του, όσο και για νομικούς, δεχόμενο την παραγραφή της οικείας αξιώσεως και απάλλαξε τον προσφεύγοντα από οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων.

Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση κατά της εν λόγω αποφάσεως ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Εφετείου, και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό το επόμενο διάστημα, όποτε προσδιοριστεί.

Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου

Ο 51χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και κατηγορούνταν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μία ιστορία η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2009, οπότε και επρόκειτο να αγοράσει στην Κάρπαθο ακίνητο το οποίο θα έβγαινε σε πλειστηριασμό. Η αξία του ακινήτου ξεπερνούσε το ένα εκατ. ευρώ, ωστόσο η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού για αυτό ήταν περίπου στις 280.000 ευρώ.

Όπως ο ίδιος ο 51χρονος έχει δηλώσει ότι διέθετε τα χρήματα, ωστόσο θέλοντας να είναι κατοχυρωμένος σε περίπτωση που η τιμή του ακινήτου ανέβαινε στον πλειστηριασμό, ζήτησε από συγγενείς και φίλους να του δανείσουν μικρά ποσά έκαστος ύψους 5-6.000 ευρώ.

Συνολικά 29 άτομα φέρονταν να δάνεισαν χρήματα στον 51χρονο, ο οποίος στη συνέχεια διά του λογιστή του παρουσίασε τα ποσά που είχε δανειστεί ως άτυπες δωρεές προκειμένου να μην επιβαρυνθεί φορολογικά, έξοδα δικηγόρου, κ.α. Αυτό ήταν και η αρχή για τον 51χρονο, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες.

Σε βάρος του είχαν ασκηθεί τέσσερις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος: Για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τοκογλυφία, ενεργητική δωροδοκία και φοροδιαφυγή διά υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης κατ’ εξακολούθηση.

Ωστόσο διά του συνηγόρου του κ. Κώστα Διακονή κατέθεσε ένσταση η οποία λήφθηκε υπόψη από το δικαστικό συμβούλιο όχι μόνο για τον 51χρονο αλλά και για τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς του (δύο αδέλφια επιχειρηματίες και μία γυναίκα προϊσταμένη σε δημόσια υπηρεσία), οι οποίοι και απαλλάχτηκαν από μία κακουργηματική πράξη και συγκεκριμένα τη φοροδιαφυγή διά υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.

Επίσης το δικαστικό συμβούλιο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου κ. Διακονή αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του 51χρονου για ενεργητική δωροδοκία και σε βάρος της συγκατηγορούμενής του για παθητική δωροδοκία.

Έτσι ο 51χρονος παραπέμφθηκε για να δικαστεί μόνο για δύο από τις τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες τον Σεπτέμβριο του 2019 επίσης παραγράφηκαν με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκτός από τρεις άνδρες που κατέθεσαν στα μέσα Ιανουαρίου 2013, όλοι οι υπόλοιποι «δανειστές» είχαν δηλώσει στις καταθέσεις ότι τα χρήματα που έδωσαν στον 51χρονο επρόκειτο να τους τα επιστρέψει.

Σε ό,τι αφορά δε τους πρώτους τρεις αρχικά είχαν δηλώσει ενώπιον του δικαστικού λειτουργού, όπου είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή με τον 51χρονο και στη συμπληρωματική τους κατάθεση τον Ιανουάριο του 2013 αναίρεσαν τις καταθέσεις αυτές, και παραδέχτηκαν ότι πράγματι είχαν δανείσει περίπου το ποσό των 5.000 ευρώ έκαστος στον 51χρονο, προκειμένου να τον διευκολύνουν στη συναλλαγή που επρόκειτο να κάνει. Τα χρήματα αυτά, οι τρεις άνδρες τόνισαν ότι επρόκειτο να τους επιστραφούν.

Αλλά και ο 51χρονος απολογούμενος στον ανακριτή είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονταν και μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι ίσως για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά κατηγορείται κάποιος για τοκογλυφία και τα 18 από τα 20 άτομα δηλώνουν ότι του δάνεισαν χρήματα και όχι ότι τους δάνεισε.

Ο ίδιος είχε τονίσει επίσης ότι η όλη του περιπέτεια με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε από «μία ψευδέστατη ανακριβέστατη καταγγελία που προέρχεται από κύκλους με τους οποίους έχει συγκρουστεί, και των οποίων τα συμφέρ

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο