Εγκρίθηκε η μελέτη για την ανακαίνιση του κυνοκομείου της Ρόδου

Εγκρίθηκε η μελέτη για  την ανακαίνιση του κυνοκομείου της Ρόδου

Εγκρίθηκε η μελέτη για την ανακαίνιση του κυνοκομείου της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 675 ΦΟΡΕΣ

Σε ριζική ανακαίνιση του κυνοκομείου θα προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου, μετά την έγκριση της μελέτης και του σχεδίου διακήρυξης του ανοιχτού διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή.

Πρόκειται για το έργο της «επισκευής και συντήρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Ρόδου» το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών ενώ έχει εγγραφεί πίστωση ύψους 50.000 ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό του Δήμου. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 275.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Η κατάσταση
Η τεχνική έκθεση του έργου αφορά τη λειτουργική αποκατάσταση των χώρων του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς το οποίο βρίσκεται στη θέση Τσαΐρι Κοσκινού.

Οι εργασίες που προβλέπονται, αφορούν τη ριζική ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου, την ανακατασκευή των χώρων φύλαξης, την κατασκευή δεξαμενών λυμάτων, την αντικατάσταση υφιστάμενων και την προσθήκη νέων περιφράξεων.
Όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στον χώρο, παρατηρήθηκε ότι το κτήριο του καταφυγίου βρίσκεται γενικά σε κακή κατάσταση και χρήζει ριζικής συντήρησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι οι τοίχοι είναι πολύ λερωμένοι, λόγω της ιδιαίτερης χρήσης των χώρων αλλά και του μεγάλου διαστήματος που έχει περάσει από την τελευταία φορά που βάφτηκε το κτήριο. Ακόμη, υπήρχαν σημάδια από εισροή υδάτων στο εσωτερικό και μούχλα, που μαρτυρούν ότι η μόνωση του δώματος είναι προβληματική και χρήζει ολικής αντικατάστασης.

Επίσης, διαπιστώθηκε αποκόλληση σοβάδων από το ταβάνι, κάτι που φαίνεται να σχετίζεται με την έλλειψη μόνωσης, τα εσωτερικά εξωτερικά κουφώματα είναι φθαρμένα και χρησιμοποιούνται με δυσκολία, τα είδη υγιεινής βρίσκονται σε κακή κατάσταση λόγω παλαιότητας και έντονης χρήσης, τα πλακάκια ήταν λερωμένα σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται απίθανος ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η χρήση τους, ιδίως για χώρο υγιεινής.

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση σύμφωνα με τις δηλώσεις των χρηστών του κτηρίου, εμφανίζει συχνά προβλήματα, στον αύλειο χώρο μεταξύ του χώρου φιλοξενίας των ζώων υπήρχε ένας πολύ μικρό βόθρος που δεν δύναται να περιλάβει τα ύδατα που χρησιμοποιούνται για την καθημερινή πλύση του χώρου και τα λύματα των σκυλιών. Επίσης, η περίφραξη βρίσκεται σε κακή κατάσταση με πολλά κενά και σκουριασμένους στύλους ενώ πρέπει να συμπληρωθεί τόσο για την περίφραξη των εξωτερικών ορίων του χώρου, για την αποτροπή της πρόσβασης σε άτομα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο, όσο και για τη διαμόρφωση χώρων άσκησης των αδέσποτων.

Οι απαιτούμενες εργασίες
Μετά την παραπάνω λεπτομερή περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κτήριο που φιλοξενείται το καταφύγιο, γίνεται αναφορά βέβαια σε όλες τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν για τη λειτουργική αποκατάσταση και χρήση των εγκαταστάσεων. Έτσι, αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν επεμβάσεις τόσο στο κτήριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Πιο συγκεκριμένα, για τη λειτουργική αποκατάσταση του κτηρίου θα απαιτηθούν εργασίες που έχουν να κάνουν τόσο με την αποκατάσταση της στατικής του επάρκειας όπως και της λειτουργικότητας του και της προστασίας του από τα καιρικά φαινόμενα. Ανάμεσα στις εργασίες είναι οι παρακάτω:

Αποξήλωση και μόνωση του δώματος, αποξήλωση όλων των πλακιδίων του κτηρίου, απομάκρυνση όλων των υφιστάμενων ειδών υγιεινής, απομάκρυνση όλων των υφιστάμενων κουφωμάτων και ψευδοκασών, καθαίρεση των σαθρών στρωμάτων επιχρισμάτων και σκυροδέματος από τα δομικά στοιχεία του κτηρίου και κυρίως την πλάκα, καθαίρεση επιχρισμάτων από τις περιοχές της τοιχοποιίας όπου κριθεί απαραίτητο λόγω της εκτεταμένης υγρασίας, τοποθέτηση νέων πλακιδίων πατωμάτων εντός του κτηρίου αλλά και εξωτερικού χώρου στους χώρους του ημιυπαίθριου, τοποθέτηση νέων εξωτερικών και εσωτερικών κουφωμάτων όπως και κιγκλιδωμάτων στα παράθυρα, επίσης η συμπλήρωση και αποκατάσταση της υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, η τοποθέτηση νέων ειδών υγιεινής, θερμομόνωσης στο δώμα καθώς και πλήρους συστήματος θερμοπρόσοψης στους τοίχους του κτηρίου κ.α. Ριζική, όμως, θα είναι και η λειτουργική αποκατάσταση του χώρου που φιλοξενούνται τα αδέσποτα και του περιβάλλοντος χώρου, κάτι που θα συντελέσει βέβαια στην αναβάθμιση των συνθηκών φιλοξενίας τους. Επίσης, οι χώροι διαμονής και άσκησης των ζώων θα προσαρμοστούν στην ισχύουσα νομοθεσία. Οι βασικές εργασίες που θα γίνουν στον συγκεκριμένο χώρο είναι οι παρακάτω:

• Η αντικατάσταση της περίφραξης των ατομικών χώρων των αδέσποτων. Η αντικατάσταση της περιμετρικής περίφραξης, ώστε να φυλάσσονται με ασφάλεια τα αδέσποτα και να περιοριστεί η πρόσβαση σε άτομα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο. Η συμπλήρωση περίφραξης, για τη δημιουργία μεγάλων χώρων άσκησης.

• Η κατασκευή δύο δεξαμενών για τη συλλογή των υδάτων που προέρχονται από τη συστηματική πλύση του χώρου ανάμεσα στους χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων, καθώς και μια στην απόληξη της κατηφόρας του οικοπέδου, όπου καταλήγουν πολλά από τα ύδατα πλύσης.

• Λόγω της εκσκαφής για την κατασκευή της δεξαμενής, θα χρειαστεί η απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους του δαπέδου σκυροδέματος μεταξύ των ατομικών χώρων των αδέσποτων. Προκειμένου να αποκατασταθεί με ενιαίο τρόπο ο χώρος και να είναι λειτουργικός μετά την κατασκευή της δεξαμενής, προβλέπεται η αποξήλωση του συνόλου του δαπέδου και η επανακατασκευή του, προσδίδοντάς του και τις απαιτούμενες κλίσεις με τσιμεντοκονία τριών στρώσεων.

• Στους ατομικούς χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων, θα αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι διαχωριστικοί τοίχοι από σπασμένους τσιμεντόλιθους και διάφορα άλλα πρόχειρα και ακατάλληλα υλικά. Θα κτιστούν διαχωριστικοί τοίχοι από μπατική και δρομική τοιχοποιία με επίχρισμα, για καλύτερη μόνωση και προστασία των αδέσποτων ζώων, καθώς και για την αναβάθμιση της αισθητικής του χώρου

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας