Να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων από φωτιές, και πλημμύρες

Να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων από φωτιές, και πλημμύρες

Να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων από φωτιές, και πλημμύρες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 171 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Νομίζω ότι έφτασε η στιγμή που θα πρέπει επιτέλους μετά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της φύσεως και τις τεράστιες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνον, να θεσμοθετήσουμε διαδικασίες και Νόμους για την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων έναντι των υπαρκτών πλέον κινδύνων από φωτιές, σεισμούς και πλημμύρες.

Η υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων θα θέσει μια σειρά από τις απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί το ακίνητο για να ασφαλισθεί, όπως κτήριο που ανηγέρθη νομίμως, τηρώντας τις απαραίτητες τεχνικές πολεοδομικές προδιαγραφές εντός σχεδίου πόλεως ή οικιστικής περιοχής ή καθορισμένων βιοτεχνικών περιοχών με σύστημα πυρασφάλειας, πυροπροστασίας και με αντισεισμικές αντοχές και άλλα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά καιρούς έχουν επισημάνει την ανάγκη προστασίας της κατοικίας που αποτελεί και το κυρίαρχο περιουσιακό στοιχείο κάθε οικογένειας, και που σε περίπτωση ατυχήματος από φωτιά, σεισμό ή πλημμύρα, να μπορεί να αποζημιωθεί αμέσως και εξ ολοκλήρου και να αποκτήσει ξανά το καταστραφέν ακίνητο.

Το κράτος σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων αναλαμβάνει το ίδιο να αποζημιώσει τους πολίτες του, διότι καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως, θεωρεί τον εαυτό του, το ίδιο το κράτος, υπεύθυνο και υπόλογο, μετατρέπεται στην ουσία και στην πράξη ασφαλιστής όλων μας, μια διαδικασία επίπονη, δύσκολη με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Το ύψος, το κόστος των ασφαλίστρων μιας σύγχρονης οικοδομής για παράδειγμα 100 τ.μ., σύμφωνα με όσα συζητιούνται ή εφαρμόζονται από σύγχρονες και πλήρως οργανωμένες και φερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες, μπορεί να κυμανθεί από 50 ευρώ ετησίως μέχρι 100 ή το μέγιστον 150 ευρώ, ποσό λογικό και υποφερτό για να «κοιμάσαι ήσυχος» και να σώσεις το ακίνητό σου. Για μια τέτοια απόφαση δεν υπάρχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, η οποία έτσι θα δείξει το ενδιαφέρον της για την προστασία του πολίτη και της περιουσίας του.

Εξάλλου το σύστημα της υποχρεωτικής ασφάλισης εφαρμόζεται στην περίπτωση των αυτοκινήτων με μεγάλη επιτυχία. Αποτελεί ουσιαστικά βασικό δίχτυ προστασίας όλων μας.
Ιδιαίτερα, η ασφάλιση οικισμών που συνήθως είναι κοντά σε δασικές περιοχές, θα θέσει σε ενέργεια συγχρόνως και τις προδιαγραφές για την προστασία της φύσεως, του δάσους από κάθε κίνδυνο ή απειλή.

Διαβάστε ακόμη

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία