Χάθηκαν 4.500 στρέμματα δάσους στην Κάρπαθο

Χάθηκαν 4.500 στρέμματα δάσους στην Κάρπαθο

Χάθηκαν 4.500 στρέμματα δάσους στην Κάρπαθο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 323 ΦΟΡΕΣ

Ακόμη και χθες, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, εξακολουθούσε να καίει η φωτιά που ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, στην περιοχή «Μύλοι» των Σπόων. Καίγονταν δασικές εκτάσεις σε πολύ δύσβατες θέσεις, ψηλά πάνω στο βουνά. Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν συνολικά 4.500 στρέμματα δάσους καμένα στις δύο φωτιές. Στο Μεσοχώρι και το Απέρι.

Αργά προχθές (σ.σ. 27 Σεπτεμβρίου) βράδυ επικοινωνήσαμε με τον Πύραρχο Νικήτα Βενιό, διοικητή της Π.Υ. Ρόδου, οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Κάρπαθο.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιός, «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τελειώσει με τη φωτιά. Η προχθεσινή ημέρα ήταν εξαιρετικά αποδοτική, με τις δυνάμεις, παρά την κούραση, να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση τον αγώνα σε πολύ δύσκολα σημεία. Μάλιστα προχθές εκτός από τα πεζοπόρα τμήματα συνέχισε τις ρίψεις και ένα ελικόπτερο».

Ο κ. Βενιός, ο οποίος και θα παραμείνει στην Κάρπαθο μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς, εξήγησε στα «Καρπαθιακά Νέα» ότι η γεωφυσική δομή του νησιού, χαράδρες, γκρεμοί, εξαιρετικά δύσβατα σημεία, δεν επιτρέπουν στις επίγειες δυνάμεις να προσεγγίσουν τη φωτιά. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ο αγώνας σταματά.

Ρωτήσαμε τον κ. Βενιό αν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν σε πιθανό εμπρησμό και, όπως μας εξήγησε, η απόσταση ανάμεσα στις δύο φωτιές (8-10 χιλιόμετρα) είναι το πρώτο που προβληματίζει ακόμη και εκείνους που δεν είναι ειδικοί.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, είναι εκείνο που πραγματοποιεί την έρευνα και θα μας δώσει τις απαντήσεις. Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Βενιός, «σε ένα τόσο ανερχόμενο τουριστικό νησί, όπως η Κάρπαθος, δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι να μην είναι υποψιασμένοι και να μην προσέχουν το περιβάλλον και το δάσος».

Δεν μπορούμε και δεν έχει καμιά λογική να έχουμε έναν Πυροσβέστη δίπλα μας, όμως εμείς επιβάλλεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά με την παραμικρή ύποπτη κίνηση καλούμε την πυροσβεστική.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, «όταν ξεκινά μια φωτιά σβήνει με ένα ποτήρι νερό. Αν ξεφύγει, βλέπουμε τα αποτελέσματα στην Κάρπαθο»! Οι κανόνες, που κάθε τόσο δημοσιεύει η Πυροσβεστική, δεν είναι για τα μάτια του κόσμου. Όταν φυσσά δεν ανάβουμε ψησταριές, ούτε καίμε χόρτα. Αν εμείς δεν προστατέψουμε το νησί, το τόπο μας, ποιος τότε περιμένουμε να το κάνει;

Πηγή: «Καρπαθιακά Νέα»

Διαβάστε ακόμη

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Δημαρχών Η.Ν. Κάσου και Καρπάθου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών

Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα" για την επαναδρομολόγηση του "ΠΡΕΒΕΛΗΣ"

Κάρπαθος: Κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του αεροδρομίου

Για απόπειρα ζωοκτονίας συνελήφθη στην Κάρπαθο 61χρονος

Χοροί, παραδοσιακές φορεσιές και μουσική κατά την υποδοχή του πρώτου τσάρτερ στην Κάρπαθο (βίντεο)

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού