Με την απουσία της μειοψηφίας συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο

Με την απουσία της μειοψηφίας συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο

Με την απουσία της μειοψηφίας συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 380 ΦΟΡΕΣ

Με τηλεδιάσκεψη θα συνεχίσουν να γίνονται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου μέχρι ν’ αλλάξουν τα μέτρα για την πανδημία, παρά την αποχή προχθές των δύο παρατάξεων της μειοψηφίας εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι δεν γίνονται διά ζώσης, με τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη να χαρακτηρίζει «φαιδρή» την προσέγγιση του «αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη» από αυτούς που το λένε.

Απόντων των παρατάξεων «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» του τέως Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και «Ρόδος Αξιών» του κ. Δημήτρη Κρητικού, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει με σχετική επιστολή τους προς το Προεδρείο, πραγματοποιήθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος.

Με αυτό το θέμα ξεκίνησε την ενημέρωση ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Μιχάλης Σοκορέλος, ο οποίος έκανε γνωστή στα μέλη την επιστολή αποχής των δύο παρατάξεων και για το δ.σ. αλλά και για την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεδιάσκεψη και ότι διά ζώσης συνεδριάσεις μπορούν να γίνουν μόνο με αποστάσεις ενάμιση μέτρου μεταξύ των μελών, σε ανοιχτό χώρο και με λίγα άτομα. Όπως είπε, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν συνεδριάσεις του δ.σ. με 70 άτομα, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι θα συνεχίσουν τις συνεδριάσεις, είπε, για να είναι νόμιμοι και όποιος θέλει να παρακολουθήσει μπορεί.

Στην τοποθέτησή του, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, το πρώτο που θέλησε να πει είναι ότι υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στο ζητούμενο να υπηρετήσει ο καθένας τον ρόλο στον οποίο τον έχει τάξει ο ροδιακός λαός με τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, άλλος από τα έδρανα της Δημοτικής Αρχής και άλλος από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ακόμη, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του κ. Πότσου και είπε ότι την παρουσία του την εισπράττει ως μία συνεχή παρουσία, πιστεύοντας στις αρχές του και εκπροσωπώντας τον κόσμο, του οποίου τα συμφέροντα έχει ταχθεί να υπηρετήσει.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να μονολογεί ούτε να συνομιλεί με τον εαυτό της, «αντίθετα κάποιοι υποτιμούν το διακύβευμα αυτής της περιόδου που είναι η παραγωγή έργου και βεβαίως η παραγωγή πολιτικής για το συμφέρον του Ροδίτη και της Ροδίτισσας».

Αναφέρθηκε στην επιστολή των δύο παρατάξεων και δήλωσε ότι εξεπλάγη γιατί, όπως είπε, πίστευε ότι οι παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές διαπνέονταν βασικά από σκοπό να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, να υπηρετήσουν τον πολίτη, τον Ροδίτη.

Και είπε στη συνέχεια: «Αν καταλαβαίνω καλά, πρόκειται για έναν συνασπισμό, μία άτυπη συμμαχία δύο δημοτικών παρατάξεων, η μία εκ των οποίων, παρά το γεγονός ότι και εκ της επιστημονικής του ιδιότητος ο κ. Κρητικός με εξέπληξε ισχυριζόμενος κάτι που στα δικά μου αυτιά ακούγεται βαθιά δικτατορικό… Όταν κάποιος λέει είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό σίγουρα υπονοεί ότι θα μπορούσε ο νόμος να είναι και ηθικός. Άρα, στο δικό μου μυαλό το ζητούμενο είναι: είναι ανήθικος ο νόμος; Όχι δεν είναι ανήθικος ο νόμος».

Όπως εξήγησε, ο νόμος και ειδικά αυτός ο οποίος έρχεται για να βρει λύσεις σε πολύ απαιτητικές περιόδους, όπως είναι στη Ρόδο ο κορωνοϊός, στην Κρήτη οι σεισμοί-μετέφερε όλη του τη συμπαράσταση στον κρητικό λαό και στους αυτοδιοικητικούς εκεί που δοκιμάζονται από τον εγκέλαδο και ευχήθηκε όλα τα κακά να πέρασαν-και είπε ότι οι νόμοι έρχονται για να υπηρετήσουν και το δέον, και το πρέπον αλλά και το αναγκαίο που είναι το σημερινό.

Ο Δήμαρχος, προφανώς αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Κρητικού σχετικά με την αντίθεση της παράταξής του στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Το σημερινό, λοιπόν, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, επιβάλλει να γίνονται έργα με τη διαδικασία του νόμιμου. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τις φωτιές, λέγοντας ποιος τολμάει να πει ότι είναι απευθείας ανάθεση μία διαδικασία για τις φωτιές για να βρεθούν καύσιμα για τα οχήματα που μεταφέρουν νερό σε μέρη που έχουν εγκαταλειφθεί τα στόμια της πυροσβεστικής.

Είπε, λοιπόν, για τον κ. Κρητικό ότι μπορεί να έχει υποπέσει σε ένα ατόπημα κα τον κάλεσε να επανέλθει στις τάξεις των δημοκρατών της χώρας.
Τόνισε στη συνέχεια ότι δεν συμφωνεί να εκβιάζονται και να κάνουν πράγματα κατά τη συνήθη φαιδρή προσέγγιση «αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη». Και συνέχισε λέγοντας: «Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη απ’ αυτούς τους φαιδρούς που ισχυρίζονται ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να μπουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου 67 άτομα. Όταν ο νόμος λέει πενήντα, είναι πενήντα».

Είπε, ακόμη, ότι η αίθουσα του δ.σ. χωράει συγκεκριμένο αριθμό που ουδέποτε τον υπερέβησαν, ούτε όταν συνάντησαν τη Γενική Γραμματέα Τουρισμού ούτε σε άλλη περίπτωση που έχουν βρεθεί 22-24 άτομα. Δεν είναι επιχείρημαα-είπε ο κ. Καμπουράκης- ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοκρατικός διάλογος με τον τρόπο που αυτός (σ.σ. από τους απόντες) τον εκλαμβάνει. Μπορεί να πάει και να καταγγείλει «αλλά το να λέμε ότι δεν θα ξαναπροσέλθουμε, μέχρι τι; Μέχρι να πάμε και ν’ ανακαλύψουμε εμείς… το φάρμακο για τον κορωνοϊό;», είπε χαρακτηριστικά.


Κλείνοντας αυτή την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του γιατί μέχρι τώρα συνεχίζειη εμπορική δραστηριότητα στο νησί, που κατά βάση οφείλεται, όπως είπε, στη μεγάλη προσπάθεια και στη σοβαρή συμπεριφορά των ροδιτών και των ροδιτισσών που επέδειξαν εξαιρετικά μεγάλη σοβαρότητα στη διαχείριση της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού αλλά και των υπολοίπων υπηρεσιών και έχουμε καταφέρει μεγάλα νούμερα αφίξεων που θα αποτυπωθούν σε ένα λιγότερο φτωχικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι και σε έναν λιγότερο δραματικό χειμώνα.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πότσος τόνισε ότι το βασικότερο πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το δημοτικό συμβούλιο μόνο της Ρόδου αλλά γενικότερα της χώρας και για τους ίδιους είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ουσιαστικά παίρνει αρμοδιότητες αποφάσεων από το ίδιο το δ.σ., δίνοντάς τις στην Οικονομική Επιτροπή και αφήνοντας το δ.σ. να επικυρώνει αποφάσεις της που ενδεχομένως σε κάποια θέματα να έχον προχωρήσει και στην υλοποίησή τους.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά αρνητικό ζήτημα στη λειτουργία του δ.σ. το οποίο θα έπρεπε να παράγει πολιτική γενικότερα και να υπάρχουν αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διαμόρφωση θέσεων που αφορούν τον κόσμο στο νησί.

Στη συνέχεια έβαλε κάποια ζητήματα που απασχόλησαν συγκεκριμένες περιοχές την προηγούμενη εβδομάδα και θα πρέπει να τα δει ο Δήμος, όπως είπε. Καταρχάς, αναφέρθηκε στο θέμα που προκλήθηκε με την ενδεχόμενη σύνδεση στον Βιολογικό της Κρεμαστής των αγωγών από την περιοχή της Ιαλυσού και απασχολεί έντονα τον κόσμο στην περιοχή. Όπως είπε, θεωρούν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ θα πρέπει να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη σκέψη, να γίνει ανάκληση της απόφασης και να αποδοθεί στο τοπικό συμβούλιο της Κρεμαστής.

Ειπε, ακόμη, ότι θα καταθέσουν γραπτώς μία σειρά προβλημάτων στο Παραδείσι και ειδικά σε κάποια παλιά κτήρια και σχολεία, όπως στο ΕΠΑΛ που είναι ένα κτήριο προκάτ, στο κτήριο της βιβλιοθήκης εσωτερικά, στο Γυμνάσιο και στο κτήριο πίσω από την Εκκλησία που δόθηκε για πολιτιστικούς σκοπούς.

Κλείνοντας, ο κ. Πότσος δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι ο χειμώνας που θα έρθει προμηνύεται πολύ δύσκολος για τον κόσμο, ανεξάρτητα από το αν η σεζόν ήταν καλύτερη από την περυσινή γιατί η πολιτική και η οικονομική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι τέτοια που θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην αντιπλημμυρική αλλά και στην αντισεισμική προστασία και κάλεσε να εξετάσουν τα παλιά δημόσια κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες αλλά και σχολεία.

Για τον Βιολογικό
Απαντώντας ο κ. Μανέττας στο θέμα που ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε ότι το προηγούμενο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, τον Αύγουστο του 2019 είχε προχωρήσει στη συμβασιοποίηση του έργου που αφορούσε την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τα αντλιοστάσια της Ιαλυσού, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους.

Η νέα Διοίκηση, είπε ο Πρόεδρος, έχοντας πολλές αντιρρήσεις στον τεχνικό σχεδιασμό και όχι μόνο, αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού. Στο σημείο αυτό είπε ότι ένα πανομοιότυπο έργο που αφορούσε την αναβάθμιση των αντλιοστασίων της ανατολικής πλευράς, έγινε με συνολική έκπτωση 49%. Το συγκεκριμένο έργο που αφορούσε την αναβάθμιση των αντλιοστασίων της Ιαλυσού έγινε με συνολική έκπτωση 23% και εκ των προτέρων είχαν πάρει και τις προαιρέσεις. Ο διαγωνιζόμενος ήταν στην ουσία ένας αφού οι άλλοι δύο δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και απορρίφθηκαν.

Όταν ματαίωσαν το έργο, η Εταιρεία προσέφυγε στην Αρχή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών, υπήρξε μία δικαστική διαμάχη και σε πρώτη φάση δικαιώθηκε με το αιτιολογικό ότι η εισήγηση έγινε από τον Γενικό Διευθυντή ενώ έπρεπε να είχε γίνει από την Επιτροπή διαγωνισμού.
Πράγματι-συνέχισε ο κ. Μανέττας-σ’ εκείνο το σημείο προέκυψε και αυτό το ζήτημα, συνεδρίασε η Επιτροπή διαγωνισμού και ο βασικότερος λόγος ήταν ότι το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτούνταν από ιδίους πόρους.

Και εδώ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, προκύπτει το εξής εύλογο ερώτημα: πώς είναι δυνατόν η ΔΕΥΑΡ στην περίοδο της πανδημίας να μπορεί να εξασφαλίσει τους πόρους για την υλοποίηση αυτού του έργου όταν όλο το Τεχνικό Πρόγραμμά της για το 2019 ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, όλο το τεχνικό έργο που αφορούσε όλο το νησί ήταν 3 εκατ. ευρώ και αυτό από μόνο του είχε προϋπολογισμό 4,5 εκατ ευρώ, άρα θα υπήρχε οικονομική αδυναμία για να το εκτελέσουν.

Ένας δεύτερος λόγος ήταν ότι να γίνει μία αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού της Κρεμαστής καθώς και επέκταση και να εγκριθούν και οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι-γιατί τώρα ξεκίνησαν τη διαδικασία για να εγκριθούν. Θέλησε ακόμη να διευκρινίσει ότι δεν είναι μία απόφαση της ΔΕΥΑΡ όπως εσφαλμένα ειπώθηκε, είναι μία άποψη που διατύπωσε η Επιτροπή του διαγωνισμού ότι ίσως μέρος των λυμάτων της Ιαλυσού, ενδεχομένως και με τις παραπάνω προϋποθέσεις, να οδηγηθεί στον Βιολογικό της Κρεμαστής για όλους τους παραπάνω λόγους.

Ο κ. Μανέττας ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι είναι μία πρόταση της Επιτροπής διαγωνισμού, δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ και όταν έρθει η ώρα για τέτοια συζήτηση, «για θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, η ΔΕΥΑΡ δεν θα πάρει καμία απόφαση χωρίς να λάβει υπόψη και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών».

Ο Τάσος Σπανός
Από την πλευρά του, ο χωρικός Αντιδήμαρχος της περιοχής, κ. Τάσος Σπανός, είπε καταρχάς ότι προσυπογράφει αυτά που είπε ο κ. Μανέττας καθώς συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου μετέφερε την άποψη της τοπικής κοινωνίας όπως του εκφράστηκε αλλά και του κ. Σοκορέλου που είχε επικοινωνήσει μαζί του για το συγκεκριμένο θέμα. Είπε, ακόμη, ότι ενώ δεν υπήρχε απόφαση της ΔΕΥΑΡ, όντως, και το γνώριζαν, για αντιπολιτευτικούς λόγους συγκεκριμένος σύμβουλος της παράταξης του κ. Χατζηδιάκου προκάλεσε όλη αυτή τη συζήτηση.

Και είπε, στη συνέχεια: «Οι χωρικοί Αντιδήμαρχοι έχουν αναλάβει και σηκώνουν στις πλάτες τους το μεγάλο βάρος της καθημερινότητας. Τολμώ να πω από αυτό το βήμα ότι έχουμε καταφέρει πάρα πολλά», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Πότσο του είπε ότι σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στο τοπικό συμβούλιο Παραδεισίου τόνισε τη συμβολή του Δημάρχου και τις αποφάσεις του πήραν όταν Πρόεδρος ήταν ακόμη ο αείμνηστος Βασίλης Σταυριανός, σχετικά με την αναβάθμιση της κύριας εισόδου στην Κοινότητα Παραδεισίου και σχετικά με το ΕΠΑΛ. Θέλησε ακόμη να τονίσει ότι στη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων έχουν γίνει πάρα πολλά έργα τα οποία συχνά κοινοποιούν, όπως και πάρα πολλές στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο