Δωδεκανήσιοι του Πειραιά- Οι ακρίτες νησιώτες στο μεγάλο λιμάνι

Δωδεκανήσιοι του Πειραιά- Οι ακρίτες νησιώτες στο μεγάλο λιμάνι

Δωδεκανήσιοι του Πειραιά- Οι ακρίτες νησιώτες στο μεγάλο λιμάνι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 243 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβριου, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, ο Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανήσιων Νέων (Σ.Α.Δ.Ν.) πραγματοποίησε μια διά ζώσης σειρά ομιλιών με φόντο την ιστορία και τη σημασία της μετακίνησης των Δωδεκανησίων στον Πειραιά.

Η εσπερίδα αυτή, που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά στο πλαίσιο της Δράσης «Ημέρες Θάλασσας 2021» έλαβε χώρα στη Δωδεκανησιακή Εστία (στην οδό Υψηλάντου 143, Πειραιάς) σε μια προσπάθεια να απεικονίσει τη μακρόχρονη πορεία των Δωδεκανησίων από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στον Πειραιά!

Ο κόσμος που γέμισε, αναλογικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη Δωδεκανησιακή Εστία, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρακάτω ομιλίες:

«Η Οδύσσεια των Δωδεκανησίων στην πορεία τους προς τον Πειραιά», Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, Δωδεκανησιακοί παροικιακοί Σύλλογοι στον Πειραιά: διατηρώντας την παράδοση, Φίλιππος Καλλούδης, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος», «Από τα Δωδεκάνησα στον Πειραιά, βιωματική αφήγηση», Φραγκίσκη Σταυράκη, ποιήτρια, φιλόλογος, πρώην υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου «Ο ΖΕΦΥΡΟΣ»), «Δωδεκανήσιοι του Πειραιά - πολιτισμός και αθλητισμός». Αφορά 2 σκέλη:

«Ο Σύλλογος «Δωδεκανησιακόν Σχολείον»: Τα Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία στον Πειραιά,1937-1940», Μαρία Παπανικολάου Ιστορικός και Αρχειονόμος Πανεπιστημίου Καΐρου, «Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», Γεώργιος Καλαφατάς, πρόεδρος ΔΑΟ Αργοναύτης Πειραιά.

Με το πέρας των ομιλιών όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως έμαθαν αρκετές ανέκδοτες ή άγνωστες για αυτούς ιστορίες και στιγμές των Δωδεκανησίων στο Μεγάλο Λιμάνι της χώρας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, η Βουλευτής Α’ Πειραιώς Νόνη Δούνια, ο τέως Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γεώργιος Κασσάρας, η επίτιμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, ο επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» και επίτιμος καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. κ. Μηνάς Αλεξιάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και Α’ Αντιπρόεδρος της

Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Ιωάννης Καραϊτιανό, η πολιτευτής Πειραιά και Β’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς Κατερίνα Βουρεξάκη, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά κ. Δημήτρης Καρύδης, η κα Τουμαζάτου Γερασιμούλα-Αλεξάνδρα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δημοτικής Συγκοινωνίας εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά, λοιποί εκπρόσωποι Δωδεκανησιακών Σωματείων και μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Χαιρετισμούς απέστειλαν και έχουν ανακοινωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συλλόγου

Απανταχού Δωδεκανήσιων Νέων οι:
• Κώστας Κατσαφάδος, Βουλευτής Α' Πειραιώς και Υφυπουργός Ναυτιλίας,
• Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής Α’ Πειραιώς και τέως Υπουργός Ναυτιλίας
● Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου
● Ιωάννης Παππάς, Βουλευτής Δωδεκανήσου.

«Ως Σύλλογος που σε ένα μήνα κλείνει 3 χρόνια δράσης αποτελεί τιμή για εμάς η αγάπη που μας δείχνετε με την παρουσία σας στις εκδηλώσεις μας και τη θέρμη που όλοι τις αγκαλιάζετε. Μας δίνετε δύναμη να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερες εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο την ανάπτυξη της πανδωδεκανησιακής συνείδησης των νέων της Δωδεκανήσου στην Αττική, τα νησιά μας αλλά και Απανταχού στον κόσμο» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανήσιων Νέων.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων