Κριτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την περιφέρεια και τον δήμο

Κριτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την περιφέρεια και τον δήμο

Κριτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την περιφέρεια και τον δήμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 268 ΦΟΡΕΣ

Κριτική στον τρόπο που λειτουργούν το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο αλλά και στα θέματα με τα οποία καταπιάνονται, άσκησαν χθες οι επικεφαλής των παρατάξεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμο Ρόδου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κ. Τάκης Πότσος και κα Μαρία Χατζηγιάννη αντίστοιχα.

Για το δημοτικό συμβούλιο

Καταρχάς, ο κ. Πότσος θέλησε ν’ αναφερθεί στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ως όργανο, με αφορμή και τα δημοσιεύματα αλλά και γονιμότερα την αποχή των δύο άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας στην τελευταία συνεδρίαση.

Είπε, λοιπόν: «Για εμάς είναι ένα ζήτημα και ένα πρόβλημα το θέμα της φυσικής παρουσίας γιατί εμείς θέλουμε ένα δ.σ. «ζωντανο», ένα δ.σ. το οποίο να παρακολουθείται από κόσμο, από τους Προέδρους των τοπικών συμβουλίων.

Γνωρίζουμε, βέβαια, από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα το οποίο υπάρχει όσο αφορά στον αριθμό των ανθρώπων στην αίθουσα, αλλά νομίζω ότι φεύγουμε από το σημαντικότερο πρόβλημα της λειτουργίας του που είναι κυριολεκτικά οι ίδιες οι αρμοδιότητες που του έχουν απομείνει, τα θέματα τα οποία καλείται να συζητήσει, να αποφασίσει».

Όπως εξήγησε, μιλάνε για θέματα τα οποία έχουν ήδη αποφασιστεί σε επίπεδο Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και έρχονται στο δ.σ. μόνο προς επικύρωση. «Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε πει ότι δημιουργείται, κυριολεκτικά, ένας νέος μηχανισμός άμεσης υλοποίησης ζητημάτων που αφορούν ενδεχομένως μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, κεφάλαια που λέμε εμείς, είτε εγχώρια είτε ξένα, έξω από το γραφειοκρατικό το δ.σ.», είπε ακόμη.

Οι ίδιοι παρ’ όλα αυτά, δεν παύουν να βάζουν θέματα που πραγματικά θεωρούν σημαντικά και αφορούν πολύ κόσμο στο νησί. Αυτά δεν είναι άλλα από την ανάγκη αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού καθώς και αντιπυρικής προστασίας.

Όπως είπε, γνωρίζουν ότι πρόκειται για έργα που δεν φαίνονται, δεν είναι βιτρίνες, όμως είναι ό,τι πιο αναγκαίο για τον τόπο μας, με βάση αυτά που έχουμε ζήσει και εμείς τα τελευταία χρόνια αλλά και αυτά που γίνονται στην υπόλοιπη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Στη συνέχεια, προμήνυσε ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, «ανεξάρτητα αν κάποιοι κοκορεύονται καθημερινά ότι ο τουρισμός πήγε στα ύψη. Άλλοι αβγατίζουν τα κέρδη τους, άλλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεκάδες οικονομικά προβλήματα που έχουν ξεκινήσει ήδη να φαίνονται στην αγορά», είπε.

Ο κ. Πότσος, αναρωτήθηκε στη συνέχεια εάν το δ.σ. θα καταπιαστεί με πιο πολιτικά θέματα, όπως αν θα διεκδικήσει τη μείωση και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αν θα θέσει το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ, της αύξησης των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και μίλησε για «προπαγάνδα του μεταφορικού ισοδύναμου» αφού οι τιμές για τις καθημερινές ανάγκες έχει ξεφύγει στα ύψη και ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ενώ έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα με την αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος το οποίο, όπως είπε «δένει» με την πολιτική η οποία υλοποιείται μέσα από την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Είπε, επίσης: «…Δίνονται βορά σε ιδιώτες για να αυγατίσουν τα κέρδη τους στρέμματα δημόσιας περιουσίας και η τιμή του ρεύματος φεύγει στα ύψη. Έρχεται λοιπόν και καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη μέσω πράσινων επενδύσεων για το όφελος του κόσμου και γίνεται όλο αυτό χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η περιβαλλοντική καταστροφή η οποία έρχεται γιατί ξέρουμε τι έχει γίνει όπου έχουν τοποθετηθεί αυτά».

Ανέφερε, τέλος ότι έχουν ξεκινήσει συσκέψεις στα χωριά με τα τοπικά συμβούλια τις οποίες και θα συνεχίσουν.

Για το περιφερειακό συμβούλιο

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, η οποία είπε, καταρχάς, ότι όλα όσα ανέφερε ο κ. Πότσος είναι μία συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται ήδη στον Δήμο Ρόδου, η οποία συνδέεται άμεσα και ενιαία με την πολιτική που εφαρμόζεται σε επίπεδο Περιφέρειας, σε επίπεδο χώρας αλλά κυρίως αποφασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό, όπως είπε, έγινε ολοκάθαρο και στη συνεδρίαση του π.σ. με το περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης για την επόμενη εξαετία 2021-2027, το οποίο συστοιχήθηκε ακριβώς με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων της Ε.Ε.

Όσο για το πως εφαρμόζεται αυτή η πολιτική σε κάθε νησί και εν τέλει σε κάθε σπίτι, αναφέρθηκε σε δράσεις της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα αυτήν για μία πιο πράσινη Ευρώπη κα την πράσινη ενέργεια.

Είπε, λοιπόν, ότι υπάρχει απελευθέρωση της ενέργειας όπως η πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες και αυτή είναι η κατεύθυνση της Ε.Ε. που θέλει να γίνει απολιγνιτοποίηση στη χώρα, το φυσικό αέριο έχει πάει στα ύψη και θα διατεθούν δεκάδες εκατομμύρια για να απελευθερωθεί η ενέργεια μέσω ΑΠΕ που έχουν δείξει μέχρι τώρα δεν σέβονται τίποτα. Όλα αυτά, όπως είπε, περνούν και μέσα από δράσεις των περιφερειών ενώ τα χρήματα που επενδύονται είναι η φορολογία των λαών της Ευρώπης.

Για την κοινωνική Ευρώπη είπε ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο του πληθυσμού στην περιφέρειά μας υπολείπεται σημαντικά εκείνου της χώρας αλλά και της Ε.Ε. Αναφέρθηκε ακόμα στον τομέα της Υγείας λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι στην περιφέρειά μας όσο αφορά στην αναλογία κλινών και πληθυσμού κατατάσσεται στην ένατη θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η κατεύθυνση όμως της Ε.Ε. είναι να αναπτυχθεί η ηλεκτρονική υγεία αντί για προσλήψεις, στελέχωση κτλ., είπε ακόμη.

Στην απασχόληση ενώ βλέπουμε τεράστια ανάπτυξη στον τουρισμό-συνέχισε η κα Χατζηγιάνη-οι δείκτες ανεργίας είναι πολύ υψηλοί και εξαιτίας αυτού του γεγονότος σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της περιφέρειας διαβιεί κοντά στα όρια της φτώχειας.

Αναφέρθηκε και εκείνη στην αντιπλημμυρική προστασία λέγοντας ότι η Ρόδος έρχεται πρώτη σε όλη την περιφέρεια σε πλημμυρικά φαινόμενα, κάτι που δεν είναι τυχαίο αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ώριμη αντιπλημμυρική μελέτη για να υλοποιηθεί.

«Στο δια ταύτα, εμείς λέμε ότι αυτή η πολιτική που θρέφει τα κέρδη, δίχως να υπολογίζει τον ανθρώπινο παράγοντα πρέπει ν’ ανατραπεί και ο ίδιος ο κόσμος πρέπει να βγει στο προσκήνιο», τόνισε, τέλος, η κα Χατζηγιάννη.

Κλείνοντας, πάντως, θέλησε ν’ αναφερθεί στην αποτρόπαια δολοφονία της 32χρονης Ντόρας λέγοντας ότι «το τραγικό αυτό γεγονός πραγματικά μας πόνεσε, μας συγκλόνισε αλλά και μας προβλημάτισε» και η δικαιολογημένη οργή του κόσμου θεωρούν ότι πρέπει να στραφεί στις οικονομικές και τις κοινωνικές αιτίες που προκαλούν και τρέφουν αυτά τα φαινόμενα.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη