H... λάμψη της Λίνδου «πνίγηκε» στα σκουπίδια και τις μυρωδιές

H... λάμψη της Λίνδου «πνίγηκε» στα σκουπίδια και τις μυρωδιές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2823 ΦΟΡΕΣ

Οι τόνοι σκουπιδιών σε κοινή θέα και με φόντο τους αρχαιολογικούς χώρους του οικισμού και η έντονη δυσοσμία από το αποχετευτικό στον κόλπο του Αγίου Παύλου συνέθεσαν ένα αρνητικό σκηνικό αυτό το καλοκαίρι

«Η Ρόδος θα ξαναβρεί τη λάμψη της» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα με το οποίο η παράταξη του σημερινού δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη κέρδισε τις εκλογές αρχές Ιουνίου του 2019.

Δύο και πλέον χρόνια μετά, στα μέσα της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, το περιλάλητο σύνθημα και οι επικοινωνιακές πομφόλυγες, έδωσαν τη θέση τους στις ανεκπλήρωτες προσδοκίες και στην «απατηλή λάμψη» της (πολιτικής) ματαιοδοξίας.

Πιο τρανό παράδειγμα αποτελεί το λαμπερό σμαράγδι στο στέμμα του περίλαμπρου τουριστικού προϊόντος της Ρόδου, η Λίνδος!

Η Λίνδος με τους εκατοντάδες καθημερινούς επισκέπτες και τους χιλιάδες τουρίστες που διαμένουν στα καταλύματα της περιοχής, επιλέγοντάς την για τη μοναδική της ιστορία, το σπουδαίο της παρελθόν, τα ξακουστά αρχαιολογικά της μνημεία και τα εκπάγλου κάλλους τοπία της, «πνίγηκε» στα σκουπίδια που παρεπιδημούν στα νώτα του οικισμού από την έναρξη κιόλας της σεζόν.


Το αποτέλεσμα της αδυναμίας καθημερινής αποκομιδής των απορριμμάτων

Οι οσμές και η μπόχα από το αποχετευτικό δίκτυο, που «αναμετριούνται» καθημερινά με την αλμύρα της θάλασσας και τη μυρωδιά των καταγάλανων νερών του Αιγαίου, νίκησαν κατά κράτος, σκεπάζοντας τα πάντα γύρω από τον κόλπο του Αγίου Παύλου, σαν ένα βαρύ σεντόνι!

Κι αν την περασμένη σεζόν οποιαδήποτε φωνή διαμαρτυρίας χάθηκε στον αχό της πανδημίας και στην αναιμική τουριστική περίοδο ελέω Covid-19, φέτος που τα πράγματα έχουν εξομαλυνθεί σε σημαντικό βαθμό οι εικόνες είναι αμείλικτες και… μιλούν από μόνες τους. Οι διαμαρτυρίες των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής έχουν πληθύνει σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι πλέον εφικτό να κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα η ασχήμια που δημιουργούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης με τις επιλογές τους.

Σε πείσμα και κόντρα στην κοινή λογική τα σκουπίδια συνεχίζουν να συνυπάρχουν ακόμη και σήμερα με τα αρχαιολογικά μνημεία και να απορρίπτονται ακριβώς δίπλα από τον κόλπο του Αγίου Παύλου και το αρχαίο θέατρο της Λίνδου. Μόλις ο επισκέπτης κατηφορίσει σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του νησιού, «γεμίζει» το μάτι του με τόνους σκουπιδιών σε κοινή θέα και εισπνέει οσμές από τα απορρίμματα και το απαρχαιωμένο και εντελώς ακατάλληλο αποχετευτικό δίκτυο (το οποίο οι «φωστήρες» του τόπου δεν φρόντισαν να αντικατασταθεί παρά τη σχετικά πρόσφατη κατασκευή βιολογικού) που του μένουν αξέχαστες! Ένα συνονθύλευμα από εικόνες, χρώματα και… αρώματα που σίγουρα δεν έχουν ξαναματαδεί στη ζωή τους.


Μια ακόμη υγειονομική βόμβα ακριβώς από το γήπεδο της Λίνδου όπου αθλούνται δεκάδες άτομα καθημερινά

Συν τοις άλλοις αποτελεί και μια βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της Λίνδου έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και να σκορπίσει τα συντρίμμια του τουριστικού μας προϊόντος στους πέντε ανέμους… Ήδη το πρόβλημα είναι εμφανές στις παρυφές του οικισμού, όπου τα ποντίκια έχουν στήσει «σέρτικο χορό».


Μαζί με το απέραντο γαλάζιο οι τουρίστες θαυμάζουν και τα σκουπίδια!

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι από λανθασμένους χειρισμούς και από ένα απρόσμενο γεγονός χάθηκαν οι 600 – 700 πολιτικοί γάμοι αλλοδαπών που τελούνταν ετησίως εδώ και δεκαετίες στον προαύλιο χώρο του Αγίου Παύλου. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες των τουριστικών παραγόντων σε καμία περίπτωση δεν έχουν επαναφέρει τον αριθμό των γάμων που τελούνται στο γραφικό λιμανάκι της Λίνδου, στα πρότερα επίπεδα…

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια ασφαλώς κατά τη διάρκεια της σεζόν υπήρξε εντονότερο και εμφανές ακόμη και μέσα στα στενά σοκάκια της Λίνδου. Για ημέρες ολόκληρες τα σκουπίδια στοιβάζονταν από τις δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής, στους κοινόχρηστους χώρους που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτόν το σκοπό, χωρίς ωστόσο να απομακρύνονται έγκαιρα. Όπως για παράδειγμα, ανάμεσα στο κοινοτικό κατάστημα της Λίνδου και στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Στεφάνου (βλ. φώτο).


Οι εικόνες που αντίκριζαν καθημερινά οι επισκέπτες δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Στεφάνου

Η λύση που επελέγη να μεταφέρονται καθημερινά με… τρίκυκλα μέσα από το χωριό και να τα εναποθέτουν μια ανάσα από τον κόλπο του Αγίου Παύλου, μάλλον αποτέλεσε την αρχή ενός εν εξελίξει δράματος, παρά μια σωτήρια και ουσιαστική παρέμβαση από τους ταγούς του τόπου μας.

Ο βραδυκίνητος και αποδεκατισμένος στόλος της καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, αδυνατεί να μεταφέρει σε καθημερινή βάση τα σκουπίδια από το συγκεκριμένο σημείο και η χωματερή που έχει δημιουργηθεί -εφάμιλλη μεγαλουπόλεων όπως η Αθήνα- έχει κάτσει για τα καλά στον «σβέρκο» των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής που αγωνιούν για το αύριο.

Τα αρνητικά σχόλια άλλωστε των επισκεπτών στις πλατφόρμες κρατήσεων είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά και μαρτυρούν τις εικόνες που «μεταφέρουν» μαζί με τις αποσκευές τους αναχωρώντας από τη Λίνδο. Χαρακτηριστικό είναι ένα από αυτά, ενός Ιταλού επισκέπτη με ημερομηνία 29 Αυγούστου 2021, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μείναμε 15 ημέρες τον Αύγουστο και η δυσοσμία των λυμάτων που υπήρχε σε όλο τον κόλπο του Αγίου Παύλου και προέκυψε από την απουσία επαρκών εγκαταστάσεων λυμάτων μας συνόδεψε καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών μας. Επίσης, πρέπει να ειπωθεί ότι περίπου σε απόσταση 50 μέτρων, μεταξύ της δομής και της πόλης της Λίνδου υπάρχει μια πραγματικά αηδιαστική εναπόθεση σκουπιδιών όλων των εστιατορίων με μια δυσοσμία που αναδύεται από το πρωί…».

Οι εντυπώσεις Ιταλού τουρίστα που διέμεινε τον Αύγουστο στην περιοχή

Ακατάλληλα φρεάτια, αδιαφορεί η ΔΕΥΑΡ
Ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ των ευθυνών είναι και οι ακατάλληλες υποδομές που κληρονόμησε η ΔΕΥΑΡ από τον πρώην Δήμο Λινδίων και που αδυνατεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Στον χώρο των περίπου 15 στρεμμάτων που υπάρχει πάνω από τον κόλπο του Αγίου Παύλου και λειτουργεί ως ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, είχαν εγκατασταθεί πριν από τρεις δεκαετίες τα φρεάτια διαλογής των λυμάτων όλου του οικισμού, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να έχει ληφθεί καμία απολύτως άδεια από τους ιδιοκτήτες. Ένα από τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών που είχε εμπλοκή τότε στο έργο θυμάται σήμερα μιλώντας στη «Ροδιακή» ότι «είχε γίνει λάθος στη μελέτη στα υψομετρικά και αναγκαστικά αντί να περάσει ο παντορροϊκός αγωγός κάτω από τον κατηφορικό δρόμο, πέρασε μέσα από το διπλανό οικόπεδο»!

Σήμερα οι συγκεκριμένες υποδομές λειτουργούν ως «συνδετικός κρίκος» με τον βιολογικό καθαρισμό που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα πιο ‘κει. Τα φρεάτια παραμένουν όμως χωρίς συντήρηση, δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’90 υπό άλλες συνθήκες και με πρόβλεψη για πολύ λιγότερο κόσμο να διαμένει τους καλοκαιρινούς μήνες στη Λίνδο, ενώ έχουν συνδεθεί πάνω στον συγκεκριμένο αγωγό νέα κτήρια που εντείνουν το πρόβλημα. Η έντονη δυσοσμία είναι αισθητή σε καθημερινή βάση το καλοκαίρι επηρεάζοντας καταλυτικά τις γύρω τουριστικές επιχειρήσεις και δημιουργώντας δυσάρεστες εντυπώσεις στους τουρίστες που επιλέγουν να διαμείνουν στην περιοχή, όπως είδαμε και παραπάνω.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των επιχειρηματιών, η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ επιδεικνύει μια πρωτοφανή αδιαφορία. Παρά τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Βασίλη Μανέττα για αποστολή αποφρακτικού κάθε 15 ημέρες, ώστε να αντιμετωπίζεται μερικώς, έστω και προσωρινά το ζήτημα, όχημα της ΔΕΥΑΡ εμφανίστηκε στην περιοχή μόλις δύο φορές τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, με δεύτερη και τελευταία φορά στις αρχές Αυγούστου, προτού δηλαδή το πρόβλημα γίνει εξαιρετικά έντονο, λόγω της κατακόρυφης ανόδου των επισκεπτών σε αυτό το διάστημα.

Ως επιμύθιο και σημειολογικά, αξίζει να αναφερθεί δε η καταγωγή από τη Λίνδο του σημερινού δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, κάτι που του χάρισε στις πρόσφατες εκλογές ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκλογής του συγκριτικά με τις δέκα δημοτικές ενότητες του νησιού, αλλά και η παρουσία στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ του δημοτικού συμβούλου της περιοχής κ. Αλέξανδρου Κολιάδη.

Τα παραπάνω ασφαλώς φάνταζαν ως εχέγγυα επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο απλώς υπενθυμίζουν ότι κάποια στιγμή η επικοινωνία δεν θα μπορεί πια να δικαιολογήσει το έλλειμμα της πολιτικής…


Σκουπίδια και βιολογικός καθαρισμός συνυπάρχουν… αρμονικά

Ν. Καραμαρίτης: «Σύντομα θα έχουμε ριζικές λύσεις»
«Η Ροδιακή» έδωσε τον λόγο ως όφειλε και σε δύο αιρετούς, που ναι μεν δεν έχουν άμεση αρμοδιότητα στα δύο αυτά ζητήματα με τα σκουπίδια και το αποχετευτικό, όμως είναι εκείνοι που δέχονται καθημερινά τα σφοδρά παράπονα κατοίκων και επιχειρηματιών και αγωνιούν εξίσου γι’ αυτή την κατάσταση. Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων κ. Νίκο Καραμαρίτη και τον πρόεδρο της Κοινότητας Λίνδου κ. Βαλάντη Λάμπη.

Ο κ. Καραμαρίτης σε ό,τι αφορά το έντονο πρόβλημα με τα σκουπίδια σημείωσε τα εξής:

«Το πρόβλημα αυτό με τα σκουπίδια στη συγκεκριμένη περιοχή μας έρχεται από παλιά. Είναι γνωστό σε όλους ότι χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος χώρος για αυτόν το σκοπό. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση γιατί πράγματι το κακό έχει παραγίνει. Έχω εισηγηθεί λύσεις και αναμένουμε με τη λήξη της σεζόν να τις εφαρμόσουμε για να μη ξαναδούμε ποτέ πια τέτοιες εικόνες. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους αρμόδιους συναδέλφους και σύντομα θα έχουμε ριζικές λύσεις». Σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό δίκτυο ο κ. Καραμαρίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένας ακαλαίσθητος σωλήνας και ένα φρεάτιο που προκαλούν εντύπωση με το που φτάνεις σε εκείνη την περιοχή. Είναι ένα θέμα που έχουμε συζητήσει με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλη Μανέττα ο οποίος έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες».

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης κατηφορίζοντας προς τον Άγιο Παύλο

Β. Λάμπης: «Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία»
Από την πλευρά του ο κ. Λάμπης επεσήμανε μιλώντας στη «Ροδιακή» πως «έχει δημιουργηθεί ένας άτυπος χώρος προσωρινής ρίψης σκουπιδιών, ο οποίος κάποια στιγμή πρέπει υποχρεωτικά να καθαριστεί. Δεν είναι ωραίο ούτε αισθητικά, αλλά είναι επίσης επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να αδειάσει ο χώρος, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες σε συνεργασία με την αρμόδια αντιδήμαρχο Τσαμπίκα Κιαχαγιά, αλλά δεν είναι αρκετό. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη παρατεταμένη αποκομιδή για να αδειάσει ο χώρος».

Αναφορικά με το αποχετευτικό δίκτυο ο κ. Λάμπης υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο από όλα είναι ότι το δίκτυο είναι παλιό παντορροϊκό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα. Έχουμε συζητήσει και με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Μανέττα και με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Υψηλάντη και προσπαθούμε να βρούμε άμεσα μια μόνιμη λύση γιατί η δυσοσμία είναι έντονη και έχουμε παράπονα και από τους μόνιμους κατοίκους και από τους επισκέπτες. Έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χειμώνα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες μας».


Ο σκουπιδότοπος μια… ανάσα από τον Άγιο Παύλο και με θέα την Ακρόπολη της Λίνδου

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο