1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 205 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Δρ. Αναστάσιος Πλατής
Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Δ.Σ.
της Εταιρείας «Πανάκεια»

Η παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η του Οκτώβρη, όπως υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 και αποτελεί φόρο τιμής στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Η έναρξη της τρίτης ηλικίας ορίζεται σήμερα στα 65 έτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Στη χώρα μας οι ηλικιωμένοι αναμένεται να φτάσουν μέχρι το 2040 το 25% του γενικού πληθυσμού.

Ζούμε επομένως σε έναν ταχέως γηράσκοντα πλανήτη καθώς ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται συνεχώς, σε αντίθεση με το προσδόκιμο επιβίωσης το οποίο αυξάνεται συστηματικά.

Επιτακτική διαφαίνεται η ανάγκη των σύγχρονων κοινωνιών να στραφούν σε προγράμματα και πολιτικές που να στοχεύουν στην υγιή και ενεργό γήρανση και, συνακόλουθα, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αύξηση της μακροζωίας του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης με άνοια «Αρσινόη» της εταιρείας «Πανάκεια» συνεργάζεται για άλλη μια χρονιά με τα εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» στη δράση «Όσο ζω μαθαίνω...εσύ από μένα και ‘γω από σένα». Μαθητές Γυμνασίου και υγιείς ηλικιωμένοι συνδέονται σε πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης, πιάνουν μολύβι και χαρτί και μαζί ακονίζουν το μυαλό τους!
Κοινός στόχος όλων μας είναι η διαγενεακή σύνδεση με έναν πρακτικό και πρωτότυπο τρόπο, καθώς και η διάνθιση της σκέψης ότι η μάθηση δεν έχει ηλικιακά όρια.

Ο παππούς και η γιαγιά διδάσκουν με τη σοφία τους, αλλά συνεχίζουν να μαθαίνουν από τα εγγόνια τους να εκσυχρονίζονται με τις νέες τεχνολογίες και να παραμένουν υγιείς και ενεργοί.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους