Στ. Καραταπάνης: Η πίεση στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού έχει εκτονωθεί

Στ. Καραταπάνης: Η πίεση στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού έχει εκτονωθεί

Στ. Καραταπάνης: Η πίεση στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού έχει εκτονωθεί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 986 ΦΟΡΕΣ

Μικρή είναι η πίεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο μας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ασθενών με κορωνοϊό, καθώς δεν υπάρχουν πλέον οι εικόνες του Αυγούστου που είχαν δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής της Α’ παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου μας και πρόεδρος της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων Στέλιος Καραταπάνης, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι μικρός και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, ενώ μόνο σε μία περίπτωση παχύσαρκου ατόμου χρειάστηκε να καταφύγουν στην διασωλήνωση.

«Στη Ρόδο έχουμε ξεφύγει από τη μεγάλη έξαρση που είχαμε τον Αύγουστο και ήμασταν στο «κόκκινο». Είχαμε μεγάλη επιβάρυνση, είχαμε πολλά κρούσματα και είχαμε δυσκολευτεί πάρα πολύ. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή η επιβάρυνση στην κλινική είναι μικρή, νοσηλεύουμε λίγους αρρώστους, είμαστε κάτω από 15 άτομα.

Αυτό είναι ευχάριστο γιατί πήραμε ανάσα οι γιατροί, το νοσοκομείο, όλοι και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι» δήλωσε ενώ αναφερόμενος στους εμβολιασμούς υπογράμμισε ότι η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα ήταν από τις περιοχές που είχαμε ένα σχετικά καλό επίπεδο εμβολιασμού γύρω στο 70%.

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους αρνητές του εμβολίου τονίζοντας ότι υπάρχει ένας πυρήνας, ο δύσκολος πυρήνας των αντιεμβολιαστών, όπως είπε, δηλώνοντας ότι υπάρχει μία μερίδα πληθυσμού που δυστυχώς δεν πρόκειται να πειστεί με τίποτα.

Ο Στέλιος Καραταπάνης
Ο Στέλιος Καραταπάνης

«Υπάρχει κόσμος που είτε φοβάται είτε δεν έχει ενημερωθεί πλήρως και εκεί πρέπει να δώσει βάρος η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να πείσουμε και τους τελευταίους που μένουν γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τι να πούμε; Να αρρωστήσουμε όλοι για να αποκτήσουμε το τείχος ανοσίας; Αυτό δεν είναι και τόσο εφικτό γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν.

Πάντα θα έχουμε μία ομάδα που θα μπορεί να ανακυκλώσει τον ιό. Επομένως όσο περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε κάποια στιγμή να απαλλαγούμε γιατί θα πρέπει να απαλλαγούμε από όλα και να ζήσουμε μία ανθρώπινη ζωή γιατί δεν είναι ζωή αυτή που ζούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραταπάνης.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμένους τόνισε ότι από αυτούς νοσεί ένα ποσοστό, είτε πολύ ελαφρά είτε βαριά και ότι η κάλυψη στο να μην πάθει κάποιος μία σοβαρή επιπλοκή είναι πολύ μεγάλη, συστήνοντας προσοχή και για τους εμβολιασμένους οι οποίοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο, η μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» έπαιξε μεγάλο ρόλο φέτος, καθώς έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. «Φανταστείτε να μην υπήρχε εμβόλιο τι θα γινόταν. Αν δεν είχαμε εμβόλιο, θα είχαμε μεγάλη καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα άντεχαν τα υγειονομικά συστήματα.

Ακόμα και τώρα πιέζεται το σύστημα, έχουμε γύρω στους 300 διασωληνωμένους και πεθαίνουν περίπου 30 την ημέρα. Βέβαια είχαμε φτάσει και σε μεγαλύτερα ποσοστά αλλά ακόμα και έτσι φτάσαμε εκεί λόγω του εμβολίου. Αν δεν υπήρχε θα είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα» είπε.

Ερωτηθείς για την τρίτη δόση του εμβολίου ο κ. Καραταπάνης δήλωσε ότι ξεκίνησε για τα άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και για τα άτομα που είναι άνω των 60 ετών γιατί μετά τους έξι με οχτώ μήνες υπάρχει μείωση των αντισωμάτων και δεν ξέρουμε πόσο προστατεύεται ο οργανισμός από το εμβόλιο.

Μάλιστα τόνισε ότι ο ίδιος έκανε ήδη την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς συνεχίζονται στο νοσοκομείο μας με το εμβολιαστικό κέντρο του να έχει μεταφερθεί πλέον δίπλα στο τμήμα με τα επείγοντα περιστατικά.

Με την ευκαιρία απηύθυνε κάλεσμα σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου να την κάνουν και ειδικά αν πρόκειται για ανθρώπους με προβλήματα υγείας. «Βλέπω ότι υπάρχουν ακόμα και ασθενείς μου με σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Μου λένε... αργότερα... θα το δω. Δεν υπάρχει αργότερα γιατί δεν ξέρεις πότε θα έρθει δίπλα σου ο κορωνοϊός», είπε χαρακτηριστικά ενώ έκανε γνωστό ότι αυτοί που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας είναι κυρίως μεσήλικες.

«Είχαμε χθες μία διασωλήνωση, ήταν ένα άτομο παχύσαρκο γύρω στα 50 και έπρεπε δυστυχώς να διασωληνωθεί. Οι υπόλοιποι είναι σε καλή κατάσταση. Οι διακομιδές συνεχίζονται. Αν υπάρχει ανάγκη για διακομιδή, αυτή θα γίνει, αλλά δεν υπάρχει το πρόβλημα τώρα με τις γεμάτες ΜΕΘ», συμπλήρωσε αναφορικά με τη μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.

Πάντως και εκείνος από την πλευρά του διευκρίνισε ότι το εμβόλιο της γρίπης δε σχετίζεται με τα άλλα εμβόλια καθώς δεν τα επηρεάζει. Με την ευκαιρία μάλιστα υπογράμμισε ότι αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουμε το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί μετά ξεκινά η έξαρση της γρίπης.

Η έξαρση παρατηρείται από τον Δεκέμβριο, Ιανουάριο έως και τον Φεβρουάριο αλλά πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι για να μας βρει προετοιμασμένους η γρίπη καθώς είναι μία σοβαρή πάθηση ειδικά για τα μεγάλα σε ηλικία άτομα και για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Αυτό που περάσαμε τον Αύγουστο ήταν πολύ άσχημο. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εμείς είμαστε σε καλή κατάσταση και τουλάχιστον για τον χειμώνα έτσι θα πάμε. Ελπίζω να μην διαψευστώ. Μπορεί να έχουμε επιδείνωση αλλά εύχομαι να μην έχουμε αυτό που περάσαμε» κατέληξε ο κ. Καραταπάνης που υπογράμμισε ότι έγιναν μεν κάποιες προσλήψεις σε επικουρικό προσωπικό και έχουν καλυφθεί ικανοποιητικά κάποιοι κλάδοι, αλλά πάντα υπάρχει έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο μας.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο