Βρέθηκε λύση για να αποκτήσει, επιτέλους, στέγη ο πολιούχος της Ρόδου, Κωνσταντίνος Υδραίος

Βρέθηκε λύση για να αποκτήσει, επιτέλους, στέγη ο πολιούχος της Ρόδου, Κωνσταντίνος Υδραίος

Βρέθηκε λύση για να αποκτήσει, επιτέλους, στέγη ο πολιούχος της Ρόδου, Κωνσταντίνος Υδραίος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3921 ΦΟΡΕΣ

Αν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει και το θέμα του Πανορθόδοξου

Σχεδόν τρεις δεκαετίες από την ημέρα της θεμελίωσης του ναού του πολιούχου της Ρόδου νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου στον χώρο της πρώην νομαρχιακής έπαυλης, ήρθε η ώρα το έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί και μαζί με αυτό να πάρει σάρκα και οστά το Πανορθόδοξο Κέντρο που θα στεγαστεί στο ίδιο ακίνητο.

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 27 χρόνια από την ημέρα που ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τον τότε μητροπολίτη Ρόδου Απόστολο και τον νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Παρασκευά θεμελίωναν τον ναό του πολιούχου, χωρίς μέχρι σήμερα αυτός να έχει ανεγερθεί.

Τώρα όμως με την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ και τη Μητρόπολη Ρόδου αλλά και τον δήμο Ρόδου ο ναός θα ολοκληρωθεί και ο Κωνσταντίνος Υδραίος θα αποκτήσει… στέγη.

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε χθες στις εξελίξεις που θα σημειωθούν από την υπογραφή της σύμβασης, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει νέες προοπτικές και στο θέμα του πανορθόδοξου Κέντρου που έχει περάσει πολλά εμπόδια τις τελευταίες περιόδους. Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε εισηγηθεί τη σύναψη σύμβασης για την παραχώρηση δημόσιου ακινήτου με σκοπό τη λειτουργία Πανορθόδοξου Κέντρου για τις ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και του δήμου Ρόδου.

«Η σύμβαση παραχώρησης και πιο συγκεκριμένα μίσθωσης που θα συναφθεί θα έχει συμβαλλόμενους από πλευράς του Δημοσίου την ΕΤΑΔ και από την άλλη πλευρά συμπράττει πλέον της Μητρόπολης Ρόδου που είναι ο φυσικός φορέας και ο δήμος Ρόδου.

Αυτό γίνεται για να λυθούν ζητήματα, κυρίως οικονομικά, γιατί τα ακίνητα του Δημοσίου έχουν μπει σε ένα ειδικό καθεστώς υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ, όπως όλοι γνωρίζουμε, και θα πρέπει να έχουν οικονομική ανταλλακτική σχέση οι συναλλαγές που γίνονται με την εταιρεία του Δημοσίου. Δηλαδή δεν προβλέπεται πια δωρεάν παραχώρηση.

Γι΄αυτό ύστερα από διαπραγματεύσεις που έγιναν σε υψηλό επίπεδο στο οποίο και εμείς οι νομικοί συμπράξαμε και εγώ και ο νομικός σύμβουλος της ΕΤΑΔ, ορίσαμε ένα ελάχιστο τίμημα-μίσθωμα που είναι 30.000 ευρώ ετησίως.

Αυτό θα το καταβάλλουν θεωρητικά οι δύο φορείς: η Μητρόπολη Ρόδου και ο δήμος Ρόδου αλλά στην πράξη βάλαμε ως εγγυητή τον δήμο Ρόδου που ουσιαστικά και θα αναλάβει το όλο βάρος, με δεδομένο ότι τα οικονομικά της Μητρόπολης Ρόδου δεν μπορούν να αντέξουν τέτοια βάρη» δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου τονίζοντας μάλιστα ότι η σύμβαση αυτή προβλέπεται να είναι διάρκειας 30 ετών αλλά ο σκοπός είναι να μετατραπεί αυτή σε μία διαρκή και εφάπαξ απόδοση.

«Εννοώ ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο διαδικασιών ώστε η παραχώρηση αυτή να μην είναι με καθεστώς μίσθωσης και να μην έχει στοιχείο οποιασδήποτε διάρκειας αλλά να είναι μόνιμη. Αυτό θα γίνει με διαδικασίες ανταλλαγής που ήδη ξεκινήσαμε, δηλαδή η Μητρόπολη και ο δήμος Ρόδου θα παραχωρήσουν στο Δημόσιο κάποιο ακίνητο ίδιας αξίας και θα μας παραχωρηθεί πλέον κατά κυριότητα το συγκεκριμένο ακίνητο του Δημοσίου» εξήγησε.

Όπως είπε, στο ακίνητο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει έργα από τη Μητρόπολη Ρόδου, ήδη έχει θεμελιωθεί ο ναός του πολιούχου Κωνσταντίνου του Υδραίου που είναι βαρυσήμαντο στοιχείο στην όλη υπόθεση εκφράζοντας την πίστη ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές εργασίες.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές οι πολεοδομικές και οι χωροταξικές διαδικασίες και εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει πλέον άλλη εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο κάποιοι συμπολίτες μας είχαν καταφύγει στο παρελθόν με αποτέλεσμα να προκύψουν καθυστερήσεις.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα ζητήματα θα ξεπεραστούν και θα έχουμε πλέον ένα νέο Μητροπολιτικό Κέντρο στο Πανορθόδοξο που θα εξυπηρετεί ανάγκες της Ιεράς Μητρόπολης διοικητικές διαχειριστικές και παράλληλα θα αναδεικνύει και το Πατριαρχείο σε όποιες ανάγκες έχει ενώ θα δημιουργηθεί και ένα συνεδριακό κέντρο που θα εξυπηρετεί ανάγκες του δήμου Ρόδου σε επίπεδο πνευματικών αναγκών. Επίσης θα ανταποκριθούμε στην ανάγκη να έχει πλέον ο πολιούχος μας Κωνσταντίνος ο Υδραίος τον ναό του σε μία περίοπτη θέση όπως του αξίζει.

Έχει γίνει θεμελίωση του ναού, έχουν ολοκληρωθεί εργασίες στο κυρίως κτήριο, στην παλιά νομαρχιακή έπαυλη και τώρα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης του ιερού ναού και της ολοκλήρωσης του συνεδριακού κέντρου.

Ανοίγει ο δρόμος για τις παρεμβάσεις έτσι ώστε να μεταβληθεί η όλη περιοχή σε έναν εκκλησιαστικού χαρακτήρα ακίνητο που θα εξυπηρετεί παράλληλα και ανάγκες του δήμου πνευματικού χαρακτήρα και θα δώσει μία άλλη πτυχή στην περιοχή και στην πόλη της Ρόδου» κατέληξε ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη