Yποφέρει από τις επιπτώσεις της ανομβρίας το νησί της Ρόδου

Yποφέρει από τις επιπτώσεις της ανομβρίας το νησί της Ρόδου

Yποφέρει από τις επιπτώσεις της ανομβρίας το νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1707 ΦΟΡΕΣ

Σε απελπισία βρίσκονται οι αγρότες που υφίστανται μεγάλες ζημιές

Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της ανομβρίας στο νησί της Ρόδου και ειδικά στις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και σε τομείς, όπως η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα το αρμόδιο υπουργείο μετά από συνεχή αιτήματα των κατά τόπους περιφερειών να αναζητά πόρους για να αποζημιώσει τους παραγωγούς.

Η πολύμηνη ανομβρία και η ξηρασία που προκλήθηκε από αυτήν έχει φέρει μεγάλο αριθμό αγροτών σε απελπισία, καθώς σε κάποια νησιά έχουν να δουν βροχή εδώ και περίπου δέκα μήνες, όπως δήλωσε χθες και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης η παρατεταμένη ανομβρία είναι το θέμα συζήτησης σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, και μάλιστα αυτό τον καιρό απασχολεί ευρέως τους ελαιοπαραγωγούς που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μένουν… στάσιμες λόγω έλλειψης βροχών.

O κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης
O κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης

Για το λόγο αυτό, όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά θα είναι μέτρια, καθώς σε περίπου ένα μήνα θα ανοίξουν τα ελαιοτριβεία και θα αρχίσει η ελαιοκομική χρονιά, όμως ο καρπός δεν είναι κατάλληλος για παραγωγή λαδιού. Την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές της χώρας το μάζεμα της ελιάς έχει αρχίσει και μάλιστα η τιμή του λαδιού έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

«Η ανομβρία έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δενδρώδεις καλλιέργειες και εκεί φυσικά όπου είναι αδύνατο να υπάρξει νερό και πρέπει να ποτίζονται. Έχει επηρεάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία στα νησιά μας. Υπάρχουν νησιά που έχουν να δουν νερό για διάστημα δέκα μηνών. Αυτή η κατάσταση έχει προβληματίσει και το υπουργείο.

Εμείς αναζητούμε αποζημιώσεις από τους αρμοδίους, και γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης πόρων μέσω της ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς η ανομβρία πλήττει όχι μόνο τα νησιά αλλά και άλλα μέρη της ελληνικής επικράτειας» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Μάλιστα σε ερώτηση για την έναρξη σε λίγες ημέρες της ελαιοκομικής περιόδου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας απάντησε ότι παρά τη δύσκολη αυτή κατάσταση και τις μειωμένες ποσότητες λαδιού που θα έχουμε, εντούτοις η ποιότητα θα είναι και πάλι εξαιρετική λόγω του κλίματος και λόγω των εδαφών.

«Εδώ στην περιοχή μας μπορώ να πω ότι παρά την ανομβρία θα έχουμε μία μέση χρονιά σχετικά με την παραγωγή. Σε λίγο θα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος αφότου διαπιστώσει η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα από τα φάρμακα για τη δακοκτονία ώστε να δώσει το «πράσινο φως» στα ελαιοτριβεία να ανοίξουν.

Πιστεύουμε η ποιότητα να είναι καλή. Στην ποιότητα δίνουμε μεγάλη σημασία και αυτό θα το δούμε από τα πρώτα δείγματα. Εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ καλή η ποιότητα του λαδιού και φέτος» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης.

Η μελέτη για το ελάφι
της Ρόδου

Με την ευκαιρία ο αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα παρουσιαστεί η μελέτη που αφορά τη διαχείριση και την προστασία του ελαφιού της Ρόδου, ενώ έχει διανεμηθεί και ερωτηματολόγιο στις περιοχές, όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του, προκειμένου να αποτυπωθεί και η γνώμη των κατοίκων.

«Το επόμενο διάστημα περιμένουμε την παρουσίαση της μελέτης για τη διαχείριση και προστασία του ελαφιού.

Έχουμε ένα δείγμα ερωτηματολογίου που μας κατατέθηκε προκειμένου να βοηθήσουμε. Θα το καταθέσουμε την επόμενη εβδομάδα στη δασική υπηρεσία προκειμένου να υπάρχει η άποψη της τοπικής κοινωνίας για τη διαχείριση του ελαφιού. Είναι ένα ερωτηματολόγιο που περιέχει δέκα ερωτήσεις, αν γνωρίζουν το ελάφι, αν το έχουν δει, αν γνωρίζουν για τα ατυχήματα, αν είναι επιζήμιο, αν γίνονται ζημιές και απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις. Είναι περίπου 300 ερωτηματολόγια τα οποία έχουν σταλεί σε περιοχές που πλήττονται από την παρουσία του ελαφιού και αφορούν τους πρώην δήμους Αταβούρου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Λινδίων που εκεί εμφανίζονται οι περισσότερες ζημιές» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Για τους νέους αγρότες
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στην Αθήνα, όπου παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μπαγινέτα. Με την ευκαιρία συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τους γενικούς γραμματείς, τους υφυπουργούς και στο περιθώριο της εκδήλωσης αυτής, όπως είπε, κατάφερε να συζητήσει μαζί τους θέματα που αφορούν τα νησιά της περιφέρειάς μας σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα.

«Είμαστε σε καλό δρόμο σε αρκετά θέματα. Αλλά αυτό που μας ενδιέφερε περισσότερο ήταν ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης που θα βγει τις επόμενες ημέρες για τους νέους προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις. Έχουμε υπολογίσει τον αριθμό των αιτήσεων που θα κατατεθούν καθώς θα υπερτριπλασιαστούν οι πόροι. Είναι περίπου 34.000 η εγκατάσταση και προσαυξάνεται το ποσό κατά 5.000 σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Μπορεί να φτάσει δηλαδή η επιδότηση έως 40.000 για τους νέους που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες αγρότες» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης ο οποίος ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο τον Αύγουστο απάντησε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ θα γίνει μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

«Είχα την ευκαιρία πριν φύγω στην Αθήνα να δω στελέχη του ΕΛΓΑ που ήταν εδώ στη Ρόδο. Η Ρόδος έχει ενταχθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί και θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί της, όπως της Εύβοιας και άλλων περιοχών, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και όσοι παραγωγοί έχουν πληγεί θα αποζημιωθούν εκτιμώ τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αποτίμησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο