Θα γίνει αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στο Βόδι

Θα γίνει αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στο Βόδι

Θα γίνει αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στο Βόδι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 377 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για έργο ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ

Στην αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στο Βόδι προχωρά η ΔΕΥΑΡ, ένα έργο προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, καθώς βρίσκεται πλέον στα όρια της επιχειρησιακής του λειτουργίας και η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι δραματική, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Βασίλης Μανέττας.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΡ από την αντιπολίτευση αναφορικά με τον βιολογικό καθαρισμό της Κρεμαστής είπε συγκεκριμένα ότι το μόνο που δεν έχει δικαίωμα η αντιπολίτευση να κάνει είναι να τους κατηγορεί.

Μιλώντας αναλυτικά για το θέμα δήλωσε χθες τα εξής:
«Εμείς πριν πάρουμε κάθε απόφαση μελετάμε όλα τα θέματα σε βάθος. Για το λόγο αυτόν έχουμε αναθέσει σε έμπειρα μελετητικά γραφεία της Ελλάδος να μας προτείνουν τις καλύτερες λύσεις για τη ΔΕΥΑΡ και τους δημότες. Η σημερινή διοίκηση της επιχείρησης όποια απόφαση και αν πάρει, θα βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε τις λύσεις που αρμόζουν στο νησί.

Δεν μπορούμε να λέμε ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και από την άλλη δεν κάνουμε τίποτα. Αναφέρομαι στον βιολογικό στο Βόδι. Είναι μία εγκατάσταση που βρίσκεται στα όρια της επιχειρησιακής της λειτουργίας και αυτή η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν δημιουργήθηκε από τη μία μέρα στην άλλη αλλά είναι αποτέλεσμα μίας χρόνιας απραξίας».

Το έργο που αφορά τον βιολογικό στο Βόδι είναι προϋπολογισμού 17 εκατ. 817 χιλιάδων ευρώ και από αυτά η επιλέξιμη δαπάνη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι 7,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο που θα αφορά τη λειτουργία και τη συντήρηση θα καλυφθεί από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΡ.

Ο πρόεδρος της επιχείρησης αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον βιολογικό λέγοντας:
«Εμείς αυτές τις εγκαταστάσεις θα τις αναβαθμίσουμε και θα λειτουργούν με τον τρόπο που πρέπει και το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε και τους δημότες ότι δεν είναι οχλούσα δραστηριότητα όταν λειτουργεί με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που πρέπει.

Επειδή αυτή η διοίκηση και ο δήμαρχός μας έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε κάναμε μία επίσκεψη στον βιολογικό. Η εικόνα δεν ήταν ούτε καν… τριτοκοσμική. Μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε αμέσως στη σύνταξη μελετών, κάτι που κάναμε και στο πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο κατορθώσαμε και εντάξαμε το έργο για να λειτουργεί όπως πρέπει και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα προχωρήσουμε και στη δημοπράτηση».

Για τον βιολογικό της Κρεμαστής
Όσον αφορά τον βιολογικό της Κρεμαστής, ο κ. Μανέττας είπε ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα που δεν τα δημιούργησε η σημερινή δημοτική αρχή στα δύο χρόνια που έχει την ευθύνη της διοίκησης του δήμου.
«Αναθέσαμε τη μελέτη σε έμπειρα μελετητικά γραφεία, θα μας καταθέσουν τις προτάσεις τους και θα τις αξιολογήσουμε για να προχωρήσουμε σε μία λύση που θα τιμά και τις δημοτικές ενότητας και τον δήμο.

Εμείς ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα στα προβλήματα. Αντίθετα προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις που είναι προς το συμφέρον του νησιού και των δημοτών και με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Σήμερα υπάρχει μία δυσαρέσκεια και μία δυσπιστία όταν πάμε να κάνουμε τέτοιες εγκαταστάσεις, υπάρχει και μία φοβερή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι εν μέρει είναι δικαιολογημένη γιατί έχουν την εμπειρία από τη μέχρι σήμερα λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων και για την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι εγκαταστάσεις κάποιοι έχουν την ευθύνη. Αν έχουν την πολιτική παρρησία, ας βγουν να την αναλάβουν. Εμείς θα δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που βρήκαμε από χρόνια» είπε.

Για άλλα θέματα
Επίσης ο κ. Μανέττας έκανε γνωστό ότι η επιχείρηση έχει προχωρήσει στον καθαρισμό όλων των φρεατίων και μάλιστα τα συνεργεία έχουν ολοκληρώσει τον καθαρισμό της Μεσαιωνικής Πόλης και του μεγαλύτερου τμήματος της πόλεως Ρόδου.

Από τις αρχές της εβδομάδας έχουν καθαριστεί οι ενότητες Αφάντου, Αρχαγγέλου, Ιαλυσού και προσεχώς θα γίνει καθαρισμός και στον Αρχάγγελο, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει καθαριστεί το σύνολο των φρεατίων.

Ερωτηθείς για τις ζημιές που σημειώθηκαν στις υποδομές της ΔΕΥΑΡ στις περιοχές που κάηκαν απάντησε ότι αυτές έχουν αποκατασταθεί και ότι έχει γίνει η καταγραφή τους. Μάλιστα τόνισε ότι έχει γίνει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να χρηματοδοτήσει αν όχι όλες τις δαπάνες τουλάχιστον ένα μέρος τους.

Παράλληλα ο πρόεδρος της επιχείρησης αναφέρθηκε και στις δειγματοληψίες που γίνονται στα λύματα για τον κορωνοϊό, από τις οποίες στο εξής θα υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με το πόσους φορείς έχουμε στο νησί.

«Μέχρι πρότινος στέλναμε τα δείγματα για ανάλυση σε εργαστήρια Αθηνών που είναι από τα καλύτερα ιδιωτικά γραφεία και οι αναλύσεις έρχονταν μόνο με βάση το ιικό φορτίο αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν αναγωγή στους φορείς του ιού.
Ο δήμαρχος είχε την πληροφορία ότι υπήρχε ένα εργαστήριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο χρησιμοποιεί πιο σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης και σύμφωνα με αυτές γίνεται και ποσοτικοποίηση των φορέων.

Εμείς είχαμε απευθυνθεί από την αρχή σε αυτό το εργαστήριο αλλά λόγω φόρτου εργασίας μας είπαν ότι δεν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν. Με προσωπική παρέμβαση του δημάρχου δέχθηκαν να μας εξυπηρετήσουν τελικά.
Η μέθοδος αυτή όμως είναι πιο κοστοβόρα και απαιτούσε την προμήθεια ενός οργανοληπτικού δοχείου που παίρνει αυτόματα δείγματα σε τακτά χρονικά διαστήματα το 24ωρο.

Προμηθευτήκαμε το δοχείο, το χημείο στον βιολογικό χθες έκανε μία δοκιμαστική λήψη και βρίσκεται στη διαδικασία συσκευασίας και τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε τα δείγματα στο Αριστοτέλειο για να έχουμε τα αποτελέσματα που θα είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή με βάση το ιικό φορτίο θα μπορούν να μας πουν και πόσους φορείς έχουμε στο νησί» κατέληξε ο κ. Μανέττας.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου