Νέα επιστολή διαμαρτυρίας για τον βιολογικό στα Κολύμπια

Νέα επιστολή διαμαρτυρίας  για τον βιολογικό στα Κολύμπια

Νέα επιστολή διαμαρτυρίας για τον βιολογικό στα Κολύμπια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1031 ΦΟΡΕΣ

Από το Σωματείο Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών

Στις θέσεις του εμμένει το Σωματείο Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας Βιολογικού στην περιοχή «Θεοτόκος», μία περιοχή η οποία ανήκει στα καταφύγια άγριας φύσης, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που εστάλη προς τη ΔΕΥΑΡ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη 12 Οκτωβρίου για το θέμα αυτό και οι όποιες αποφάσεις πάρθηκαν γνωστοποιούνται προς τη ΔΕΥΑΡ με σχετική επιστολή. Σε αυτήν ξεκαθαρίζεται ότι το Σωματείο «είναι πρόθυμο να στηρίξει όλα τα έργα που είναι απαραίτητα για την περιοχή μας, όμως πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση της ποιότητας αλλά και αναβάθμισής της. Τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τις περιοχές ΔΕ ΑΦΑΝΤΟΥ-ΔΕ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, σε καμία περίπτωση όμως δε θέλουν αυτό να είναι βλαπτικό και καταστροφικό περιβαλλοντικά και οικονομικά για την τουριστική περιοχή των Κολυμπίων και Αφάντου».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η δημιουργία Βιολογικού στη θέση «Θεοτόκος» θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε νέες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή Κολυμπίων και Αφάντου και αναλύονται με επιχειρήματα οι απόψεις των μελών του Σωματείου Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου, ενώ τονίζεται ότι η ίδια περιοχή «ανήκει στα καταφύγια άγριας φύσης με κωδ: K744 (ΦΕΚ Β 1160 2002) όπου απαγορεύονται με βάση την κείμενη νομοθεσία περί προστατευόμενων περιοχών οποιαδήποτε παρέμβαση τέτοιου είδους»!

Για όλους τους λόγους αυτούς και οι επαγγελματίες και καταστηματάρχες των Κολυμπίων ζητούν από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ: «Να εφαρμόσετε την απόφασή σας (714 / 09-11-2018) προβλέπει τα λύματα των οικισμών Αρχαγγέλου και Αφάντου να οδηγηθούν στις ΕΕΛ της ΔΕΥΑΡ στην περιοχή «Βόδι». Όπου το έργο είναι ενταγμένο στον εθνικό σχεδιασμό, περιλαμβάνει, την αποχέτευση του οικισμού Κολυμπίων και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου ισχύουν έως το 2026».

Αναλυτικά, η επιστολή του Σωματείου Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου, αναφέρει τα εξής:
«Θέμα: «ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Γ’ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΑΦΑΝΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ» στην περιοχή «Θεοτόκος».

Το Σωματείο Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 για την ενημέρωσή σας σχετικά με το θέμα του Βιολογικού στην περιοχή «Θεοτόκος», πήρε τις παρακάτω θέσεις:

● Όπως ανακοινώθηκε και στο Δελτίο Τύπου της 06ης/10/2021 το Σωματείο είναι πρόθυμο να στηρίξει όλα τα έργα που είναι απαραίτητα για την περιοχή μας, όμως πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση της ποιότητας αλλά και αναβάθμισής της. Τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας Μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τις περιοχές μας ΔΕ ΑΦΑΝΤΟΥ-ΔΕ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, σε καμία περίπτωση όμως δε θέλουμε αυτό να είναι βλαπτικό και καταστροφικό περιβαλλοντικά και οικονομικά για την τουριστική περιοχή των Κολυμπίων και Αφάντου.

● Εμμένει στη θέση του για το θέμα Βιολογικού στην περιοχή «Θεοτόκος» όπου, σύμφωνα με τις προθέσεις σας, πρόκειται να δέχεται τα λύματα από τις περιοχές Αφάντου και Αρχαγγέλου, ότι η χωροθέτηση του δεν είναι ενδεδειγμένη για την περιοχή. Η χωροθέτηση που έγινε το 1984 αναφέρεται για τη φιλοξενία μονάδας που θα εξυπηρετούσε μόνο τον μικρό οικισμό των Κολυμπίων. Η περιοχή μας πλέον είναι από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά στο νησί και τέτοιου είδους έργα ενδέχεται να βλάψουν την ποιότητά της, με κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί εναντίον της από τουριστικούς πράκτορες, ώστε να ζητήσουν για παράδειγμα μείωση τιμών λόγω της ύπαρξης του εργοστασίου εκεί. Επίσης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε νέες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή Κολυμπίων και Αφάντου.

● Παρόμοιες εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα μας αποδεικνύουν ότι οι οσμές που υπάρχουν είναι αναπόφευκτες και σίγουρα προσφέρουν μια αρνητική εικόνα της περιοχής. Ο νέος βιολογικός κλειστού τύπου δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη στην πράξη για να είμαστε σίγουροι για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ως προς τις οσμές.

● Δεν έχουμε ακόμη έργο στην Ελλάδα, δυστυχώς, που να μας αποδεικνύει ότι με το πέρας της δεκαετίας του συνεχίζει να λειτουργεί σωστά και με πρότυπο τρόπο ώστε να ισχύουν όλες οι προδιαγραφές του. Στην περίπτωσή μας (συντήρηση και συνέχεια λειτουργίας με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία του) δεν θα μπορούσαμε να το παραδεχτούμε ότι αυτό το έργο θα είναι η εξαίρεση.

● Μεγάλο θέμα προκύπτει από τη μεταφορά και απομάκρυνση λυματολάσπης που θα πρέπει να πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα φορτηγά που θα την μεταφέρουν θα περνούν μέσα από την τουριστική περιοχή μην έχοντας άλλη επιλογή. Οι επιπτώσεις που θα προκληθούν από αυτή τη διαδικασία μπορεί να είναι και καταστρεπτικές!

● Σίγουρα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους πρέπει να δημιουργηθούν αντλιοστάσια-λυματοστασια και φρεάτια καθαρισμού των αγωγών που αυτά επίσης, οπουδήποτε και αν έχουν κατασκευαστεί, η δυσοσμία γύρω τους είναι πολύ μεγάλη. Ένα από αυτά θα πρέπει να γίνει στους πρόποδες του λόφου της Θεοτόκου. Επομένως θα έχουμε σίγουρα ένα στην καρδιά της περιοχής μας.

● Καθημερινά την περιοχή «Θεοτόκος» την επισκέπτονται περισσότερα από 300 άτομα για περίπατο ή για φωτογραφίες του τοπίου και υπάρχει κίνδυνος να κοινοποιηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρνητικές κριτικές για την περιοχή όπου θα διεκδικούν αποζημιώσεις. Γνωστοί και ως “Money Makers” όπου όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό τους γνωρίζουν πολύ καλά.
● Η επιλογή της περιοχής «Θεοτόκος» ανήκει στα καταφύγια άγριας φύσης με κωδ: K744 (ΦΕΚ Β 1160 2002) όπου απαγορεύονται με βάση την κείμενη νομοθεσία περί προστατευόμενων περιοχών οποιαδήποτε παρέμβαση τέτοιου είδους.

● Να εφαρμόσετε την απόφασή σας (714 / 09-11-2018) προβλέπει τα λύματα των οικισμών Αρχαγγέλου και Αφάντου να οδηγηθούν στις ΕΕΛ της ΔΕΥΑΡ στην περιοχή «Βόδι». Όπου το έργο είναι ενταγμένο στον εθνικό σχεδιασμό, περιλαμβάνει, την αποχέτευση του οικισμού Κολυμπίων και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου ισχύουν έως το 2026.

Εν κατακλείδι σε καμία τουριστική περιοχή δεν έχουμε δει να υπάρχει στην «καρδιά της» κάποια τέτοια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
Από το Σωματείο μας συστάθηκε επιτροπή που θα παρακολουθεί το ζήτημα και θα παρίστανται σε όλες τις απαραίτητες επαφές που θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν ώστε να βρεθεί η λύση».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας