Σουηδός καταδικάστηκε για διευκόλυνση σε Ιρακινό

Σουηδός καταδικάστηκε  για διευκόλυνση σε Ιρακινό

Σουηδός καταδικάστηκε για διευκόλυνση σε Ιρακινό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 388 ΦΟΡΕΣ

Ένοχος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (μεταβατικό Κω), 34χρονος αλλοδαπός από τη Σουηδία, ο οποίος προσπάθησε να προωθήσει 34χρονο υπήκοο Ιράκ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί πριν από έξι χρόνια από αστυνομικούς του Τμήματος Αερολιμένα Κω με τη σύλληψη του 34χρονου Σουηδού, αλλά οι έρευνες συνεχίστηκαν καθώς φέρονταν να εμπλέκεται και δεύτερο άτομο το οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, στις 11 Ιουνίου 2015 βράδυ εντοπίσθηκαν οι κατηγορούμενοι στο αεροδρόμιο της Κω και διαπιστώθηκε ότι ο 34χρονος Σουηδός, καθώς και ακόμα ένα άτομο αγνώστων στοιχείων διευκόλυναν από κοινού, την έκδοση εισιτηρίου και την είσοδο του 34χρονου Ιρακινού σε χώρο του Αερολιμένα Κω, ώστε να αποφύγει τους αστυνομικούς ελέγχους και να επιβιβαστεί παράνομα σε πτήση για Σουηδία. Το πλαστό διαβατήριο αρχών Σουηδίας που χρησιμοποίησε ο Ιρακινός και η κάρτα επιβίβασης που κατείχε κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εξόδου σε μη νόμιμους αλλοδαπούς και πλαστογραφίας πιστοποιητικών. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 12 Οκτωβρίου από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (μεταβατικό Κω), το οποίο και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 34χρονο Σουηδό και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο αλλά η υπόθεσή του εκδικάστηκε κανονικά ωσεί παρών.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΙΡΑΚΙΝΟΥ
Ένοχος για τη «βοήθεια» που έδωσε σε 28χρονο ομοεθνή του για να ταξιδέψει στο εξωτερικό, κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (μεταβατικό Κω), 44χρονος από το Ιράκ.
Συγκεκριμένα, ο 44χρονος Ιρακινός κατηγορούνταν για διευκόλυνση εξόδου πολίτη τρίτης χώρας χωρίς να υποβληθεί σε έλεγχο και παράνομη κατοχή και χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου, πράξεις για τις οποίες και καταδικάστηκε (στις 12 Οκτωβρίου 2021) σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 21.000 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Με την ίδια απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ένοχο για παράνομη κατοχή και χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου καθώς και για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα, τον 28χρονο Ιρακινό, στον οποίο και επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 2 ετών και ενός μηνός και χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ, η οποία ποινή αναστέλλεται επί τριετία.

Οι συλλήψεις των δύο ανδρών είχαν γίνει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 από αστυνομικούς του Τμήματος Αερολιμένα Κω και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα, ο 28χρονος από το Ιράκ μετέβη στο αεροδρόμιο της Κω και κάνοντας χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Ελβετία.

Ο 28χρονος αλλοδαπός έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς και συνελήφθη, ενώ από την προανάκριση προέκυψε ότι στην υπόθεση εμπλέκονταν και 44χρονος από το Ιράκ, ως το άτομο που τον προμήθευσε με τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν και τον 44χρονο, ο οποίος μαζί με τον 28χρονο παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, ενώ τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και η κάρτα επιβίβασης που κατείχε ο 28χρονος κατασχέθηκαν.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών