Π. Εγγλέζος: Δύσκολος ο χειμώνας για τους εποχικά εργαζομένους

Π. Εγγλέζος: Δύσκολος ο χειμώνας για τους εποχικά εργαζομένους

Π. Εγγλέζος: Δύσκολος ο χειμώνας για τους εποχικά εργαζομένους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2477 ΦΟΡΕΣ

Δύσκολος θα είναι ο χειμώνας που…επελαύνει για χιλιάδες εποχικά εργαζομένους στο νησί καθώς θα μείνουν εκτός επιδόματος ανεργίας, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, μην παραβλέποντας το γεγονός ότι η φετινή σεζόν εξελίχθηκε πολύ καλά.

Σε δηλώσεις του χθες, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ περιέγραψε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για τους εργαζομένους στο νησί, μια και βρισκόμαστε στο κλείσιμο της σεζόν, και ειδικά ενόψει του χειμώνα ενώ αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Καταρχάς, όπως είπε ο κ. Εγγλέζος, η φετινή σεζόν εξελίσσεται πάρα πολύ καλά, πιο καλά απ’ ό,τι περίμεναν αφού, όπως είναι γνωστό, έχουμε ξεπεράσει τους ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες τουρίστες στο νησί. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία όλο αυτό το διάστημα, έχουν ξεπεράσει το 80%.

Στη συνέχεια, όμως, ανέφερε ότι η φετινή τουριστική περίοδος ήταν πάρα πολύ δύσκολη κυρίως για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία λόγω των συνθηκών που ήταν τελείως διαφορετικές αλλά και των ωρών που ήταν πάρα πολλές μια και οι εργαζόμενοι είχαν να καλύψουν τα κενά αυτών που δεν ήρθαν από την υπόλοιπη χώρα. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπήρχε και το θέμα με τη ζήτηση εργασίας από τους ξενοδόχους.

Όπως εξήγησε, λοιπόν, ο κ. Εγγλέζος, παρ’ όλο που οι εργαζόμενοι έχουν δουλέψει τρεισήμισι με τέσσερις μήνες, υπάρχει μία πρόβλεψη αρνητκή για τον χειμώνα και δήλωσε: «Ο φετινός χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος όχι μόνο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αλλά για όλους τους εποχικά απασχολούμενους. Όπως ξέρετε, στο νησί της Ρόδου, το 95% των εργαζομένων ασχολείται με τον τουρισμό.

Από αυτούς οι 25 χιλιάδες περίπου είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι, γύρω στις 20 χιλιάδες είναι εποχικά απασχολούμενοι. Άρα, καταλαβαίνετε, λοιπόν, σε τι κατάσταση θα έρθουμε τον χειμώνα με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα».

Όσο για αυτά τα δεδομένα, όπως εξήγησε, παρ’ όλο που πέρασε η τροπολογία για τα πενήντα ένσημα μετά από παροτρύνσεις του ΕΚΡ από την αρχή του χρόνου ξανά και με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, της κας Μίκας Ιατρίδη και του κ. Ιωάννη Παππά οι οποίοι για άλλη μία φορά ήταν συμπαραστάτες στο δίκαιο αίτημά τους, όπως είπε, υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο δυστυχώς θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες.

Αυτό έχει να κάνει με το ότι αρκετοί από τους εποχικά απασχολούμενους στον τουρισμό δεν θα πάρουν επίδομα ανεργίας διότι η κυβέρνηση θεώρησε τις προηγούμενες επιδοτήσεις, τις παρατάσεις δηλαδή που έδινε στα επιδόματα ανεργίας, σαν κανονικό χρόνο επιδότησης ανεργίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τις 400 ημέρες επιδότησης ανεργίας και έτσι φέτος μένουν εκτός του επιδόματος ανεργίας.

«Άρα, λοιπόν, βλέπουμε ότι, παρά τις προσπάθειες να μειώσουμε τα ένσημα, ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων δεν θα πάρει φέτος επιδόματα ανεργίας. Και αυτό σημαίνει ότι με τους τρεισήμισι μήνες δουλειάς θα πρέπει να καλύψει το κενό δώδεκα μηνών για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Με την αύξηση που υπάρχει, με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και όλα αυτά που έρχονται, πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο κάθε νοικοκυριό ν’ αντεπεξέλθει σ’ αυτές τις διαδικασίες», τόνισε.

Υπάρχει και το γεγονός ότι αρκετοί δεν έχουν δουλέψει μέσα στο 2020, άρα δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να μπουν στο επίδομα ανεργίας το 2021. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει και αυτό το πρόβλημα.

Γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει η κυβέρνηση άμεσα, με νέα τροπολογία, να πάρει απόφαση και να θεωρηθεί νεκρή χρονιά το 2020 ή να προσμετρήσει, σαν βάση τα πενήντα ένσημα του 2020 και να ακυρώσει τη διάταξη που αφορά τις 400 ημέρες επιδότησης για το 2021.

«Διαφορετικά, σας λέω οι καταστάσεις θα είναι τραγικές και ο χειμώνας ο φετινός θα είναι πολύ πιο δύσκολος από τον περυσινό», προμήνυσε.

Από την πλευρά τους, βρίσκονται σε συνεχή επαφή ενώ, χθες, ο Πρόεδρος του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και Αντιπρόεδρος του ΕΚΡ, κ. Θανάσης Σταμούλης, βρισκόταν στην Αθήνα με την Ομοσπονδία τους η οποία προγραμματίζει δράσεις και κινητοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο ίδιος, την προηγούμενη εβδομάδα είχε επαφές με τους βουλευτές αλλά και με το Υπουργείο ώστε η διάταξη αυτή ν’ αλλάξει, βρίσκονται σε αναμονή και υπάρχει μία δέσμευση ότι θα γίνει προσπάθεια τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μία καινούργια τροπολογία.

Όσο για τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν, πρόκειται, καταρχάς, για τους αμειβόμενους οδηγούς ταξί, που και αυτοί είναι ακόμη «στον αέρα» αφού δεν έχουν ενταχθεί στην εποχικότητα, όπως και οι εργαζόμενοι στα αφορολόγητα.

«Έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη μάχη και γι’ αυτούς τους δύο κλάδους ώστε το επάγγελμά τους να χαρακτηριστεί εποχικό», είπε ο κ. Εγγλέζος και ανέφερε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν έχει χαρακτηριστεί εποχικό παρ’ όλο που οι εργαζόμενοι απασχολούνται από Μάιο μέχρι Οκτώβριο και από τον αριθμό των ενσήμων τους και τις ημερομηνίες φαίνονται ξεκάθαρα ότι είναι εποχικής φύσεως.

Υπάρχει μία πρώτη δέσμευση ότι για το θέμα αυτό-το οποίο το έχουν αναδείξει από πέρυσι, ειδικά για τους δύο παραπάνω κλάδους-θα βρεθεί μία λύση και μία φόρμουλα φέτος αλλά, δυστυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή, δηλαδή περίπου δεκαπέντε-είκοσι ημέρες πριν λήξει η επίσημη τουριστική περίοδος, δεν έχει βρεθεί λύση.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς