Σεξουαλική κακοποίηση: Ένας βιασμός ανηλίκου σχεδόν κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα

Σεξουαλική κακοποίηση: Ένας βιασμός ανηλίκου σχεδόν κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα

Σεξουαλική κακοποίηση: Ένας βιασμός ανηλίκου σχεδόν κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 504 ΦΟΡΕΣ

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα.

Η αποτρόπαια πράξη του βιασμού ανηλίκων, δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο πιο συχνό απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στην ΕΡΤ, ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως έχει δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, που μπορεί να είναι ασέλγεια, κακοποίηση ή βιασμός. Το 80-85% των πράξεων είναι από κάποιον που γνωρίζει καλά το θύμα, δηλαδή κάποιος γείτονας, φίλος, μέλος της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Ελλάδα 1 στα 13 παιδιά έχει έρθει σε σωματική επαφή με τον δράστη, ενώ 1 στα 30 έχει κάποια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Το 2020 κάθε εβδομάδα υπήρχε, κατά μέσο όρο, μία καταγγελία για βιασμό ανηλίκου. Μάλιστα, σε 13 από αυτές τις υποθέσεις η κακοποίηση συνέβαινε από άτομα στα οποία οι γονείς είχαν εμπιστευτεί τα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, το 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και πορνογραφίας.

Να σημειωθεί πως τα παραπάνω στοιχεία έχουν προκύψει από όσα περισταστικά έφτασαν στην αστυνομία.
«Πρόκειται για ένα θέμα νοσηρό μεν, αλλά υπαρκτό και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο», επεσήμανε η δικηγόρος Γλυκερία Τερζή, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Αρκεί να σας πω ότι στο Χαμόγελο του Παιδιού, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατεγράφησαν 130.000 κλήσεις για περιστατικά κακοποίησης παιδιών, όχι μόνο σεξουαλικής αλλά και άλλης, όπως ψυχολογικής βίας», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε η κ. Τερζή, συνήθως τα παιδιά δεν μπορούν να το καταγγείλουν, «γιατί ένα ανήλικο παιδί δεν γνωρίζει τον ποινικό μας κώδικα, δεν είναι εύκολο να αποτανθεί σε κάποιον και να καταγγείλει αυτήν την πράξη. Ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται πως αυτό το οποίο υφίσταται δεν είναι κάτι φυσιολογικό, και συνήθως αποτείνεται σε κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης, όπως επί παραδείγματι στον παππού ή στη γιαγιά και περιγράφει με πολύ απλά λόγια αυτό το “ένοχο μυστικό”». «Το λέμε έτσι, γιατί τα περισσότερα περιστατικά γίνονται από ανθρώπους του πολύ στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος», συμπλήρωσε.

Γραμμές βοήθειας για ανηλίκους
Αν είσαι παιδί και νιώθεις ότι κάτι που σου συμβαίνει δεν είναι φυσιολογικό, κάλεσε σε μία από τις ακόλουθες γραμμές για βοήθεια.

Αν είσαι ενήλικος και αντιληφθείς πιθανότητα σεξουαλικής (ή και άλλου είδους) κακοποίησης ανηλίκου, κάλεσε άμεσα σε κάποιο από τα ακόλουθα τηλέφωνα.
• ΕΛΑΣ, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων: 2106475370
• 24ωρη τηλεφωνική γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας ΕΚΚΑ: 197
• Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για τα Παιδιά: 8001132000
• Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
• Πανελλαδική Γραμμή Συμβουλευτικής Μαζί για το Παιδί: 115 25.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά