Προφυλακίστηκαν Αλβανός και Τούρκος για μεταφορά μεταναστών

Προφυλακίστηκαν Αλβανός  και Τούρκος για μεταφορά μεταναστών

Προφυλακίστηκαν Αλβανός και Τούρκος για μεταφορά μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 428 ΦΟΡΕΣ

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους ο 29χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής και ο 25χρονος Τούρκος, που φέρονται να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και η οποία δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας.

Σε βάρος των αλλοδαπών είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και χθες συνοδευόμενοι από τις συνηγόρους τους κ.κ. Μαρία Κρικοπούλου και Αγάπη Θυρή προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τα όσα τους καταλογίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος Αλβανός φέρεται να είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του ότι αιτία για να μεταφέρει τους αλλοδαπούς που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, ήταν τα χρήματα που χρώσταγε σε συγκεκριμένα πρόσωπα και προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος του, καθώς με διαφορετικό τρόπο αδυνατούσε, δέχτηκε να κάνει τη μεταφορά αυτή.

Από την πλευρά του, ο 25χρονος Τούρκος φέρεται να ισχυρίστηκε πως δεν είναι διακινητής αλλά μεταφερόμενος στην περιοχή μας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα, και οι δύο κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ο 29χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής ήταν ο οδηγός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου που εντοπίστηκε να μεταφέρει τα ξημερώματα της 14ης Οκτωβρίου πέντε αλλοδαπούς, ο 25χρονος Τούρκος φέρεται ως ο κυβερνήτης σκάφους με το οποίο αφίχθησαν στο νησί μας οι παραπάνω πέντε αλλοδαποί και ο 30χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος αναζητούνταν με ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του από την ανακρίτρια Ρόδου και με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (16 Οκτωβρίου 2021) στην πόλη της Ρόδου και συνελήφθη.

Πιο αναλυτικά, όλα ξεκίνησαν όταν ξημερώματα της 14ης Οκτωβτρίου 2021 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, για ύπαρξη ατόμων στην περιοχή «Φάνες» Ρόδου. Άμεσα στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό όχημα Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., όπου στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν και ακινητοποίησαν ένα Ε.Ι.Χ., με οδηγό τον 29χρονο αλλοδαπό (Αλβανικής καταγωγής), στο οποίο επέβαιναν πέντε (05) αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν από τα ως άνω στελέχη, για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ κατόπιν έρευνας στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκε έτερος αλλοδαπός, ο οποίος επίσης συνελήφθη, ομοίως για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Έπειτα από περαιτέρω έρευνα, εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε ο 25χρονος αλλοδαπός (τουρκικής καταγωγής), ως ο χειριστής-διακινητής του σκάφους που μετέφερε και αποβίβασε τους ως άνω έξι (06) προαναφερόμενους αλλοδαπούς στη Ρόδο.

Σύμφωνα με όσα επίσημα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ανακοίνωσε, η εγκληματική οργάνωση που λάμβανε το ποσό των 2.500 ευρώ κατά άτομο για τη μεταφορά τους από την Τουρκία στη Ρόδο, δρούσε ως εξής: ο 25χρονος μετέφερε, ως χειριστής, με σκάφος και αποβίβαζε τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες στη Ρόδο, ο 29χρονος τους παραλάμβανε από το σημείο αποβίβασης και τους μετέφερε σε safe house, τμηματικά, με Ι.Χ. όχημα στην πόλη της Ρόδου, ενώ και οι δύο προαναφερόμενοι συλληφθέντες δρούσαν υπό τον συντονισμό και τις οδηγίες έτερου 30χρονου αλλοδαπού (Παλαιστίνιου) ο οποίος αναζητούνταν (συνελήφθη στις 16 Οκτωβρίου 2021) και ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το υπόψη φουσκωτό σκάφος με μία εξωλέμβια μηχανή, εντοπίστηκε στην ακτή από περιπολικό σκάφος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη διενέργεια περιπολίας στην περιοχή, το οποίο αναγνωρίσθηκε από τους αλλοδαπούς ως το μέσο μεταφοράς τους και κατασχέθηκε από τη Λιμενική Αρχή Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση.

Η συνέχεια της υπόθεσης
Για την ίδια υπόθεση σήμερα αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις στην ανακρίτρια Ρόδου, δύο αλλοδαποί Τουρκικής καταγωγής και ένας Σύριος καθώς και δύο επιχειρηματίες Έλληνες της περιοχής μας. Οι δύο τελευταίοι φέρονται να «φιλοξενούσαν» σε καταλύματα που διαθέτουν στην πόλη μας, τους παράνομους αλλοδαπούς που τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μετέφεραν στο νησί μας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για δεύτερη δικογραφία η οποία έχει συσχετιστεί με αυτήν που είχε σχηματιστεί από το Λιμενικούς για τον Αλβανό και τον Τούρκο που απολογήθηκαν χθες.
Στη δεύτερη αυτή υπόθεση, ο 34χρονος Σύριος φέρεται ως αρχηγικό μέλος της οργάνωσης. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι λιμενικοί σε έλεγχο που έκαναν στο σπίτι όπου διέμενε ο 34χρονος Σύριος εντόπισαν και κατασχέθηκαν αρκετά ταξιδιωτικά έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας, εμβάσματα χρηματικών ποσών, διάφορα κινητά τηλέφωνα ένα πτυσσόμενο μαχαίρι και αρκετές κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.

Ο δε 34χρονος αλλοδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη εν συνεχεία στην πόλη της Ρόδου και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.
Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι οι κ.κ. Νικήτας Μπόλκας, Γιώργος Κυπραίος και Δημήτρης Βερβέρης.

Για την υπόθεση αυτή εξέδωσε ανακοίνωση του Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Στη σύλληψη πέντε (05) ατόμων, εκ των οποίων τρεις (03) αλλοδαποί και δύο (02) ημεδαποί, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο, προέβησαν τα στελέχη μικτού κλιμακίου της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ).

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, για ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους (Α.Λ.Σ.) σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου. Άμεσα στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., όπου στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν και ακινητοποίησαν ανωτέρω ταχύπλοο, κάνοντας χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων άλλα και ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, διότι το ανωτέρω ταχύπλοο σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Στη συνέχεια περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., επιβίβασε όλους τους επιβαίνοντες από το ανωτέρω ταχύπλοο, δυο (02) διακινητές και είκοσι επτά (27) αλλοδαπούς, ενώ το ρυμούλκησε ασφαλώς στον λιμένα ν. Ρόδου όπου και κατασχέθηκε.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από την Λιμενική Αρχή Ρόδου, προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος του ανωτέρω κυκλώματος φέρεται να είναι 38χρονος αλλοδαπός, κάτοικος Ρόδου. Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και επισταμένων ερευνών από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ρόδου και της ΔΑΠΘΑΣ, ο 38χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Ο προαναφερόμενος συλληφθείς φέρεται ότι συντόνιζε σε συνεργασία με τους διακινητές στην Τουρκία, την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο και φρόντιζε για την παραλαβή και μεταφορά τους σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, οι οποίες λειτουργούσαν ως ''safe house'', προκειμένου να τους αποκρύψουν από τις διωκτικές αρχές, ώστε να μην καταγραφούν.

Έπειτα από τη διενέργεια νομότυπης κατ' οίκον έρευνας σε δύο (02) καταλύματα εντοπίστηκαν – μεταξύ άλλων, εννέα (09) αλλοδαποί στερούμενοι νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, των οποίων την παράνομη μεταφορά είχε συντονίσει ο ανωτέρω 38χρονος αλλοδαπός, ενώ οι δύο (02) ημεδαποί ιδιοκτήτες τους συνελήφθησαν.

Από τη διενέργεια νομότυπης κατ' οίκον έρευνας στην οικία του 38χρονου αλλοδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
α) Ένα (01) αμφιβόλου γνησιότητας διαβατήριο της Αλβανίας με στοιχεία τρίτου προσώπου.
β) Μία (01) αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητα της Ιταλίας με στοιχεία τρίτου προσώπου.
γ) Δύο (02) αμφιβόλου γνησιότητας Υπηρεσιακά Σημειώματα Ελευθέρωσης Α.Τ. της ημεδαπής με στοιχεία τρίτων προσώπων.

δ) Μία (01) αμφιβόλου γνησιότητας βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου Covid-19 με στοιχεία τρίτου προσώπου.
ε) Mία (01) αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητα της αλλοδαπής.
στ) Ένα (01) απόκομμα ακτοπλοϊκού εισιτηρίου από Πειραιά για Ρόδο με στοιχεία τρίτου προσώπου.

ζ) Τέσσερα (04) εμβάσματα μεταφοράς χρημάτων, διαφόρων χρηματικών ποσών συνολικής αξίας 3.754 ευρώ.
η) Ένα (01) έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού αξίας 92,00 ευρώ.
θ) Ένα (01) έμβασμα μεταφοράς χρηματικού ποσού αξίας 270 ευρώ.

ι) Φωτοαντίγραφο κράτησης τριών (03) αεροπορικών εισιτηρίων τρίτων προσώπων, από το αεροδρόμιο Ρόδου με προορισμό το αεροδρόμιο Αθηνών.
ια) Δύο (02) τετράδια τα οποία περιέχουν σημειώσεις με ονόματα πλήθους τρίτων προσώπων, στα οποία αντιστοιχούσαν διάφορα χρηματικά ποσά.

ιβ) Εννέα (09) συσκευές κινητών τηλεφώνων.
ιγ) Ένα (01) πτυσσόμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 19 cm.
ιδ) Δύο (02) κάρτες κινητής τηλεφωνίας.
ιε) Τρεις (03) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.

ιστ) Δύο (02) κάρτες κινητής τηλεφωνίας, με αποσπασμένες τις κάρτες sim.
ιζ) Τρεις (03) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου τρίτου προσώπου.
ιη) Τρεις (03) κάρτες τραπεζικών αναλήψεων τρίτων προσώπων.
ιθ) Ένα (01) βιβλιάριο τραπέζης.

κ) Μία κάρτα τραπέζης στοιχείων λογαριασμού.
κα) Φωτοαντίγραφο πράξης προσφυγής.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Ρόδου, μελετά και αναλύει σε βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή και άλλων ατόμων στο υπόψη κύκλωμα».

Διαβάστε ακόμη

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ελεύθερη με όρους η 30χρονη Ρομά που εμπλέκεται στην υπόθεση διαρρήξεων

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...

Συνελήφθη καταδικασθείς για ζωοκλοπή και ζωοκτονία

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στον 21χρονο