Υπέργεια και ένα υπόγειο πάρκινγκ σχεδιάζει να κατασκευάσει ο δήμος Ρόδου

Υπέργεια και ένα υπόγειο πάρκινγκ σχεδιάζει να κατασκευάσει ο δήμος Ρόδου

Υπέργεια και ένα υπόγειο πάρκινγκ σχεδιάζει να κατασκευάσει ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3020 ΦΟΡΕΣ

Θέματα που αφορούν την αποκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης και κυρίως το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζήτησε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου με τη δημοτική αρχή.

Όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κώστας Σπανός στη συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον αντιδήμαρχο κ. Στράτο Καρίκη, άνοιξε το μεγάλο θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος και της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο.

«Ολοκληρώσαμε ένα πρώτο κύκλο επαφών με τους τοπικούς φορείς. Εκτός από τις εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα, μιλήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Ρόδου. Ζητούμενο για μας είναι η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στο κέντρο της πόλης και η συνεργασία που μπορούμε να έχουμε για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων του κυκλοφοριακού και της έλλειψης χώρων στάθμευσης», είπε ο κ. Σπανός.

Σε ερώτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο κ. Σπανός είπε ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη.

«Πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα συνολικά. Μας ενημέρωσαν πως αναζητούν χώρους για τη δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης. Ο πρόεδρος της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» μας ενημέρωσε για το γεγονός ότι ενώ υπήρχε χώρος στάθμευσης και λεωφορείο για τη μεταφορά των οδηγών δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν την ανάγκη αποσυμφόρησης του κέντρου και ότι δεν μπορούν να παρκάρουν ακριβώς έξω από τις οικίες και τις επιχειρήσεις τους», είπε. Στόχος της δημοτικής αρχής πάντως είναι να προχωρήσει όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση είναι η δημιουργία υπέργειων και ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα με ξεχωριστές συναντήσεις με κάθε αντιδήμαρχο που έχει την αρμοδιότητα για το θέμα. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι να μπορεί ο κόσμος να μπορεί άνετα να προσέρχεται στο κέντρο για τις αγορές του. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει όλο το κέντρο της πόλεως να πεζοδρομηθεί και η κίνηση των πολιτών να γίνεται με καλές δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι μελέτες έχουν δείξει πως όπου υπάρχουν πεζόδρομοι η εμπορική κίνηση αυξάνεται σημαντικά. Να καταλάβουν και οι πολίτες πως πρέπει να κάνουν κάποιες θυσίες για να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο. Βούληση της δημοτικής αρχής είναι να γίνει μελέτη για τη λειτουργία του κέντρου και την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων. Η εξίσωση είναι δύσκολη και θέλει μελέτη συνεργασία και καλή θέληση από όλους», τόνισε ο κ. Σπανός.

«Η πόλη χρειάζεται πολλαπλές παρεμβάσεις. Ακόμη και τη μετακίνηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών από το κέντρο σε ένα επιχειρηματικό πάρκο. Μόνο έτσι να αποσυμφορηθεί το κέντρο. Είναι αναγκαίο να γίνει πολλά πράγματα. Ακόμη και οι αφετηρίες του ΚΤΕΛ και της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» πρέπει να μεταφερθούν από το κέντρο», σημείωσε ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου.
Θέματα πουν αφορούν τη μεταφορά των αφετηριών των δύο συγκοινωνιακών φορέων θα συζητηθούν σε συναντήσεις που θα έχει ο Εμπορικός Σύλλογος με τις διοικήσεις της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» και του ΚΤΕΛ.

«Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο κέντρο στην πόλη, πρέπει να προχωρήσουμε διαφορετικά. Το θέμα του κυκλοφοριακού δεν λύνεται με δύο τρεις μονοδρομήσεις. υπάρχει πρόβλημα ρευστομηχανικής. Έχουμε πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από αυτά που μπορούμε να αντέξουμε», είπε.

Σε ερώτηση γιατί δεν έχουν εφαρμοσθεί οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι τώρα ο κ. Σπανός τόνισε: «Δεν είχαν αποτέλεσμα γιατί είτε εφαρμόσθηκαν αποσπασματικά ή προκάλεσαν αντιδράσεις και αποσύρθηκαν με αποτέλεσμα το μπάχαλο που επικρατεί. Πρέπει να υπάρχει και επιτήρηση από την αρμόδια αρχή», τόνισε.

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου όπως είπε ο κ. Σπανός ζήτησε από τη δημοτική αρχή την απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων πριν από τις 10.00 το πρωί και φαίνεται πως το αίτημα θα γίνει δεκτό. «Το μέτρο αυτό είναι επιτυχημένο και μας απάντησαν πως είναι στα σχέδιά τους. Πέτυχε αυτό γιατί υπήρχε επιτήρηση από τη δημοτική αστυνομία», τόνισε.

Η κίνηση στην αγορά
Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στην κίνηση στην αγορά. «Υπήρξε κίνηση στην αγορά του νησιού. Για αρκετά καταστήματα αυτό δεν είναι αρκετό. Σιγά σιγά όμως επιστρέφουμε στην κανονική κίνηση. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε επέκταση της σεζόν», τόνισε ο κ. Σπανός.

Σε ερώτηση αν τα φετινά έσοδα μπορούν να καλύψουν τις απώλειες από την πανδημία τόνισε προς το παρόν μόνο το λειτουργικό κόστος εξασφαλίζεται και κάτι παραπάνω, από τους επιχειρηματίες.

«Οι επιχειρήσεις που θα ανακάμψουν πλήρως το 2023 αν η τουριστική σεζόν του 2022 πάει όσο καλά εκτιμάται από τώρα», τόνισε ο κ. Σπανός. Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στις ενδιάμεσες εκπτώσεις και τόνισε πως είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος διαφορετικά για την αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο