Επιτακτικά θέτει η μειοψηφία την ανάγκη των διά ζώσης συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου

Επιτακτικά θέτει η μειοψηφία την ανάγκη των διά ζώσης συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου

Επιτακτικά θέτει η μειοψηφία την ανάγκη των διά ζώσης συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 427 ΦΟΡΕΣ

Το πάγιο αίτημά της να γίνονται διά ζώσης οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου πρωτίστως αλλά και των Επιτροπών, θέτει για ακόμα μία φορά, επιτακτικά, σύσσωμη η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, με νέες ανακοινώσεις χθες από πλευράς των τριών παρατάξεών της, στις οποίες αφήνουν να διαφανεί και ένας γενικότερος προβληματισμός για υποβάθμιση του κορυφαίου πολιτικού οργάνου, σε συνδυασμό και με τη λειτουργία των άλλων συλλογικών οργάνων.

Καταρχάς, επανήλθε, χθες, ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών», πρώην Δήμαρχος Καμείρου, κ. Δημήτρης Κρητικός, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Μιχάλη Σοκορέλο, διατυπώνει εκ νέου, επιτακτικά, το αίτημά τους, όπως και της παράταξης «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» του τέως Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου για να γίνονται οι συνεδριάσεις του οργάνου με το μεικτό σύστημα που επιτρέπει και τη φυσική παρουσία των εμβολιασμένων ή νοσησάντων.

Ο κ. Κρητικός, στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε και στους δημοτικούς συμβούλους και τα τοπικά συμβούλια, στηρίζει τη θέση τους για μεικτού τύπου συνεδριάσεις, δηλαδή με φυσική παρουσία αλλά και με τηλεδιάσκεψη παράλληλα, σε εγκυκλίους και ΦΕΚ, για τα οποία ενημέρωσε τον ίδιο και τον κ. Χατζηδιάκο, με σχετική επιστολή που τους απέστειλε μέσα στον τρέχοντα μήνα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή οι συνεδριάσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη και οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της πλειοψηφίας θα συνεχίσουν να απέχουν από αυτές και βέβαια και από την επόμενη που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, όσον αφορά την τρίτη παράταξη της μειοψηφίας, τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σύμφωνα με την τοποθέτηση του επικεφαλής της, κ. Τάκη Πότσου, επ’ αυτού, όσο αφορά στο γενικό πλαίσιο του αιτήματος, δηλαδή να γίνονται οι συνεδριάσεις με φυσική παρουσία, συμφωνούν με τις άλλες δύο παρατάξεις. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διαφοροποιείται, όμως, ως προς την αποχή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και έτσι ο κ. Πότσος συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση ενώ θα εξετάζεται κατά περίπτωση η συμμετοχή τους στις επόμενες.

Η επιστολή του κ. Κρητικού:
Αξιότιμε Κε Πρόεδρε,
Έλαβα την πρωτοβουλία να σας επισκεφθώ επίσημα και θεσμικά, εκπροσωπώντας και τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να σας εκθέσω τους προβληματισμούς μας αλλά και την πρότασή μας όσον αφορά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου
Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η συνάντησή μας προφανώς λόγω φόρτου εργασίας σας, διά τούτο σας καταθέτω την ακόλουθη επιστολή αναμένοντας τις αποφάσεις σας.

Όπως γνωρίζετε, στο προηγούμενο Δ.Σ. απείχαμε οι παρατάξεις «ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» και «ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ», διαμαρτυρόμενες για την διά τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Συμβουλίου στηριζόμενοι στις ΚΥΑ Δ1α/Γπ.οικ.58531(ΦΕΚ Β4441/25-09-2021) και Δ1α/Γπ.οικ.52666/2021(ΦΕΚ 3958/Β/27-08-2021), οι οποίες προβλέπουν τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων και με φυσική παρουσία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, με την τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας.

Κε Πρόεδρε,
Είναι παράλογο και βαθύτατα αντιδημοκρατικό, ενώ έχουν αρθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί σχετικά με τις συγκεντρώσεις πολιτών σε εστίαση, λιανεμπόριο, μέσα μαζικής μεταφοράς με πληρότητα πλοίων 80% κινηματογράφου με 75% κ.α. οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να συνεχίζουν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη και όχι με τη φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων, τηρουμένων βεβαίως των υγειονομικών μέτρων.

Το ήδη εγκλωβισμένο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ Οικονομικής Επιτροπής, αναπτυξιακής εταιρείας και λοιπών νομικών προσώπων του Δήμου, υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο όταν Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι αποφασίζουν χωρίς την δημοκρατική αντιπαράθεση και τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβούλων που θα τις κατέθεταν με την φυσική τους παρουσία, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να καταστρατηγούνται οι πλειοψηφίες, διότι πολλές φορές η συμμετοχή των συμβούλων είναι εικονική.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να επανέλθουμε στην κανονικότητα με τη φυσική παρουσία των συμβούλων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ 169/18.09.2021 τεύχος Α') σε συνδυασμό με τη με αριθ. 643/69472/24.09.2021 (ΑΔΑ: ΨΕ3846ΜΤΛ6-OP5) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται και η δια μεικτού τύπου συνεδρίαση (με τη φυσική παρουσία των εμβολιασμένων και νοσησάντων και με τηλεδιάσκεψη των μη εμβολιασθέντων) την οποίαν και προτείνουμε.

Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων προχώρησε περισσότερο εγκρίνοντας ομόφωνα ψήφισμα της αντιπολίτευσης με το οποίο ζητείται η δυνατότητα της διά ζώσης συμμετοχής στις συνεδριάσεις του Σώματος όλων των δημοτικών συμβούλων και δημοτών που διαθέτουν ράπιντ τεστ, ενώ με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, με μέτρα και αποστάσεις και με περίπου τα δύο τρίτα των δημοτικών συμβούλων ξεκίνησε στις 20/09/2021 το πρώτο διά ζώσης αλλά και με τηλεδιάσκεψη Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά από ενάμιση χρόνο.

Η πρότασή μας λοιπόν είναι η μεικτού τύπου συνεδρίαση και είμαστε ανοιχτοί σε οποιανδήποτε άλλη πρότασή σας, φτάνει να διασφαλίζει τη διά ζώσης παρουσία τουλάχιστον των εμβολιασθέντων – νοσησάντων συμβούλων, αλλά και των εκπροσώπων των ΜΜΕ, και Δημοτών.

Άλλωστε ως γιατροί και οι δύο γνωρίζουμε ότι και τώρα και στο μέλλον θα ζούμε με τον κορωνοϊό και θα πρέπει να προσαρμοστούμε με την πραγματικότητα ασκώντας με τον καλύτερο και δημοκρατικότερο τρόπο τα θεσμικά μας καθήκοντα προς όφελος του τόπου μας.

Σε αντίθετη περίπτωση εμμένουμε στην απόφαση της αποχής από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών έως ότου αυτές συγκληθούν διά ζώσης».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Επιστολή εξέδωσε χθες και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην οποία καλεί και εκείνη τη Δημοτική Αρχή να γίνονται οι συνεδριάσεις τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και των Επιτροπών (σ.σ. Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής), διά ζώσης.

Αναφέρει αναλυτικά:
«Μη μου τους κύκλους τάραττε» κάνει πράξη η Δημοτική Αρχή επιμένοντας να συνεδριάζουν ή διά περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη η οικονομική επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενώ δεν υπάρχει ούτε ουσιαστικό, ούτε τυπικό κώλυμα για να γίνονται οι συνεδριάσεις διά ζώσης, η Δημοτική Αρχή επιμένει στην εξ αποστάσεως και εκ του ασφαλούς λειτουργία των οργάνων, απαξιώνοντας πλήρως τις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων, τοπικών φορέων και κοινού, που τους αφορούν ζητήματα τα οποία συζητιούνται σ’ αυτά τα όργανα.

Καταντά πλέον η λειτουργία τους απλώς μια τυπική διαδικασία έγκρισης προειλημμένων αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και απόδειξη αποτελεί η άνευ προηγουμένου πρόσκληση συνεδρίασης «διά περιφοράς» της Οικονομικής Επιτροπής με 89 θέματα!!!

Πέρα από την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου ν’ αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα του δήμου, η συζήτηση αυτών των θεμάτων, που αφορούν σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς, (καθαριότητα, σχολεία, πολιτισμό, προϋπολογισμούς, τεχνικά έργα κ.α.), όταν γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ, φτάνει στα όρια της κωμικοτραγωδίας.

Είναι έξω από κάθε λογική να μην συνεδριάζουν τα όργανα του Δήμου σήμερα διά ζώσης για λόγους προστασίας από την πανδημία, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όταν στο νησί δεχόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε μήνα.

Να πάρουν ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τις ευθύνες τους απέναντι κυρίως στο Ροδιακό λαό που απαξιώνεται και να ξεκινήσουν τις διά ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών, αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 25 Οκτώβρη».

Ο Πρόεδρος
Από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, μιλώντας στη «Ροδιακή», παραπέμπει για ακόμα μία φορά στην εγκύκλιο 643 του Υπουργείου, τονίζοντας ότι αυτήν ακολουθούν και θα συνεχίσουν μέχρι να αλλάξει κάτι από την Κεντρική Διοίκηση.

Αναφέρει ακόμη ότι το μεικτό σύστημα είναι σχετικό καθώς υπάρχει πρόβλημα με την απόσταση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ενώ τα άτομα που παρίστανται είναι πολλά καθώς μαζί με τους υπηρεσιακούς, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ κτλ. μπορεί να φθάνουν και τα εβδομήντα.

Ο κ. Σοκορέλος, είναι ξεκάθαρος λέγοντας ότι όσο ισχύει ο νόμος αυτός, θα συνεχίσει έτσι η διαδικασία, γιατί εάν προκύψει το οτιδήποτε, θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ίδιοι καθώς έχουν την ευθύνη ενώ με την τηλεδιάσκεψη είναι καλύτερα και η συνεδρίαση γίνεται με ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια