Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 326 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη συνάντηση (LTTA) του ευρωπαϊκού προγράμματος Σχολικών Συμπράξεων Erasmus+ 2019-1-EL01-KA229-063034_1 Integration by smart strategies, στο Nowa Sol της Πολωνίας, στο οποίο το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου είναι το συντονιστικό σχολείο.

Το σχολείο εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί: Μουλά Ευαγγελία, Μακρή Κωνσταντίνα, Λιθηρόπουλος Κωνσταντίνος και Πολυδώρου Γεωργία. Την πρώτη ημέρα οι Πολωνοί καλωσόρισαν την αποστολή από τη Ρόδο στο σχολείο τους, με μια εντυπωσιακή τελετή στην οποία συμμετείχε όλη η σχολική κοινότητα. Παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και βίντεο από τις προηγούμενες συναντήσεις στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τις αίθουσες διδασκαλίας και άλλες εγκαταστάσεις, όπως τη βιβλιοθήκη, το γραφείο στοματολογίας, το γραφείο λογοθεραπείας, συμβουλευτικής και το γυμναστήριο. Το απόγευμα μετέβησαν στο νέο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής όπου τους δόθηκαν βιωματικά μαθήματα μαγειρικής και ετοίμασαν το γεύμα σύμφωνα με την καθοδήγηση των ντόπιων μάγειρων. Η Δήμαρχος της περιοχής, Izabela Bojko τους τίμησε με την παρουσία της.

Τη δεύτερη ημέρα διέσχισαν το πάρκο πολλαπλών χρήσεων της Nowa Sol, όπου προσφέρεται για οργανωμένες δραστηριότητες, όπως bmx, parcour, σκι στη λίμνη κ.λπ. και έφταναν στο Τεχνικό λύκειο της περιοχής, όπου παρακολούθησαν μαθήματα στα εργαστήρια μηχανολογίας, κομμωτικής και αισθητικής και στη συνέχεια μια διαθεματική πρακτική διδασκαλίας, οπυ συνδύαζε στοιχεία ιστορίας, γεωγραφίας, γεωλογίας και κοινωνιολογίας. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά και έδειξαν ενθουσιασμό.

Τέλος, επισκέφθηκαν το λύκειο της περιοχής όπου η διευθύντρια τους υποδέχτηκε εγκάρδια και τους παρουσίασε λεπτομερώς τους σχολικούς τομείς, τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια, τη βιβλιοθήκη, το εργαστήριο χημείας, τις αίθουσες ξένων γλωσσών, τους χώρους αναψυχής, τις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου κ.ά.
Το απόγευμα επισκέφθηκαν ένα τοπικό οινοποιείο στο οποίο έφτασαν με ποταμόπλοιο, διασχίζοντας τον ποταμό Oder και δοκίμασαν τοπικά προϊόντα. Το βράδυ πέπαιξαν ανά ομάδες μπόουλινγκ και μπιλιάρδο, είχαν ένα υπέροχο δείπνο και χόρεψαν διεθνή τραγούδια όλα μαζί.

Την Τετάρτη επισκέφθηκαν τη Ζιελόνα Γκούρα την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής και πανεπιστημιακό κέντρο. Ξεναγήθηκαν στη βιβλιοθήκη της πόλης και το πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα τη σχολή τεχνών. Εκεί συνάντησαν έναν διάσημο Πολωνό ζωγράφο, τον Mareklalko. Στην επιστορφή επισκέφθηκαν τις λίμνες της περιοχής και κυρίως τη λίμνη Ταρνάβα, που έχει αναδειχθεί χάρη στις παρεμβάσεις της Δημάρχου σε πόλο έλξης. Στη συνέχεια πήγαν σε έναν ανακαινισμένο παλιό μύλο που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο και δοκίμασαν τοπικά γλυκά και ποτά.

Το επόμενο πρωί ακολούθησε η τελετή απονομής πιστοποιητικών συμμετοχής και ανταλλαγής δώρων. Οι Πολωνοί εταίροι είχαν ετοιμάσει ειδικά δώρα για όλους και ένα ακόμα πιο ξεχωριστό για κάθε σχολείο.

Την Πέμπτη πήγαν στην πόλη Worclaw για μια πολιτιστική περιήγηση. Επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο της πόλης, το δημαρχείο, το παλαιότερο ζυθοποιείο στην Πολωνία, το Spiz και αρκετές εκκλησίες. Το βράδυ διοργάνωσαν την αποχαιρετιστήρια συνάντηση, εφόσον κάποιοι συνεργάτες θα έφευγαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Το Σάββατο η ομάδα επισκέφθηκαν το Auschwitz-Birkenau σε μια ξενάγηση, η οποία ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής. Με το φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα ετοιμάσουν παρουσίαση για τους μαθητές εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, με σκοπό την ουσιαστική ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταδίκη του φασισμού.

Θα ακολουθήσει η εφαρμογή στη σχολική μονάδα των καλών πρακτικών που παρακολούθησαν για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της συνάντησης στη σχολική κοινότητα και ενημέρωση των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών