Σημαντική φαίνεται να είναι η βελτίωση με τα αδέσποτα ζώα στο νησί μας

Σημαντική φαίνεται να είναι η βελτίωση με τα αδέσποτα ζώα στο νησί μας

Σημαντική φαίνεται να είναι η βελτίωση με τα αδέσποτα ζώα στο νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1085 ΦΟΡΕΣ

Δεκαπέντε χιλιάδες στειρώσεις σε γάτες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια

Σημαντική βελτίωση φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί στο νησί της Ρόδου, τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως έχει διαπιστώσει ο Σύλλογος “Flying cats”, από το Ανόβερο της Γερμανίας, που από το 2012 μέλη του επισκέπτονται τη Ρόδο και έχουν κάνει πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες στειρώσεις, κυρίως σε γάτες.

Με αφορμή την παρουσία τους και πάλι για κάποιες εβδομάδες στο νησί, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στειρώσεων, χθες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου η αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλος για τον πρωτογενή τομέα, κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, η εκπρόσωπος των “Flying cats”, κα Andrea Wegner, η κτηνίατρος του Δήμου κα Κατερίνα Βελώνη καθώς και η γεωπόνος κα Κατερίνα Τσακμακίδου.

Παίρνοντας τον λόγο, καταρχάς, η κα Πάττα-Αποστολίδη, είπε ότι, ξεκινώντας την προσπάθεια αυτή που γίνεται μέσα από τον πρωτογενή τομέα του Δήμου Ρόδου, γνώρισε ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά πρόσφεραν εθελοντικά, χωρίς να γίνεται γνωστή η προσφορά τους αυτή, είτε ατομικά είτε μέσα από Συλλόγους.

Ένας από τους Συλλόγους τους οποίους είχε τη χαρά να γνωρίσει φέτος και από κοντά, είναι οι “Flying cats” από το Ανόβερο της Γερμανίας και σε επαφή που είχαν μαζί τους ζήτησαν, όπως συνηθίζουν να κάνουν τα τελευταία χρόνια, να έρθουν στη Ρόδο για αρκετό χρονικό διάστημα και να βοηθούν στη στείρωση των γατών, μιας και αυτός είναι ο τρόπος για να ελεγχθεί κάπως ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στο νησί.

Τα τελευταία δύο χρόνια, εκπρόσωποι του Συλλόγου δεν μπόρεσαν να έρθουν, λόγω των προβλημάτων με την πανδημία, και φέτος τα κατάφεραν και, όπως είπε η κα Πάττα-Αποστολίδη, τους καλωσορίσαμε με χαρά.

Σημειώνεται ότι, ήδη, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα στειρώσεων στο ιατρείο της κυρίας Τομάζου στη Σορωνή, με τη βοήθεια της κας Χατζηδιάκου η οποία έρχεται με τον Σύλλογο των “Flying cats” ενώ πολλοί ήταν οι εθελοντές που βοήθησαν στη μεταφορά των ζώων εκεί και κάλυψαν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι. Και είπε, στη συνέχεια, η κα Πάττα-Αποστολίδη:

«Εμείς, σήμερα, θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε γι’ αυτό που κάνουν. Θέλουμε να ξέρουν ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες, ότι θέλουμε τη βοήθειά τους γιατί χωρίς τη δική τους βοήθεια δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

Η εντεταλμένη σύμβουλος δεν παρέλειψε, ακόμη, να τονίσει ότι έχουν τη βοήθεια όλων στη Ρόδο, όπως και των κτηνιάτρων μας οι οποίοι βοηθούν μέσα από τα προγράμματα των συμβάσεων που κάνουν μαζί τους για τις εθελοντικές στειρώσεις των αδέσποτων ζώων.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κα Wegner, η οποία ανέφερε, καταρχάς, ότι ο Σύλλογος κάνει εδώ το πρόγραμμα στειρώσεων από το 2012 και μέχρι τώρα έχουν στειρώσει περίπου 15 χιλιάδες γάτες.

Όπως είπε η ίδια, εκείνο που θέλουν είναι να επεκτείνουν το πρόγραμμά τους γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες σε ολόκληρο το νησί και τώρα ξεκινούν ένα καινούργιο project με τα σπιτάκια που τοποθετούν για τις γάτες.

«Θέλουμε να επεκταθούμε, σε συνεργασία και με μία φιλοζωική οργάνωση από την Κρήτη που μπορεί να έρθει εδώ, να βοηθήσουμε και ψάχνουμε και χώρο με τη βοήθεια του Δήμου, νότια του νησιού, γιατί οι γάτες που υπάρχουν εκεί και οι εθελοντές δεν μπορούν να έρθουν προς τα εδώ για τις στειρώσεις».

Όπως εξήγησε η κα Wegner, στην Κρήτη υπάρχει αυτό το πρόγραμμα εδώ και καιρό και στο πλαίσιο αυτού, σε κάθε Δήμο, υπάρχει ένας χώρος όπου μπορούν να πάνε οι εθελοντές κτηνίατροι και εκεί να κάνουν τις στειρώσεις.

«Και θα θέλαμε αφού γίνεται και στην Κρήτη, να το δούμε να υλοποιηθεί και στη Ρόδο, για τους ανθρώπους που ζουν στο νότιο μέρος του νησιού και δεν μπορούν να μετακινηθούν», είπε.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα με τα σπιτάκια για τις γάτες, με το πρώτο να έχει τοποθετηθεί στους τρεις μύλους, δηλαδή δώρισαν κάποια σπιτάκια στον Δήμο και θέλουν να τοποθετηθούν και άλλα σε διάφορα σημεία στο νησί ώστε τα γατάκια να έχουν προστασία το χειμώνα από το κρύο και τη βροχή και το καλοκαίρι να έχουν σκιά, να προστατεύονται από τον ήλιο.

Σημαντικό είναι, όμως, αυτό που είπε, στη συνέχεια, η κα Wegner: «Έρχομαι εδώ και τριάντα χρόνια στο νησί και θέλω να τονίσω ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Έχω παρατηρήσει ότι, με τη βοήθεια πολλών εθελοντικών οργανώσεων και των τοπικών κτηνιάτρων εδώ στη Ρόδο, έχουν γίνει πολλές στειρώσεις, δεν υπάρχουν πια στο δρόμο τόσα πολλά αδέσποτα ή τόσα νεκρά ζώα και θα ‘θελα να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα και να συνεχίζονται να προστατεύονται, να ταΐζονται τα ζώα και να στειρώνονται».

Είπε, ακόμη, ότι στη Ρόδο υπάρχουν πολλοί τουρίστες οι οποίοι αγαπούν το νησί και αγαπούν και τα ζώα και θέλουν τα ζώα να τα προσέχουν. Έρχονται από Αγγλία, από Γερμανία, από Ολλανδία, επικοινωνούν με τους Συλλόγους τους και ζητάνε να συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα για την προστασία των ζώων και τις στειρώσεις. Έχουν δει και οι τουρίστες ότι υπάρχει βελτίωση στο νησί στο θέμα αυτό.

Μάλιστα, έκανε, ακόμη, γνωστό ότι τώρα επιδιώκουν συνεργασία με τα ξενοδοχεία, στέλνοντάς τους μία επιστολή ώστε να γίνεται καλύτερη οργάνωση, τουλάχιστον για τα ζώα που βρίσκονται κοντά σε ξενοδοχεία, αυτές τις 4-5 εβδομάδες που μέλη του Συλλόγου βρίσκονται εδώ, να συντονίζονται να πηγαίνουν για τη στείρωση.

Από την πλευρά της, η κα Βελώνη, αφού ευχαρίστησε την κα Wegner για την προσφορά του Συλλόγου της και για την άψογη συνεργασία που έχουν ο Δήμος με τον Σύλλογο, όπως και με άλλες Συλλόγους, είπε:

«Προσφέρουν εθελοντικά ανεκτίμητη βοήθεια, γιατί ναι μεν ο Δήμος φροντίζει τα ζώα, τα αγαπάει, φροντίζει την ευζωία τους και αυτό το δείχνουμε με την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων σε διάφορα σημεία, θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο τα αδέσποτα ζώα του νησιού και, όσο το δυνατόν, να κρατάμε τον πληθυσμό under control».

Για ακόμα μία φορά, η κα Βελώνη επανέλαβε ότι αφενός είναι σημαντικό να υπάρχουν κάποιες αδέσποτες γάτες γιατί πόλεις που δεν έχουν γάτες έχουν ποντίκια και πρέπει να υπάρχει κάποιος μικρός πληθυσμός. Δεν πρέπει, όμως, να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα. Σ’ αυτό τους βοηθούν οι Σύλλογοι γιατί είναι πολύ βασικό να κάνουν τις στειρώσεις.

Είναι βασικό γιατί κρατάει τον πληθυσμό σε κάποια επίπεδα που θέλουμε, δεν γίνεται ανεξέλεγκτα μεγάλος ο πληθυσμός, κάτι που δημιουργεί αρνητικά-όσο αφορά στα σκυλιά δεν θέλουν να υπάρχουν καθόλου αδέσποτα αλλά δεν είναι δικιά τους η θέληση καθώς είναι τα θύματα των ανεύθυνων πολιτών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας, ακόμα, για τη μεγάλη συμβολή της στείρωσης, η κτηνίατρος εξήγησε ότι τα ζώα αναπαράγονται ορμώμενα από τις ορμόνες τους και όσο αφορά στις γάτες, το βιολογικό τους σύστημα είναι έτσι που μπορούν πολλές φορές το χρόνο να γονιμοποιηθούν και να γεννήσουν αρκετά γατάκια. Γι’ αυτό, είναι πολύ βασικό να στειρώνουμε τις αδέσποτες γάτες.

Όπως διαβεβαίωσε η κα Βελώνη, πρόκειται για μία επέμβαση που, ναι μεν, στις θηλυκές γάτες είναι σοβαρή, αρκετά δύσκολη, όμως είναι πολύ εξειδικευμένοι οι κτηνίατροι που τις κάνουν και ασχολούνται μόνο μ’ αυτό και δεν έχουμε απώλειες, πόνο ή κακοποίηση των ζώων καθώς όλα γίνονται με αναισθητικά, με παυσίπονα και τα ζώα όχι μόνο δεν υποφέρουν αλλά μπορούμε να τους χαρίσουμε μία μετέπειτα ζωή πολύ καλύτερης ποιότητας.

Εκτός από αυτό, ο Δήμος τους παρέχει τροφή σε προστατευμένους χώρους και τώρα αρχίσουν και τοποθετούν τα σπιτάκια ώστε να μπορούν να διαβιώσουν πιο προφυλαγμένα.

Τα σπιτάκια, προσφορά του Συλλόγου, θα τοποθετηθούν στην πόλη όπως ήθελαν και ο Δήμος θα προμηθευτεί και για τα χωριά, εκεί που υπάρχουν οι ταΐστρες. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η υπηρεσία έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε να αποκτήσει ο Δήμος κτηνιατρείο που να έρχονται οι κτηνίατροι για τις στεριώσεις.

Σημαντική είναι, τέλος, η βοήθεια των εθελοντών που βοηθάνε στη σύλληψη και στη μεταφορά των γατών στο κτηνιατρείο και επίσης στις ταΐστρες που τις προσέχουν, τις γεμίζουν με την τροφή που τους προμηθεύει ο Δήμος, τους ενημερώνουν εάν υπάρχει ένα ζώο χτυπημένο κτλ.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών