Nα πάρουν θέση οι αιρετοί ζητούν οι καταστηματάρχες των Κολυμπίων

Nα πάρουν θέση οι αιρετοί ζητούν  οι καταστηματάρχες των Κολυμπίων

Nα πάρουν θέση οι αιρετοί ζητούν οι καταστηματάρχες των Κολυμπίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 869 ΦΟΡΕΣ

Εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν για ακόμα μία φορά τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή «Θεοτόκος» των Κολυμπίων, εξέδωσε το Σωματείο Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών της περιοχής, με την οποία καλεί «τους τοπικούς συμβούλους και δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, αλλά και τις παρατάξεις που έχουν εκλεγεί και συμμετέχουν στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, να πάρουν θέση όσον αφορά τη χωροθέτηση και κατασκευή αυτού του έργου»!

Στην ίδια ανακοίνωση, εκφράζεται η ανησυχία για τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή (οσμές, απόβλητα στη θάλασσα κ.α.) κάτι που θα επιφέρει «αλλαγή εικόνας της περιοχής Κολυμπίων και της παραλίας Αφάντου, αποτρέποντας νέες επενδύσεις και την εκμετάλλευση αυτής από τα μεγάλα πρακτορεία για πτώση τιμών στα ξενοδοχεία». Επίσης γίνεται γνωστό ότι το Σωματείο Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών όπου η πλειονότητα των καταστηματαρχών και των ξενοδόχων δηλώνουν κατά της χωροθέτησης της μονάδας στην περιοχή «Θεοτόκος».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Σωματείου Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου αναφέρει τα εξής:

«Μετά την απόφασης της ΔΕΥΑΡ να προχωρήσει σε μελέτη για τη χωροθέτηση και κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων που αφορά τις περιοχές Αρχάγγελο, Στεγνά, Κολύμπια και Αφάντου στην περιοχή «Θεοτόκο» των Κολυμπίων, περιοχή απείρου φυσικού κάλλους και περιοχή προστασίας Άγριας Ζωής, κέντρο δε της τουριστικής περιοχής, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι τασσόμαστε κατά αυτής της επιλογής χωροθέτησης και κατασκευής του έργου αυτού στην περιοχή των Κολυμπίων.

Όπως έχουμε ξαναπεί (και όχι απλώς διατηρώντας επιμέρους επιφυλάξεις) και στις προηγούμενες δύο επιστολές μας, τασσόμαστε υπέρμαχοι στην επίλυση του προβλήματος αλλά τελείως αντίθετοι κατά της χωροθέτησής του στην περιοχή Κολυμπιων. Εξηγώντας λοιπόν, για άλλη μία φορά, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πέραν της πενταετίας ή δεκαετίας και με το ενδεχόμενο να έχει ιδιώτης τη λειτουργία της μονάδας, ότι δεν θα υπάρχουν οσμές. Επίσης κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η μεταφορά για την απομάκρυνση της λυματολάσπης που αναγκαστικά θα γίνεται μέσα από τον τουριστικό οικισμό των Κολυμπίων, θα πραγματοποιείται με τους ιδανικούς τρόπους και μεταφορείς.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας αποβλήτων, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενη απόρριψη ακατέργαστων αποβλήτων απευθείας στη θάλασσα.
Τελειώνοντας κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, και σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις των διοικούντων της ΔΕΥΑΡ για αλλαγή σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη διάθεση των λυμάτων, ότι δεν θα ενταχθούν περισσότερες τοπικές κοινότητες στην εν λόγω μονάδα αλλά και δεν θα επιτρέψουν στα φορτηγά βυτία με τα βοθρολύματα να εισέρχονται για να αδειάζουν στην περιοχή «Θεοτόκος» όπου θα είναι πολύ πιο κοντά από τον βιολογικό στο Βόδι.

Οι ανησυχίες από την πλευρά των καταστηματαρχών της περιοχής μας είναι εύλογες καθώς δεν έχουν δει καμιά εικόνα από τους προηγούμενους τρεις βιολογικούς όπου έχει το νησί να πληρούν τις πρότυπες προδιαγραφές τους. Αντιθέτως να δημιουργούν μόνο προβλήματα και όλοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να είναι δυσαρεστημένοι.

Το Σωματείο μας ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών όπου η πλειονότητα των καταστηματαρχών και των ξενοδόχων δηλώνουν κατά της χωροθέτησης της μονάδας στην περιοχή «Θεοτόκος». Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω χωρίς να σταθούμε σε επιμέρους λεπτομέρειες, θα υπάρξει αλλαγή εικόνας της περιοχής Κολυμπίων και της παραλίας Αφάντου, αποτρέποντας νέες επενδύσεις και την εκμετάλλευση αυτής από τα μεγάλα πρακτορεία για πτώση τιμών στα ξενοδοχεία.

Βρισκόμαστε σε έναν πραγματικά ευλογημένο τόπο όπου το πρώτο πράγμα που προσφέρουμε στον επισκέπτη και ευτυχώς το έχουμε σε αφθονία, είναι ο ήλιος και η καθαρή θάλασσα. Όχι πια άλλους βιολογικούς δίπλα στη θάλασσα σε περιοχές που προσφέρουν στον τόπο μέσω του τουρισμού.
Καλούμε τους τοπικούς συμβούλους και δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, αλλά και τις παρατάξεις που έχουν εκλεγεί και συμμετέχουν στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο να πάρουν θέση όσον αφορά τη χωροθέτηση και κατασκευή αυτού του έργου».

Διαβάστε ακόμη

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά