Σε 24 εκατομμύρια ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρόδου

Σε 24 εκατομμύρια ανέρχεται  το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρόδου

Σε 24 εκατομμύρια ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 605 ΦΟΡΕΣ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) του Δήμου της Ρόδου για το 2022 κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, μιας και δήλωσαν ότι απέχουν παρατάξεις της μειοψηφίας και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Το νέο Τ.Π. του Δήμου Ρόδου ανέρχεται στα 24.020.294,95 ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που περιλαμβάνεται είναι 56.420.865.95 ευρώ, από τα οποία τα 18.828.459,95 είναι για νέα έργα και τα υπόλοιπα για συνεχιζόμενα. Όσον αφορά το Τ.Π. της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, ανέρχεται στα 12.717.662,51 ευρώ. Ο συνολλικός προϋπολογισμός των έργων που περιλαμβάνει είναι 65.234.795,90 ευρώ, από τα οποία τα 35.312.492,53 ευρώ είναι νέα έργα και τα 29.922.303,37 ευρώ συνεχιζόμενα.

Κατά τη συζήτηση που έγινε, καταρχάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εκθείασε την προσπάθεια των υπηρεσιακών αλλά και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, κ. Τηλέμαχου Καμπούρη, λέγοντας ότι η δομή του Τ.Π. τον ικανοποιεί απόλυτα. Είπε, ακόμη, ότι τα 75 από τα 82 συνεχιζόμενα έργα είναι δρομολογημένα επί θητείας του.

Στη συνέχεια, όμως, είπε ότι το Τ.Π. κρίνεται εκ του αποτελέσματος και το 2020 απορρόφησαν στο σύνολο 4,8 εκατ. ευρώ, άρα αυτά τα εκατομμύρια που μπαίνουν στη Μεσαιωνική Πόλη θα δούμε πόσα θα απορροφηθούν. Δήλωσε, στη συνέχεια ότι σε όλα τα θέματα απέχουν από την ψηοφορία ωστόσο είχε υποχρέωση να πει «μπράβο» στον κ. Καμπούρη που συνεχίζει την πολιτική του.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμπούρης είπε ότι έγινε, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανο Δράκο, μία άκρως ρεαλιστική προσέγγιση με τις εγγραφές που τοποθετήθηκαν στους πίνακες, ότι το Τ.Π. φτιάχτηκε κατά προσέγγιση και ότι όλες οι εγγραφές ενδεχομένως ν’ αλλάξουν ανάλογα με τα έργα για τα οποία θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και θα συμβασιοποιηθούν ενώ δεν υπάρχει νόημα να βάζουν τεράστιες πιστώσεις στα έργα χωρίς να υπάρχουν οι μελέτες. Σημείωσε, επίσης, ότι θέλησαν να διευκολύνουν και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κώστα Ταρασλιά να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό μετά από τις δυσκολίες των τελευταίων δύο χρόνων.

Σε γενικά πλαίσια-συνέχισε-έχουν αφουγκραστεί τις ανάγκες όλων των τοπικών συμβουλίων όπως τις κατέγραψαν σε συνεργασία με τους χωρικούς Αντιδημάρχους και οι εγγραφές μπορούν να εμπλουτιστούν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είπε, ακόμη, ότι το ποσοστό υλοποίησης του Τ.Π. θα αγγίξει πάνω από το 50%, κάτι που είναι προσωπικό του στοίχημα ενώ ευχαρίστησε και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου κα Κυριακή Νικολαΐδου.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, καταρχάς, μίλησε για τη συνεδρίαση και εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας ότι το δ.σ. είναι πολιτικό όργανο πάντα και όχι πεδίο διαπροσωπικής διαμάχης. Για το Τ.Π. είπε ότι καταλαβαίνει απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχει σύνταξη ενός Τ.Π. με βάση έναν ισοσκελισμένο προϋπολογσμό που εξακλουθεί να είναι υπό την εποπτεία των Παρατηρητηρίων και είναι εναρμονισμένο πλήρως με την οκονομική πολιτική και της τωρινής κυβέρνησης και της προηγούμενης.

Και εδώ τίθεται κατά πόσον ο καθένας τάσσεται υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης πολιτιής ενώ διαφώνησε με τη λέξη «ρεαλισμός» αφού για τους ίδιους ρεαλιστικό είναι ένα Τ.Π. που θα δρομολογεί λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που έχει ο κόσμος. Είπε, ακόμη, ότι δεν μπορεί να πιάσει το 50% των πιστώσεων για το 2022 και ότι αναφέρεται σε βελτιώσεις, παρεμβάσεις, επισκευές και αποκαταστάσεις ενώ είναι ελάχιστα τα έργα που δρομολογούνται και ο αριθμός τους είναι πολύ κάτω του αναγκαίου, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα. Επανέλαβε ότι απέχει απ’ όλες τις ψηφοφορίες.

Στην τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Γιάννης Ιατρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ντροπή να βλέπει αυτό το Τ.Π. για τη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας, κάνοντας λόγο για μία διάθεση «τιμωρητική» απέναντι σ’ αυτήν.

Είπε, ακόμη, ότι δεν είδε πιστώσεις για έργα, όπως η λαϊκή αγορά, ενώ για τη μαρίνα από τα 4 εκατ. ευρώ η πίστωση είναι μόνο 100 χιλιάδες ευρώ ενώ ούτε και στο πρόγραμμα της Μεσαιωνικής Πόλης είδε για την Καλλιθέα, όπως για το παλιό Δημαρχείο στις Καλυθιές. Κλείνοντας, είπε ότι αν αυτά τα έργα γίνουν από ίδιους πόρους, τότε θα τιναχθεί το ταμείο ενώ υπεραμύνθηκε τα όσα γίνονταν επί «Καποδίστρια» σε σχέση με αυτά που γίνονται επί «Καλλικράτη».

Απαντώντας, πάντως, ο κ. Καμπούρης είπε ότι το κοντέρ έχει γράψει 6,4 εκατ. ευρώ για τη Δ.Ε. Καλλιθέας και ότι πέρυσι ήταν η σειρά της. Ανέφερε, ακόμη, ότι δεν δέχεται την τιμωρητική διάθεση. Ο κ. Ιατρίδης είπε ότι αναφέρθηκε στα νέα έργα και όχι στα συνεχιζόμενα και δήλωσε ότι απέχει απ’ όλα τα θέματα.

Και ο κ. Δράκος απάντησε σχετικά με το παλιό Δημαρχείο Καλλιθέας που, όπως είπε, το επισκέφθηκε, διαπίστωσαν προβλήματα υγρομόνωσης και θα ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στην επόμενη εβοδμάδα ενώ θα αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα υπάρξουν.

Για τον προϋπολογισμό και τις πιστώσεις σε μεγάλα έργα όπως το Εθνικό Θέατρο και τα υπόγεια δίκτυα, είπε ότι έχουν ενταχθεί με μικρές πιστώσεις το 2022 γιατί βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρευσης χρηματοδότησης ενώ σε μερικά είναι εξασφαλισμένοι και είναι έτοιμοι, με το που βρεθεί, να δεσμεύσουν πιστώσεις μέσα στο 2022. Όλα αυτά τα έργα είναι ώριμα και έχουν εγκεκριμένες μελέτες, ανέφερε.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, είπε, καταρχάς, ότι κατάλαβε ότι πολλοί διαφωνούν με τον ενιαίο Δήμο αλλά κανένας δεν δείχνει ποιος φταίει για τη συνένωση των δέκα Δήμων σε έναν και κάποιοι είναι στο δ.σ..

Είπε, ακόμη, ότι την επόμενη φορά που θα ακούσει με δυσφορία και έπαρση για αυτά τα οποία ο κάθε Δήμος είχε καταφέρει, εξυπηρετώντας κα υπηρετώντας τον πολίτη, να μιλήσει και κάποιος για το ποιος φταίει που διέλυσαν οι Δήμοι Ροδίων, Λινδίων, Αταβύρου, Καμείρου. Διαλύθηκαν εννέα Δήμοι-συνέχισε-πολλοί απ’ αυτους για να μην πούμε οι περισσότεροι, ήταν οικονομικά αυτάρκεις και την επόμενη φορά καλό είναι να πει ότι κάποιοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να καταστραφούν εννέα Δήμοι και να ενωθούν με τον ενιαίο Δήμο της Ρόδου, όσο και αν ο ίδιος είναι υπερήφανος που σήμερα είναι ο Δήμαρχος της Ρόδου.

Για το Τ.Π. είπε ότι, όχι απλώς δεν είναι εκδικητικό αλλά είναι το απαύγασμα της δυνατότητάς τους να εισπράξουμε από τον δημότη, από το έλλειμμά του, το τι μπορεί να πληρώσει και ταυτόχρονα να υλοποιήσουν τα έσοδα για το καλό του.
Πολλοί κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή για την κοινωνική της αντιπαροχή, είπε ακόμη, και θύμισε τη μείωση του 40% στα ανταποδοτικά και του 24% σε οικίες στη Ρόδο.

Τέλος, για την Επιτροπή δαβούλευσης οι τακτικοί εκπρόσωποι που πρότεινε είναι: Ο κ. Γιάννης Καμπούρης, ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, η κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, ο κ Γιώργος Τριάντος εξ οφίτσιο, η κα Μάνθα Ζιώγου και ο κ. Δημήτρης Ιντζές. Από την παράταξη του κ. Χατζηδιάκου είναι οι κ.κ. Νίκος Γιαννάς και Δημήτρης Ζαννετούλης. Για την ΑΜΚΕ ο κ. Χατζηδάκος όρισε τον κ. Σάββα Διακοσταματιόυ και αναπληρωτή του τον κ. Δημήτρη Ιωσήφ από την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του κ. Δημήτρη Κρητικού.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο