Στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα ελαιοτριβεία

Στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα ελαιοτριβεία

Στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα ελαιοτριβεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 584 ΦΟΡΕΣ

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της περιφέρειας που ανέρχεται σε 130.758.608 ευρώ

Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου στην περιοχή μας η φετινή ελαιοκομική περίοδος καθώς εκείνη την ημέρα η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των ελαιοτριβείων.

Θα προηγηθεί ο σχετικός δειγματοληπτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν υπολείμματα του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε για τη δακοκτονία, ώστε με σιγουριά οι αρμόδιοι να δώσουν το «πράσινο φως» στους παραγωγούς να συλλέξουν τον ελαιόκαρπο.
Φέτος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην παραγωγή λαδιού και συγκεκριμένα οι ποσότητες θα είναι μικρότερες σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ερωτηθείς σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Αικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης απάντησε τα εξής: «Αναμένονται οι τελευταίες αναλύσεις από τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας προκειμένου να μην υπάρχουν υπολείμματα από την τελευταία ημέρα ψεκάσματος για τον δάκο ώστε να ανοίξουν τα ελαιοτριβεία.
Υπολογίζουμε την έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου στις 8 του Νοέμβρη, δηλαδή σε λίγες ημέρες, ημερομηνία που είναι περίπου ίδια κάθε χρόνο. Η ανομβρία έχει επηρεάσει πολλές καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και τις ελιές.

Αυτό φαίνεται και διά γυμνού οφθαλμού, φαίνεται σε όλα τα νησιά και θα είναι ο κύριος λόγος που θα υπάρχει μειωμένη απόδοση στις ελαιοκαλλιέργειες.
Σε ό,τι αφορά τα ελαιοτριβεία θα ισχύσει και φέτος ό,τι ισχύει τα προηγούμενα χρόνια, όσα πληρούν τις προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν».

Για τα ελάφια
Αναφερόμενος στα ελάφια και στη μελέτη που συντάσσεται από ειδικούς αναφορικά με τη διαχείριση και προστασία του πληθυσμού του, ο κ. Ζαννετίδης τόνισε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αρμόδιο να αποφασίσει για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο νησί μας, προχωρώντας δηλαδή στην εφαρμογή ή όχι της μελέτης.

«Στη συνάντηση εργασίας που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου είχαμε μία συζήτηση για όλο το θέμα.

Ο υπουργός αναμένει τα αποτελέσματα της μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις ως αρμόδιο υπουργείο. Με τον ΕΛΓΑ εξετάσαμε με ποιο τρόπο μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας που έχουν πληγεί, είναι υπό εξέταση και θα γίνουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα από τους αρμοδίους.

Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα αλλά πιέζουμε για να βρεθεί μία λύση σε αυτό. υπάρχει μεγάλη ανάγκη να σταματήσουν οι ζημιές που γίνονται στους παραγωγούς οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι καθώς βλέπουν ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο» δήλωσε.

Οι εκθέσεις
Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και στις εκθέσεις του προσεχούς διαστήματος στις οποίες θα συμμετάσχει η περιφέρεια ξεκινώντας από το φεστιβάλ ελληνικού μελιού που θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Πέρυσι λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε. Όμως φέτος θα γίνει αλλά χωρίς την παρουσία των παραγωγών οι οποίοι απλώς θα στείλουν δείγματα από το μέλι τους για να τα φιλοξενήσει στο περίπτερό της η Περιφέρεια.

Παράλληλα θα υπάρξει και πανελλήνιος διαγωνισμός στις 3,4 και 5 Δεκεμβρίου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ενώ θα λάβει χώρα και το πανελλήνιο συνέδριο μελισσοκομίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 η περιφέρεια θα συμμετάσχει σε έκθεση που θα γίνει στη Ρόδο με θέμα τη λαϊκή τέχνη και τα δώρα. Σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν οι παραγωγοί μας που τυποποιούν προϊόντα τα οποία και μπορούν να παρουσιάσουν στην έκθεση.

Ο Προϋπολογισμός
Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε και για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς ο οποίος ψηφίστηκε στην τελευταία οικονομική επιτροπή. Το ύψος του ανέρχεται σε 130.758.608 ευρώ, ενώ είναι αυξημένος κατά 7.500.000 ευρώ από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2021. Επίσης το τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 86.360.243 ευρώ.
Μετά την έγκριση που θα λάβει από το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να ψηφιστεί.

Αναφερόμενος αναλυτικά στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε τα εξής:
«Στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2022 ο οποίος αναρτήθηκε στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, αν χρειάζονται, προκειμένου να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την τελική έγκριση.

Ο προϋπολογισμός της περιφέρειας είναι ισοσκελισμένος και ανέρχεται στα 130.758.608 ευρώ, ενώ είναι αυξημένος κατά 7.500.000 ευρώ από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2021. Το τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται στο ύψος των 86.360.243 ευρώ.

Για τα Δωδεκάνησα αντιστοιχούν 65.724.941 ευρώ και για τις Κυκλάδες 20.545. 301 ευρώ. τα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 90.426.884 ευρώ, ενώ το ταμειακό μας υπόλοιπο στις 31 /12/ 2021 υπολογίζουμε να είναι στα 40.331.723 ευρώ. Αθροίζοντας τα έσοδα και το ταμειακό υπόλοιπο έχουμε το σύνολο των εξόδων ισοσκελισμένο 130.758.608 ευρώ.

Πέρα από το τεχνικό πρόγραμμα τα 44.398.364 αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας, λειτουργικά έξοδα δράσεις τουρισμού πρωτογενούς τομέα, πολιτισμού αθλητισμού υγείας πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας δια βίου μάθησης και περιβάλλοντος. Είναι ένας προϋπολογισμός που προβλέπει όλα όσα πρέπει να προβλέπει ένα αναπτυξιακός προϋπολογισμός για τα νησιά της περιφέρειάς μας». Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι και αυτό οφείλεται στην εφαρμογή της διπλογραφικής λογιστικής που επιβάλλεται πλέον με την εγγραφή των κρατήσεων σε ξεχωριστό μέρος του προϋπολογισμού.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται όλα τα συνεχιζόμενα έργα μαζί με τα νέα έργα που θα ανακοινωθούν όταν πρέπει με το νέο τεχνικό πρόγραμμα του 2022. Τέλος σε αυτό έχουμε εγγράψει το ποσό των 350.000 ευρώ για την δακοκτονία.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια