Ευάγγελος Φραγκάκης: Το νησί της Χάλκης μεταμορφώνεται σε διεθνές πρότυπο «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης

Ευάγγελος Φραγκάκης:  Το νησί της Χάλκης μεταμορφώνεται σε διεθνές πρότυπο «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης

Ευάγγελος Φραγκάκης: Το νησί της Χάλκης μεταμορφώνεται σε διεθνές πρότυπο «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 744 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη στον
Νικόλα Πουρλιάρο
στο emea.gr

Σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στο emea.gr ο Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης μιλάει για το πρόγραμμα “GR-Eco Islands” που αλλάζει τη ζωή των κατοίκων και αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το πρωτοποριακό σχέδιο της μεταμόρφωσης του ακριτικού νησιού του Αιγαίου σε ένα σύγχρονο πρότυπο αειφορίας, το οποίο θα προσφέρει ενεργειακή αυτονομία, ψηφιακές ευκολίες και «πράσινη» κινητικότητα φιλική προς το περιβάλλον, με τη χρήση τεχνολογικών καινοτομιών για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

κ. Δήμαρχε, μαθαίνουμε ότι η Χάλκη εντάσσεται στο πρόγραμμα “GR-Eco Islands” και έτσι θα γίνει «έξυπνο» αλλά και «πράσινο» νησί. Ποιες είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που θα τεθούν σε εφαρμογή πρακτικά;
Οι δράσεις “GR-Eco Islands” αφορούν τα μικρά νησιά της Ελλάδας. Η Χάλκη έχει τη χαρά και την τιμή να κόβει την κορδέλα εκκίνησης αυτού του τόσο σημαντικού project. Πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, με άμεσα οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο σύμμαχός μας είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή στην περίπτωση της Χάλκης ο ήλιος και το κύμα της θάλασσας, που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο «πράσινες» θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν το νησί μας στην εποχή της αειφορίας.

Τι ρόλο θα παίξουν οι γαλλικές εταιρείες στην «πράσινη μετάβαση» της Χάλκης;
Με μετακινήσεις βασισμένες στην «πράσινη» ενέργεια, το νησί της Χάλκης μεταμορφώνεται σε ένα διεθνές πρότυπο, το οποίο κατευθύνεται στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση και την πλήρη απανθρακοποίησή του. Η στροφή προς τη βιώσιμη και καθαρή μετακίνηση αποτελεί έναν βασικό παράγοντα της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Citroën και των γαλλικών εταιρειών Vinci και Akuo Greece, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι ηλεκτρικές μεταφορές και ένα ολιστικό, «πράσινο» και αειφόρο σχέδιο δράσης θα γίνουν πραγματικότητα και θα έχουν άμεσα θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Η Citroën θα παράσχει τη δυνατότητα σε κατοίκους, νομικά πρόσωπα και φορείς του νησιού να αποκτήσουν ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών ρύπων σε τιμές κόστους, μέσα από μια ευρεία γκάμα επιλογών πράσινης και έξυπνης κινητικότητας, που περιλαμβάνει ελαφρά τετράτροχα, επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα με ταυτόχρονα δωρεάν χρήση των καινοτόμων τεχνολογιών και των εφαρμογών τηλεματικής που αυτά διαθέτουν.

Πώς υποδέχεται ο τοπικός πληθυσμός αυτές τις εξελίξεις; Έχει αντιληφθεί πώς θα αλλάξει η ζωή του; Ποια θα είναι τα οφέλη που θα δει στην καθημερινότητά του;
Ο τοπικός πληθυσμός προσπαθεί να αντιληφθεί τις αλλαγές που θα έρθουν, όμως είναι βέβαιο ότι απαιτείται συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση ώστε να μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας να αντιληφθούν τα οφέλη για το περιβάλλον και για τους ιδίους. Αγκάλιασαν την ενέργεια από την πρώτη κιόλας στιγμή κρατώντας θετική στάση και υιοθετώντας αντίστοιχες θετικές συμπεριφορές σε αρκετά μεγάλο ποσοστό με βασικό κίνητρο την αγάπη για το νησί μας.

Σας απασχολεί το γεγονός ότι η ενδεχόμενη επιτυχία της «πράσινης» μετάβασης μπορεί να κάνει το νησί σας «πόλο έλξης» μαζικού τουρισμού, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά;
Το νησί ήδη αποτελεί «πόλο έλξης» χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Για εμάς διαφαίνεται η προοπτική ανάδειξης νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει επισκέψεις σε σχετικώς παρθένες φυσικές περιοχές και αποσκοπεί να παρέχει ένα χαμηλής οχλήσεως και συχνά μικρής κλίμακας εναλλακτικό είδος τουρισμού απέναντι στο συνηθισμένο εμπορικό και μαζικό τουρισμό.
Οι οικοτουρίστες ταξιδεύουν με υπεύθυνο τρόπο και διαφυλάσσουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτοχρόνως βελτιώνουν τη διαβίωση των ντόπιων ανθρώπων. Βασικό χαρακτηριστικό είναι το χαμηλό κόστος, με υψηλού επιπέδου ασχολίες και εμπειρίες. Είναι εύκολα κατανοητό ότι το νησί της Χάλκης διαθέτει όλα τα προσόντα για την καλλιέργεια αυτού του όχι και τόσο διαδεδομένου τουρισμού.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, αυτό το έργο της «πράσινης» μετάβασης αποτελεί έργο πνοής για τη Χάλκη;
Το κοινωνικό πρόσημο του εγχειρήματος μας δίνει το δικαίωμα να νιώθουμε ότι αποτελεί ένα έργο πνοής. Η έμφαση που δίνεται στους κατοίκους και στην κοινωνία της Χάλκης εν γένει. Μια πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει νέες αναπτυξιακές προσεγγίσεις και οικονομική ανάπτυξη, επέκταση της αγοράς εργασίας για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα με ταυτόχρονη προστασία της φυσικής ταυτότητας του τόπου.

Η επιτυχία του έργου είναι για εσάς και προσωπικό «στοίχημα»;
Για εμένα η σύλληψη, η υλοποίηση και εντέλει η επιτυχία του έργου είναι περισσότερο προϊόν δημιουργικής σκέψης με σκοπό την καινοτομία. Ήταν ένας τρόπος σκέψης που ακολούθησε ασυνήθιστες διαδικασίες και τα αποτελέσματα που θα φέρει δεν μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των αναμενόμενων. Η επινόηση ιδεών, η κατεύθυνση από το απλό στο σύνθετο, ο ενθουσιώδης σχεδιασμός της πραγματικής ύλης είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μου. Ήταν ένα βήμα που θα μας οδηγήσει –ολόκληρη την κοινωνία της Χάλκης– σε ένα μεγάλο ταξίδι.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής