Στα χωριά τους θα εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι της Νότιας Ρόδου

Στα χωριά τους θα εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι της Νότιας Ρόδου

Στα χωριά τους θα εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι της Νότιας Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 459 ΦΟΡΕΣ

Στα χωριά τους θα εμβολιαστούν εκτός απροόπτου με την αναμνηστική δόση οι υπερήλικες της Νότιας Ρόδου, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης προς τα κέντρα υγείας του νησιού.

Όπως έκανε γνωστό χθες η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλα Γιασιράνη, κοινοτάρχες της περιοχής ενημέρωσαν ήδη ότι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από υπερήλικες για τον εμβολιασμό τους, εντούτοις δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν και να διανύσουμε τις μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στα κέντρα υγείας.

Για το λόγο αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεννόηση και συνεργασία ώστε να καταγράψουν τους υπερήλικες από την περιοχή της Νότιας Ρόδου για να σταλούν εκεί συνεργεία σε συνεργασία με τα κέντρα υγείας και το ΕΣΥ προκειμένου να τους εμβολιάσουν στα χωριά τους χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να μετακινηθούν από τα σπίτια τους.

«Για τις αναμνηστικές δόσεις είχαμε αιτήματα από τους κοινοτάρχες της Νότιας Ρόδου. Ανησυχούν εκεί γιατί υπάρχουν πολλοί υπερήλικες που επιθυμούν να κάνουν την τρίτη δόση αλλά λόγω της ηλικίας τους είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν είτε στο κέντρο υγείας Αρχαγγέλου είτε σε άλλο κέντρο υγείας για την αναμνηστική δόση.

Είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία να καταγράψουμε τους υπερήλικες από την περιοχή ώστε να στείλουμε εμείς συνεργεία σε συνεργασία με τα κέντρα υγείας και το ΕΣΥ για να τους εμβολιάσουμε κατά τόπους στα χωριά τους χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να μετακινηθούν από τα σπίτια τους» είπε.

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα του νησιού μας η κ. Γιασιράνη δήλωσε ότι η εικόνα που παρουσιάζει η Ρόδος και τα νησιά της Δωδεκανήσου σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας είναι πολύ ικανοποιητική.
«Αρκεί κανείς να ρίξει μία ματιά στις ημερήσιες εκθέσεις που παρουσιάζει ο ΕΟΔΥ για να καταλάβει ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι ικανοποιητική και μας κάνει και πολύ χαρούμενους.

Αυτή η εικόνα οφείλεται κυριολεκτικά στη συνέργεια πολιτείας και πολιτών και στον εμβολιασμό. Βλέπουμε ότι τη στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως στην Αθήνα και τη βόρεια Ελλάδα, η κατάσταση έχει ξεφύγει σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, στην περιοχή μας τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Υπάρχουν πολλοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ καθημερινά, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερους ελέγχους κάνουμε τόσο περισσότερα κρούσματα θα βρίσκουμε. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο» δήλωσε και έκανε γνωστό ότι από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση για όλες τις ηλικίες συμπολιτών μας που έχουν κλείσει το εξάμηνο από τον πλήρη εμβολιασμό τους.

«Θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να μην εφησυχάζουν στο ότι έχουν κάνει ήδη τον εμβολιασμό τους. Η αναμνηστική δόση είναι μία ασπίδα προστασίας για όλους μας, πρωτίστως για τον εαυτό μας και δευτερευόντως για τον περίγυρό μας και για την κοινωνία γενικότερα» πρόσθεσε η κ. Γιασιράνη που υπογράμμισε επίσης ότι αυτή την περίοδο γίνεται ο εμβολιασμός για τις ευάλωτες ομάδες τόσο του αντιγριπικού εμβολίου όσο και του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου.

Μάλιστα κάλεσε όσους ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες να εμβολιαστούν και με τα αντίστοιχα εμβόλια γιατί μόνο με αυτά θα προστατευτούν και από την εποχική γρίπη, καθώς φέτος έχουμε εντοπίσει την παρουσία ιών και εποχικής γρίπης, οπότε καλό είναι να θωρακίσουμε τον εαυτό μας για να μπορέσει ο χειμώνας να κυλήσει ομαλά για όλους.

Παράλληλα τόνισε ότι τα Rapid test από τον ΕΟΔΥ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με τη μία μόνιμη θέση να είναι στο παλιό νοσοκομείο και περιμετρικά της πόλης ή στα χωριά να βρίσκεται η δεύτερη κινητή ομάδα.
Μάλιστα επίκεινται δύο ακόμα προσλήψεις για τις κινητές ομάδες της Ρόδου, οπότε θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το δυναμικό τους.

Πάντως, όπως τόνισε η κ. Γιασιράνη, στην καλή επιδημιολογική εικόνα βοηθούν οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή μας, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στο φθινόπωρο και δεν έχουμε χειμώνα, λέγοντας ότι το κλίμα μας ευνοεί, αλλά ας είμαστε προσεκτικοί και υποψιασμένοι καθώς το επόμενο διάστημα οι κλιματολογικές συνθήκες θα αλλάξουν και πρέπει να μας βρουν προετοιμασμένους.

Αναφερόμενη στον αριθμό των εμβολιασμένων συμπατριωτών μας είπε ότι είμαστε σε πολύ υψηλό και καλό επίπεδο εμβολιασμού καθώς ανέρχονται σε περίπου 85.000 τα άτομα που εμβολιάστηκαν από τις 120.000 της τελευταίας απογραφής. Αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά στο να έχουμε αυτήν την πολύ καλή, όπως είπε, επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή μας.

Ερωτηθείσα για το αν γίνει και πάλι μαζικά η αναμνηστική δόση στα μικρά νησιά απάντησε ότι αυτό είναι ένα θέμα που το διαχειρίζεται κεντρικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας μαζί με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όπως έγινε την πρώτη φορά, με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και με την αναμνηστική δόση.

Ενημέρωση για τα τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα του διαγωνισμού σε ό,τι αφορά την προμήθεια τροφίμων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου καθώς έχουμε και πάλι καθυστέρηση μετά την νέα προσφυγή που κατατέθηκε από έναν συμμετέχοντα στη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο να προμηθευτεί τρόφιμα στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις γιορτές των Χριστουγέννων και για το λόγο αυτόν αναζητείται κάποιος άλλος τρόπος ώστε να ενισχυθούν οι δικαιούχοι του.

«Είναι πολύ στενάχωρο να έχουμε προκηρύξει έναν διαγωνισμό από τον Ιούνιο του 2020, και μέχρι σήμερα δηλαδή Νοέμβριο του 2021 να βρισκόμαστε στη δυσχερή θέση να δεχόμαστε προσφυγές και ενστάσεις και κάθε είδους νομικό μέσο που μπορούν οι προμηθευτές να ασκήσουν πάνω στις αποφάσεις που παίρνουμε εμείς για να προχωρήσουμε τους διαγωνισμούς.

Είναι πρωτοφανές μετά από ενάμιση χρόνο να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο διαγωνισμός του ενός και πλέον εκατομμυρίου για τα τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Έχει υποβληθεί νέα προσφυγή στο διοικητικό εφετείο Πειραιά που θα εκδικαστεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Αναμέναμε ότι τον Οκτώβριο μήνα θα τελεσιδικούσε στην ΑΕΠ η υπόθεση αλλά δυστυχώς προσέφυγαν οι υποψήφιοι προμηθευτές και σε νέα δικαστική εμπλοκή και περιμένουμε το διοικητικό εφετείο Πειραιά ώστε να βγάλει την απόφαση για να δούμε πώς θα πορευτούμε.
Εύχομαι να είναι η τελευταία προσφυγή που δεχόμαστε και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός χωρίς άλλα εμπόδια».

Σε ερώτηση για το αν προλαβαίνει να γίνει η προμήθεια τροφίμων για τις γιορτές η κ. Γιασιράνη απάντησε λέγοντας τα εξής:
«Όχι, είναι πραγματικά αδύνατον να προμηθευτούμε μέσω αυτού του διαγωνισμού τρόφιμα γιατί μετά την έκδοση της απόφασης και τις διαδικασίες που χρειάζεται κάποιες μέρες για να γίνουν, θα πέσουμε πάνω στις γιορτές και δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε από αυτόν τον διαγωνισμό τρόφιμα. Δεν έχουμε και κάποιο εργαλείο γιατί τα έχουμε εξαντλήσει όλα για να κάνουμε προμήθεια σε τρόφιμα.

Ακόμα και αν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να προσμετρήσουμε και τον χρόνο για τη γνωμοδότηση που αφορά τη νομιμότητα της απόφασης από την αποκεντρωμένη διοίκηση και το ελεγκτικό συνέδριο στην Αθήνα επειδή είναι μεγάλο το ποσό. Δυσάρεστα όλα αυτά για εμάς που φροντίζουμε καθημερινά να υποστηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αλλά η νομοθεσία δημιουργεί τόσα εμπόδια και μας έχει καθυστερήσει πολύ. Έχουμε σκέψεις για κάτι άλλο, αλλά αν γίνει, θα ανακοινωθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς