Καθολική απαίτηση η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μας

Καθολική απαίτηση η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μας

Καθολική απαίτηση η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 383 ΦΟΡΕΣ

Με αποφασιστικότητα ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνάντηση φορέων

Αποφασισμένη να διεκδικήσει την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είναι η κοινωνία των νησιών του Αιγαίου, όπως αποτυπώθηκε στην κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή βουλευτών, παραγωγικών τάξεων και δημάρχων.

Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη ανέδειξε την αναγκαιότητα να επανέλθει το καθεστώς που στέρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα νησιά την ανάπτυξή τους, που ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες συνέβαλαν τα μέγιστα στην αύξηση των εσόδων της χώρας σε δύσκολους καιρούς.

Όπως τονίστηκε πρόκειται για μία αδικία σε βάρος των νησιών η οποία πρέπει να αποκατασταθεί ώστε να ενισχυθεί ο τοπικός πληθυσμός καθώς πρόκειται πλέον για μία μεγάλη κοινωνική ανάγκη.

Όπως τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αποδείχθηκε ότι ήταν μία ειλημμένη απόφαση η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ γι’ αυτό και είχε γίνει η στοχοποίηση των νησιών που προκάλεσε και την αντίδραση της περιφερειακής αρχής.

«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου χτυπήθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της νησιωτικής Ελλάδας από τη δεκαετή ύφεση που βυθίστηκε η χώρα. Γιατί κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της απορρόφησης της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Ταυτόχρονα τα νησιά χτυπήθηκαν από το προσφυγικό δεχόμενα το 1/3 όλων των προσφύγων και των μεταναστών που δέχτηκε η Ευρώπη.

Με την κατάργησή τους επλήγη η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε όλη την περιοχή. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν ονοματεπώνυμο σε ό,τι αφορά τη θέσπισή τους και το ονοματεπώνυμο είναι Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Από εκεί ξεκίνησε αυτός ο μεγάλος αγώνας» δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χρηματοδότηση που δέχεται η περιοχή μας λέγοντας:

«Το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται τελευταίο στην Ελλάδα με όλες τις κυβερνήσεις στην κατανομή πόρων. Με όλες αυτές τις συνθήκες και την πανδημία τα νησιά στάθηκαν όρθια. Ζητούν και απαιτούν κάτι πάρα πολύ απλό: να συμμετέχουν δίκαια σε αυτό που σημαίνει χώρος ίσων ευκαιριών. Απαιτούν και διεκδικούν το μερίδιο στον κόπο τους, γιατί το ποσοστό με το οποίο συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας δε συμβαδίζει με το ποσοστό με το οποίο συμμετέχουν στην κατανομή των πόρων.

Για την απονομή ισότητας και δικαιοσύνης και ισονομίας μέσα στη χώρα μοναδική κατεύθυνση είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης είπε χαρακτηριστικά ότι το θέμα καίει στην κυριολεξία όλους τους νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου και έχει καταλυτική σημασία στο πώς θα μοιάζει το μέλλον των νησιών μας.

«Το αίτημα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι καπρίτσιο. Ούτε χάρη ζητάμε ούτε προνομιακή μεταχείριση. Ζητάμε το δίκιο μας, το δίκιο που χάσαμε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε το καθεστώς με δική της πρόταση προς τους δανειστές.

Δεν ήταν μόνο ήττα των νησιών ήταν εθνική ήττα. Γιατί τα νησιά στις εσχατιές του Αιγαίου φυλάνε Θερμοπύλες. Κάθε απόφαση που στρέφεται εναντίον τους είναι εθνικά επιζήμια. Το πρώτο που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ έχει και τον χαρακτήρα της αναπτυξιακής θωράκισης των νησιών που πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος κάθε πολιτικής.

Το μειονέκτημα της νησιωτικότητας λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της έντασης κάθε προβλήματος και απαιτείται σοβαρό αναπτυξιακό αντιστάθμισμα. Ανάπτυξη με υψηλή φορολογία δεν γίνεται. Ειδικά στον τουρισμό ο υψηλός ΦΠΑ έχει μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες» τόνισε ο δήμαρχος προσθέτοντας και τα εξής:

«Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών είναι κρίσιμος όρος για να βγει η εξίσωση: τουρισμός, ανάπτυξη, τοπική ευημερία και εθνική ασφάλεια. Σήμερα είναι ο σωστός χρόνος για να θεραπευτεί η αδικία και να μπουν τα θεμέλια της ανάπτυξης.

Εδώ μιλάμε για μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας για μείζον ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Τα νησιά υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Με μειωμένο ΦΠΑ θα βγουν ακόμα περισσότερα έσοδα. Η απόφαση για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ είναι απόφαση ζωής για τα νησιά μας».

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος αφού δήλωσε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τόνισε ότι υπήρξαν πιέσεις και με το πιστόλι στον κρόταφο αποφασίστηκαν διάφορα πράγματα, όσον αφορά τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης για το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν ήταν δική μας πρόταση».

Μάλιστα ο κ. Συρμαλένιος είπε ότι πρέπει να γίνει ένας μεγάλος αγώνας και ότι μπορούμε να πάμε και σε έναν ενιαίο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για όλες τις νησιωτικές περιοχές και σε συνεννόηση με τις άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που θα έχουμε αν το διεκδικήσουμε μόνοι μας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Φίλιππος Φόρτωμας εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια για την επαναφορά του καθεστώτος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει επίσης να ενώσουμε τη φωνή μας σε ένα κοινό αίτημα για την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και σε άλλους τομείς

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου αφού τόνισε ότι το Επιμελητήριο στηρίζει την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έκανε γνωστό ότι στάλθηκε επιστολή στην ευρωπαϊκή επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Λάβαμε την απάντηση ότι η τήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης. Όλη η χώρα γνωρίζει ότι η κατάργησή τους είναι καθαρά ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τους έδωσε και μάλιστα ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι οι μειωμένοι συντελεστές ενδιαφέρουν τους επιχειρηματίες.

Δεν έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα ότι τον λογαριασμό τον πληρώνει κάθε οικογένεια που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή μας. Εμείς ζητάμε την επαναφορά τους όχι μόνο στη Δωδεκάνησο αλλά και σε όποια άλλη νησιωτική περιοχή της χώρας πληροί τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα δικά μας μικρά νησιά.

Σκοπός μας είναι η στήριξη του συνόλου της κοινωνίας. Γιατί με την υπερφορολόγηση το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιτυγχάνουμε την ερημοποίηση των μικρών νησιών. Είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των νησιών μας».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης που επίσης συμμετείχε στη συνεδρίαση τόνισε ότι για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης θα έπρεπε τα νησιά του Αιγαίου να πάρουν αυτό το οικονομικό όφελος για να ισορροπήσουν το βιοτικό τους επίπεδο με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και δήλωσε τα εξής:

«Η Τρόικα επέμενε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ήταν μία εμμονική στάση της Τρόικα. Η κυβέρνηση τότε αντέδρασε σθεναρά. Είπαμε δεν θα δοθούν ποτέ. Είχαμε πει ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στο θέμα του ΦΠΑ. Στη συνέχεια παραδόθηκε το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ, καταργήθηκε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και από τότε οι νησιώτες βιώνουν ένα αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Είναι καθαρά θέμα απόφασης της κυβέρνησης η επαναφορά. Όλοι θέλουν την επαναφορά τους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που έγινε πριν από έξι μήνες για το θέμα είπε ότι αν το επιτρέψει η δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας, θα είναι μία προτεραιότητα για εμάς.

Η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στο Αιγαίο είναι μία αδήριτη ανάγκη για να ισορροπήσουμε το χαμένο έδαφος σε επίπεδο οικονομίας για το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που είναι απλοί πολίτες μισθωτοί συνταξιούχοι κ.λπ.

Γι’ αυτούς που το κόστος ζωής ανεβαίνει ακόμα περισσότερο σήμερα. Στρατεύομαι δίπλα σας γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σε αυτό το αυτονόητο αίτημα».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Μανώλης Γλυνός δήλωσε ότι η επαναφορά του καθεστώτος είναι ένα αίτημα που έχει να κάνει κυρίως με τη χαμένη ανταγωνιστικότητα των νησιών μας.

«Τώρα είναι το κυρίαρχο θέμα που πρέπει να μπει στη συζήτηση με την κυβέρνηση. Οι φετινές επιδόσεις στον τουρισμό αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί στη διεκδίκηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Κατάφεραν να ενισχύσουν τα έσοδα της χώρας σε ανέλπιστο βαθμό. Οι μειωμένοι συντελεστές αποτελούν για τα νησιά ένα ισχυρό όπλο ανταγωνιστικότητας το οποίο αν επιστρέψει σε αυτά, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την οικοδόμηση ακόμα μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου.

Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για να ζητηθεί η ικανοποίηση του αιτήματος. Η ανταγωνιστικότητα των νησιών πρέπει να ενισχυθεί. Σήμερα τα νησιά παλεύουν και δίνουν μάχη με ποσοστά που σκοτώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Δυστυχώς στην υπόλοιπη Ελλάδα θεωρούν ότι οι μειωμένοι συντελεστές είναι ένα προνόμιο και δώρο που δόθηκε άδικα στα νησιά» υπογράμμισε ο κ. Γλυνός και κατέληξε λέγοντας:

«Εγώ εκτιμώ ότι αυτό αποτελεί ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας. Η ικανοποίηση του αιτήματός μας αποτελεί μεγάλη κοινωνική ανάγκη και πρέπει να γίνει πράξη. Είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που θα αποδώσει στην κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία.

Η στήριξη των κατοίκων του νοτίου Αιγαίου επιβάλλεται και για εθνικούς λόγους. Τα νησιά μας προσφέρουν πολλά στον κρατικό κορβανά και η ελάχιστη ανακουφιστική πράξη είναι να επιστραφούν οι μειωμένοι συντελεστές. Είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα των νησιών μας ώστε να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση».

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη