Η Ροδίτικη παράδοση σε μια έκθεση κεραμικής τέχνης στη Παλιά Πόλη

Η Ροδίτικη παράδοση σε μια έκθεση κεραμικής τέχνης στη Παλιά Πόλη

Η Ροδίτικη παράδοση σε μια έκθεση κεραμικής τέχνης στη Παλιά Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1117 ΦΟΡΕΣ

Μια πρωτότυπη έκθεση κεραμικής τέχνης παρουσιάζεται στο γαλλικό κατάλυμα των Ιπποτών, έναν ιστορικό χώρο στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Τρείς καλλιτέχνες διαφορετικών εθνικοτήτων, ο Vincenzo Formisano από την Ιταλία, η Elina Belou από τη Γαλλία και η Τερψιχόρη Σαββάλα από την Ελλάδα, εξερεύνησαν σε διάστημα δυο μηνών το ροδιακό τοπίο και τη ροδίτικη κληρονομιά θέλοντας να ενσωματώσουν στα έργα τους την ελληνική παράδοση και ομορφιά.

Για την έμπνευσή που άντλησαν από την ιστορία της Ρόδου οι καλλιτέχνες αναφέρουν:

Elina Belou: «Ήθελα να δουλέψω με πρώτες ύλες που μάζευα κατά την περιπλάνησή μου στο νησί. Εξερεύνησα διάφορα εδάφη, φυτά, στάχτες και άλλους θησαυρούς που ήταν οι πρώτες ύλες της δουλειάς μου. Εμπνεύστηκα από ιστορικές μορφές και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες».

Vincenzo Formisano: «Μέσω της κεραμικής ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία και γινόμαστε μέρος μιας κοινότητας. Αποτύπωσα στα έργα μου την αλληλεπίδραση που είχα με ντόπιους και τουρίστες καθώς και τον παραδοσιακό λαϊκό χορό».

Τερψιχόρη Σαββάλα: «Οι Ροδίτες παλιότερα έβαζαν ειδικά βάζα έξω από τα σπίτια τους για να τους προστατευόσουν από το κακό. Σχεδίασα το ΄΄επίνητρον΄΄, ένα κεραμικό προστατευτικό που φορούσαν στα πόδια τους οι γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα όταν επεξεργάζονταν το μαλλί, συμβολίζει για μένα μια πανοπλία που κρατά τον έξω κόσμο μακριά ενώ εστιάζουμε στον εσωτερικό μας κόσμο».

Τα εκθέματα δημιουργήθηκαν στο εξοπλισμένο εργαστήριο κεραμικής του γαλλικού καταλύματος όπου οι καλλιτέχνες μέσα από ανταλλαγή ιδεών και μαθητεία από τον ροδίτη κεραμίστα και δάσκαλο, Κωνσταντίνο Νεοφύτου, κάτοχο της πατροπαράδοτης τεχνογνωσίας, και τον Μιχάλη Συμιού, που εργάστηκε επί σειρά ετών στο εργοστάσιο κεραμικών «ΙΚΑΡΟΣ», αποτύπωσαν την παράδοση του νησιού μας.

Σημειώνεται πως η έρευνα και αποτύπωση της Ρόδου στα έργα έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής διαμονής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και βασίζεται σε ιδέα της κας Αλίκης Μοσχή Gauguet, επίτιμης Προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και αύριο, Σάββατο 13/11

Ώρες Λειτουργίας: 10:00 -13:00 , 16:00 – 19:00

Καλλιτεχνικός συντονιστής: Σέργιος Αϊβάζης

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου