Διαδικτυακή Ένωση και Εστιάτορες Φαληρακίου απαντούν στον Άδωνι Γεωργιάδη για τα περί αχαριστίας…

Διαδικτυακή Ένωση και Εστιάτορες Φαληρακίου απαντούν στον Άδωνι Γεωργιάδη για τα περί αχαριστίας…

Διαδικτυακή Ένωση και Εστιάτορες Φαληρακίου απαντούν στον Άδωνι Γεωργιάδη για τα περί αχαριστίας…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 689 ΦΟΡΕΣ

Σε ανοικτή επιστολή που εξέδωσε η διαδικτυακή Ένωση Φαληρακίου Faliraki.com προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η διαδικτυακή Ένωση των 730 Επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων Εστίασης της Περιοχής του Φαληρακίου Ρόδου, τουριστικό θέρετρο που αποτελεί βασικό τουριστικό αλλά και οικονομικό πνεύμονα του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας οφείλει να σας καταθέσει ορισμένα τεκμήρια που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν σας όταν τοποθετήστε σχετικά με την στήριξη της εστίασης και πιθανών να ανακαλέσετε όλα αυτά τα οποία επικαλεστήκατε στις δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος».

Θέλουμε να ορίσουμε με σαφήνεια πως η περιοχή μας είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας που πήγε καλά η τουριστική σεζόν. Το αναφέρουμε αυτό έτσι ώστε με την παρουσίαση των επιχειρημάτων μας να έχετε κατά νου πως αν αυτά τα δεδομένα έλαβαν χώρα σε μια περιοχή που πήγε καλά στο τι μπορεί να έγινε σε περιοχές ανά την Ελλάδα που τα πράγματα μπορεί να μην πήγαν καλά τους τελευταίους 22 μήνες.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Μια μικρή επιχείρηση εστίασης, όπως είναι το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης στην νησιωτική χώρα, στην περιοχή μας στην διάρκεια μιας καλής αλλά και κανονικών συνθηκών σεζόν πραγματοποιεί σε μέσο όρο έναν κύκλο εργασιών αξίας 200,000 ευρώ σε μια περίοδο 154 ημερών λειτουργίας.

Σε αυτό τον κύκλο εργασιών πρέπει αυτή η επιχείρηση να αποπληρώσει όλους τους φόρους τους οποίους ο νόμος ορίζει (ΦΠΑ Φόρο εισοδήματος, φόρους μισθωτών υπηρεσιών έκτακτης εισφοράς κλπ), την πλήρη μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού αλλά και του ιδιοκτήτη, τον φόρο παρεπιδημούντων, τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου και πνευματικά δικαιώματα στις εταιρίες διαχείρισης δικαιωμάτων.

Σε τέτοιες επιχειρήσεις εστίασης, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην περιοχή μας αλλά και κατά προέκταση σε όλη την Ρόδο και την νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα σε ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές η λειτουργεία αυτών των επιχειρήσεων απαιτεί την απασχόληση τουλάχιστον 8 εργαζομένων, με την προϋπόθεση πως συμβάλουν στην λειτουργεία της και οι οικογένειες των ιδιοκτητών δουλεύοντας 16 ώρες την ημέρα για την μείωση του κόστους εργασίας.

Το κόστος των υπαλλήλων σε εποχικές επιχειρήσεις έχει κόστος περίπου στα 1500 ευρώ ανά υπάλληλο συμπεριλαμβανομένων των εισφορών επιδομάτων δώρων κλπ

Οπότε έχουμε μόνο για την μισθοδοσία έξοδα 12000 μηνιαίως δηλαδή 72000 ευρώ. Πάγια έξοδα (ρεύμα τηλέφωνα κλπ) για τους 12 μήνες μιας εποχικής επιχείρησης το ποσό αγγίζει περί τις 10000 ευρώ. Με ένα λογικό ενοίκιο μιας επιχείρησης εστίασης σε τουριστική περιοχή να είναι περίπου στις 2500 ευρώ προκύπτει το ποσό των 30000 ευρώ. Το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων για τους 6 μήνες του καλοκαιριού φτάνει στην καλύτερη περίπτωση τα 2000 ευρώ αφού με την ασάφεια που υπάρχει σε αυτό το νομικό πλαίσιο αναγκαστηκά πληρώνουμε δύο εταιρίες χωρίς να γνωρίζουμε τι πληρώνουμε.

Ο φόρος παρεπιδημούντων στις 200000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εστίασης είναι το 0,5 % επι του μεικτού τζίρου που σημαίνει 1000 ευρώ. Για τις 200000 ευρώ του τζίρου απαιτούνται αγορές στην καλύτερη περίπτωση μετά και την απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας 50000 ευρώ.

Κύριε Υπουργέ,

Αν προσπαθήσετε να τα υπολογίσετέ όλα τα παραπάνω θα διαπιστώσετε πως προκύπτει ένα αναπόφευκτο άθροισμα στην καλύτερη περίπτωση, αφού απουσιάζουν αθέμητοι παράγοντες όπως φθορές βλάβες αναλώσιμα κλπ, της τάξεως των 165000.

Επ’ αυτού του ποσού και των υποτιθέμενων κερδών των 35000 έρχεται η φορολογία του φόρου εισοδήματος και προκαταβολής φόρου που φτάνει περίπου τις 14.000.

Οπότε σαν βασικό δεδομένο έχουμε καθαρά κέρδη για τον επιχειρηματία σε κανονικές συνθήκες το ποσό των 21.000 ευρώ που με αυτά τα χρήματα κύριε Υπουργέ πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού του, ταΐζει την οικογένεια του και σπουδάζει τα παιδιά του ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πληρώσει και οφειλές του παρελθόντος που αποκόμισε από την δεκαετή οικονομική κρίση που έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ

• Περιορισμός των πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα

• Μείωση των τραπεζοκαθισμάτων των επιχειρήσεων μας

• Διαχωρισμός επιχειρήσεων στο να δέχονται εμβολιασμένους ή μη

• Απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα μας κατά το άνοιγμα της σεζόν του 2021 εως το τέλος Ιουλίου

• Είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους και είσοδος με τεστ στους εξωτερικούς για τους ανεμβολίαστους

• Το ρόλο του ελεγκτή στους θαμώνες μας αρμοδιότητα που δεν μας ανάλογεί και επιφέρει ανάγκη πρόσθετου προσωπικού

• Αιφνίδιες και χωρίς προειδοποίηση αποφάσεις αναστολής της λειτουργείας μας στη διάρκεια αυτών των 22 μηνών

• Και ίσως το πιο βασικό σε 22 μήνες μας επετράπη η λειτουργεία μόλις 9 μηνών Αποτελέσματα μέτρων

• Συρρίκνωση του εισοδήματος

• Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων

• Συσσώρευση οφειλών και υποχρεώσεων

• Ζημιά από τις αναστολές λειτουργείας και το πέταμα των πρώτων Υλών των επιχειρήσεων

• Ρήξη με τους θαμώνες μας

• Πρόστιμα από τα μέτρα (πχ χορεύει ένας τουρίστας εμείς πρέπει να του πούμε μη χορεύεις και αν αυτός δεν το κάνει, επιβολή προστίμου και κλείσιμο της επιχείρησης μας)

• Χαμηλότερο επίπεδο παροχών και πλήγμα στην ποιότητα των επιχειρήσεων μας λόγο της ανασφάλειας και της πίεσης υπό την απειλή νέου lockdown ΣΤΗΡΙΞΗ Με τα παραπάνω δεδομένα τέτοιου τύπου επιχειρήσεις έλαβαν την στήριξή της κυβέρνησης η οποία υπήρξε σημαντική αλλά όπως θα δείτε παρακάτω σίγουρα όχι αντισταθμιστική, για να σας δίνει το δικαίωμα να μιλάτε για Αχαριστία σε μέσα πανελλήνιας εμβέλειας.

Και εξηγούμαστε:

• Τέτοιες επιχειρήσεις και μάλιστα ΟΧΙ ΟΛΕΣ έλαβαν από την κυβέρνηση αυτούς τους 22 μήνες με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής χρήματα που θα κληθούν να επιστρέψουν, σε μέσο όρο περίπου 20000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο να σας θυμίσουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβεις αυτά τα χρήματα ήταν η μηνιαία μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

• Το μέτρο των αναστολών δεν ευνόησε τις επιχειρήσεις στο μέτρο που πιστεύεται καθώς δεν επιδότησε την απασχόληση των υπαλλήλων αλλά την μη απόλυση τους. Με άλλα λόγια προστάτευσε την εικόνα τις κυβέρνησης αλλά και εξασφάλισε σε όλους τους εργαζομένους που χάθηκε η εργασία τους, την διαβίωση τους. Οπότε και οι επιχειρήσεις από το μέτρο των αναστολών δεν ευνοήθηκαν οικονομικά απλά κέρδισαν τις πιθανές κυρώσεις- αποζημιώσεις που θα ήταν υποχρεωμένες να πληρώσουν σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης ή απόλυσης ενός εκ των υπαλλήλων της.

• Το πρόγραμμα συνεργασία το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή δεν έλαβε υπόψιν του αρκετά δεδομένα τα οποία και η κυβέρνηση, ίσως σκοπίμως, δεν συμπεριέλαβε στο σκεπτικό της. Αρχικά το 2020 ήταν αναγκαία η ύπαρξη ενημεροτήτων για την εισαγωγή στο πρόγραμμα ξεχνώντας προφανώς την δεκαετή κρίση της χώρας η οποία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις στον κλάδο να απωλέσουν αυτό το δικαίωμα λόγω συσσώρευσης οφειλών σε μια δεκαετία που κανείς δεν θέλει να θυμάται.

Το 2021 αντίστοιχα η κυβέρνηση έδωσε δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα σε όσους απασχολούσαν προσωπικό από τον Μάρτιο του 2021, ξεχνώντας επιδεικτικά πως τον Μάρτιο είχε κλειστές όλες τις επιχειρήσεις μας και μας έδωσε δικαίωμα να τις ανοίξουμε τον Μάιο του 2021. Πως θα ήταν δυνατόν να έχουμε προσωπικό ως μικρές και πολύ μικρές εποχιακές επιχειρήσεις όταν είμασταν κλειστά με δική σας εντολή όταν λόγω της εποχικότητας οι υπάλληλοι μας βγήκαν αυτόματα σε ανεργία μετά την λήξη της σεζόν του 2020;

• Η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές ήταν ένα μέτρο που πραγματικά ανακούφισε τις επιχειρήσεις μας και σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως τα ποσά που κληθήκαμε να πληρώσουμε κατά την εφαρμογή αυτού του μέτρου ίσως είναι και αυτά που θα πρέπει να πληρώνουμε εφεξής αν θέλουμε να μιλάμε για ορθό υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στον επιχειρηματία αλλά και στον εργαζόμενο.

• Το μέτρο στήριξης τις εστίασης με την επιστροφή του 7% του τζίρου σε περίπτωση μείωσης πάνω από 30%. Ένα σημαντικό μέτρο το οποίο ήταν πραγματικά σημαντικό στην προσπάθεια περιορισμού της καταστροφής. Είναι σημαντικό κύριε Υπουργέ να κατανοήσουμε σε ποιους πήγε αυτό το μέτρο…σε αυτούς που είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%.

Με άλλα λόγια δώσατε 14000 ευρώ μέσω του προγράμματος σε κάποιον που έχασε τουλάχιστον 60.000 ευρώ από τον τζίρο του και κατά προέκταση τουλάχιστον 30 % από το εισόδημά του. Να σας ενημερώσουμε σε αυτό το σημείο πως βάση των στοιχείων οι μειώσεις σε όσους κατάφεραν να εισέλθουν στο πρόγραμμα αυτό στις εποχικές επιχειρήσεις που επλήγησαν το 2020 άγγιξε το 70% ποσοστό που το μέγεθός του είναι μη διαχειρίσιμο.

Έχετε υπόψιν σας τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση κάποιος που ΔΕΝ μπήκε στο πρόγραμμα και είχε μείωση λιγότερη του 30% έχασε από το καθαρό του εισόδημα 6000 ευρώ δηλαδή από τα 21000 έπεσε στα 15000 και κάποιος που μπήκε στο πρόγραμμα έχασε και αυτά που είχε αλλά και αυτά που πήρε από το πρόγραμμα.

2021
Η καλοκαιρινή σεζόν του 2021 εκθειάζεται ως μια ανέλπιστα καλή σεζόν στον τουρισμό της χώρας και είναι αλήθεια. Πάντα όμως τηρουμένων των αναλογιών. Αρκεί να εξετάσετε τα δεδομένα. Σε μια κανονική σεζόν όπως αυτοί του 2019, στη Ρόδο είχαμε περίπου 3 εκ επισκέπτες από τα τέλη Απριλίου έως το τέλος Οκτωβρίου. Το 2021 είχαμε κάτι περισσότερο από 1,4 εκ επισκέπτες στο Νησί μας, δεδομένα που ίσχυσαν σε όλη την τουριστική Ελλάδα, εξαιρουμένων ελαχίστων περιπτώσεων.

Τα γνωρίζετε τα νούμερα καλύτερα από μας, την φετινή σεζόν μας επετράπη στα μέσα Μαΐου το άνοιγμα των επιχειρήσεων μας με μηδενικούς τζίρους στις τουριστικές περιοχές, χάθηκε ολόκληρος ο Ιούνιος λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις από τις Ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας του Covid-19 και χάθηκαν και οι πρώτες 10 μέρες του Ιουλίου οι οποίες αν δεν το γνωρίζεται σε επιχειρήσεις σαν τις δικές μας αποτελούν κεφάλαιο, καθώς κάθε μέρα του καλοκαιριού που περνάει, για εμας δεν γυρίζει πίσω.

Οπότε για να έχουμε έναν απολογισμό του τι συνέβη το 2021 οι επιχειρήσεις εστίασης δούλεψαν με τους περιορισμούς που τέθηκαν από την κυβέρνηση αναφορικά με τις αποστάσεις και την χωρητικότητα των καταστημάτων μας να σας αναφέρουμε πως λειτουργήσαμε 51 μέρες στα πλαίσια της High season και άλλες 60 μέρες σε συνθήκες off season και ΜΟΝΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε φορά που η κυβέρνηση εξαγγέλλει πως ανοίγει η εστίαση η κάθε επιχείρηση δαπανά περίπου στις 10000 ευρώ για τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει και κάθε φορά που αιφνίδια έγιναν εξαγγελίες για το κλείσιμο της εστίασης, όλα τα προϊόντα αυτά κατέληγαν στα σκουπίδια, ή στις περισσότερες των περιπτώσεων για τους λόγους του ότι ο κλάδος απαρτίζεται από βιοπαλαιστές παραχωρούσαν τα προϊόντα αυτά σε ευπαθής οικονομικά ομάδες ιδρύματα και άλλα για την συμπαράσταση των συνανθρώπων μας που τα είχαν ανάγκη.

Συμπέρασμα

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Η εστίαση στην Ελλάδα δεν είναι η εστίαση ούτε της Αθήνας που έδωσε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις μέσω του ντελίβερι να εξυπηρετεί 5.000.000 πολιτών αλλά ούτε και των επιχειρήσεων εστίασης που εσείς και οι φίλοι σας πηγαίνετε πχ στη Μύκονο οι οποίες και κάνουν κύκλο εργασιών 8 εκ ευρώ.

Η εστίαση στην Ελλάδα που απασχολεί πάνω από 300000 εργαζόμενους είναι άλλη… είναι αυτή που αγωνιά για την επόμενη μέρα, είναι αυτή που περιμένει να έρθει η παγκόσμια ηρεμία και να ευδοκιμήσει το τουριστικό προϊόν, είναι αυτή που φοβάται τον αντίκτυπο των Ελληνοτουρκικών, είναι αυτή που πληρώνει ακριβότερα όλα τα προϊόντα λόγο της απώλειας του κεκτημένου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, που επιβαρύνονται με τις αναγκαίες μεταφορές αυτών, είναι αυτή που δουλεύει 5 μήνες και πληρώνει 12 μήνες ενοίκια, και το πιο σημαντικό είναι αυτή που πληρώνει το μάρμαρο της φορολογίας λόγο της διάκρισης συγκριτικά με τα ξενοδοχεία που φορολογούνται με 6% ΦΠΑ που τους επιτρέπει το All Inclusive, χωρίς να πληρώνουν φπα σε συναλλαγές του εξωτερικού και συνεχώς εμφανίζουν πιστωτικούς ισολογισμούς και εξέλαβαν ποσά ασύλληπτα ποσά για την στήριξή τους. Κύριε Υπουργέ το σύνολο της πραγματικής εστίασης δεν εκπροσωπείτε από καμία ομοσπονδία.

Η αγορά και τα νούμερα μιλούν από μόνα τους αν πιστεύετε πως έχετε στηρίξει αρκετά την εστίαση κάνετε λάθος, όπως επίσης και αν πιστεύετε πως είμαστε αχάριστοι. Ο αχάριστος δεν βάζει πλάτη, ο αχάριστος δεν χάνει τα δικαιώματα της λειτουργείας της επιχείρησης του την ώρα που άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά, ο αχάριστος δεν είναι αυτός που πετά τον κόπο του στα σκουπίδια επειδή εσείς το αποφασίσατε ούτε και αυτός που έρχεται σε ρήξη με τον πελάτη του επειδή επιλέγει να μην εμβολιαστεί.

Εμείς οι Αχάριστοι όλα αυτά τα έχουμε υποστεί και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απαξιώνει της θυσίες και τις καταστροφές που μας βρήκαν. Αν πιστεύεται πως με τα μέτρα περιορισμών σε χωρητικότητα σε επιλογή πελατών κλπ τα οποία μειώνουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων μας τουλάχιστον στο 50% δεν υπάρχει λόγος ουσιαστικής στήριξης με μέτρα όπως την μη επιστροφή της επιστρεπτέας, την μείωση του ΦΠΑ ίσο με αυτόν τον ξενοδοχείων την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την εφαρμογή των νέων μέτρων λαμβάνοντας υπόψιν τα ποσοστά εμβολιασμού ανά περιοχή, τότε η Αχαριστία δεν θα αποτελεί δικό μας «προνόμιο» αλλά αυτών που την επικαλούνται για την δημιουργία εντυπώσεων προς την κοινή γνώμη.

Βάση όλων των προαναφερθέντων αιτούμαστε:
• Να ανακαλέσετε τον χαρακτηρισμό περί αχαριστίας
• Να ζητήσετε συγνώμη από όλους τους επιχειρηματίες εστίασης που κράτησαν όρθιο το τουριστικό προϊόν και την αξιοπιστία αυτού
• Την επανεξέταση και την υιοθέτηση τους των αιτημάτων που ετέθησαν για την περαιτέρω στήριξη του κλάδου
• Αλλά και την κατανόηση από του δεδομένου από εσάς πως τα 20000 ευρώ που βγάζει καθαρά ένας επιχειρηματίας δεν είναι αποτέλεσμα 2,5 μηνών υπουργικού μισθού και πως

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ.

Με εκτίμηση,
Η διαδικτυακή Ένωση Φαληρακίου Faliraki.com
CEO faliraki.com
Βαγιανός Σωτήρης

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς