Ν. Σαντορινιός: «Ωρίμασαν οι συνθήκες για τη διεκδίκηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Ν. Σαντορινιός: «Ωρίμασαν οι συνθήκες για τη διεκδίκηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Ν. Σαντορινιός: «Ωρίμασαν οι συνθήκες για τη διεκδίκηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 228 ΦΟΡΕΣ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από κοινού με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση

Οι συνθήκες είναι ώριμες για την από κοινού διεκδίκηση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δήλωσε χθες από τη Ρόδο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος, μαζί με τον ευρωβουλευτή του κόμματος/The Left, κ. Κώστα Αρβανίτη άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για μία σειρά από ζητήματα αλλά και για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ενώ είχαν συνάντηση τόσο στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου αλλά και στο Νοσοκομείο, στο πλαίσιο της παρουσίας τους εδώ για την εκδήλωση που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανησου την Παρασκευή το βράδυ.

Για τα τοπικά ζητήματα
Αναφερόμενος, ο κ. Σαντορινός σε τοπικά ζητήματα, είπε, καταρχάς, ότι, σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων, και αυτών οι οποίοι είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι, νέοι και παλιοί, αλλά ιδίως αυτών που δε είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι και επομένως δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, δεν θα πάρουν φέτος ανεργία και παρά το γεγονός ότι υποτίθεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα και με 50 ένσημα για να πάρουν, διότι οι προϋποθέσεις που τίθενται για τα ένσημα των προηγούμενων ετών, πετάνε απ’ έξω και τους νέους και τους παλιούς.

Αυτό, όπως είπε, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο το έχουν θέσει με επίκαιρες ερωτήσεις, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει για ακόμα μία φορά. Είπε, ακόμη, ότι μπορεί να πήγε καλά ο τουρισμός, αλλά οι εργαζόμενοι δεν πήραν περισσότερα χρήματα, ενώ εργάστηκαν τη μισή περίοδο και θα βρεθούν χωρίς καμία στήριξη.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τις ευθύνες τις έχουν όλοι, και όσοι είναι εδώ τοπικά κυβερνητικοί εκπρόσωποι, είτε ουσιαστικά και έχοντας αυτό το ρόλο σε άλλα ζητήματα, όπως οι τοπικοί μας Άρχοντες, οι οποίοι αν όπως είπε, έχουν αποφασίσει να μη διεκδικούν τα αιτήματα των πολιτών και του τόπου, αλλά να ρίχνουν το ανάθεμα στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο άλλωστε συνέβη-συνέχισε ο κ. Σαντορινιός-και με το πρόσφατο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Και δήλωσε: «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι αναγκαίοι για τα νησιά, αλλά κανείς πρέπει να αντιληφθεί σε ποιες συνθήκες και με ποιες δεσμεύσεις έγινε η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Και ποιες είναι οι συνθήκες και ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχουμε σήμερα».

Στη συνέχεια, θέλησε να θυμίσει ότι η κατάργησή τους ήταν υπόσχεση που είχε δώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, με το mail Χαρδούβελη την οποία, όπως είπε, βρήκαν μπροστά τους το 2015 και την ψήφισαν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τότε.

«Άρα, λοιπόν-συνέχισε-για να ξέρουμε και ποιες ήταν οι συνθήκες το 2015: είχαμε μία χώρα που χρωστούσε, στα ταμεία μας βρήκαμε μείον 550 εκατ. ευρώ για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, δεν είχαμε ρυθμισμένο χρέος, δεν είχαμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στις ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα, που η τοπική επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη στήριξης, έχουμε και ρυθμισμένο χρέος, είμαστε εκτός Μνημονίων, έχουμε 37 δις αποθεματικό, το οποίο αποτελεί ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα για να υπάρχει χαμηλότοκος δανεισμός από τις τράπεζες και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να λέει ότι εγώ θα το επαναφέρω όταν θα έρθουν καλύτερες συνθήκες», είπε και συμπλήρωσε:

«Το είπε στην Αστυπαλιά ο κ. Μητσοτάκης, στη Ρόδο δεν τόλμησε καν να το πει. Τον φέρανε βόλτα για να πει αυτό αλλά δεν το είπε ποτέ. Και αφού δεν τους βγήκε αυτό, αποφασίσανε να ρίξουν και πάλι το ανάθεμα στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ανέβασε τους τόνους λέγοντας: «Θα τους έλεγα, λοιπόν, ότι καλό θα ήταν να διεκδικήσουν την επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων από το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ).

Γιατί, όπως γνωρίζετε, όσο υπήρχε η επιδότηση, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, ήταν κατά 25Λ φθηνότερη η βενζίνη και το πετρέλαιο. Θα τους έλεγα, λοιπόν, να ζητήσουν την επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων από το ΜΙ και την επέκτασή του στα υπόλοιπα νησιά, όπως προβλεπόταν στο νόμο 4554 για τον Αύγουστο του 2019. Θα τους έλεγα, επίσης, να ζητήσουν την τακτική χρηματοδότηση του ΜΙ τόσο για τους πολίτες που πλέον έχει γίνει ανέκδοτο».

«…Θα τους πρότεινα, λοιπόν, ταυτόχρονα να πάμε από κοινού και όχι με διχαστική λογική να διεκδικήσουμε, τώρα που οι συνθήκες είναι καλύτερες οικονομικά, την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ», τόνισε.


Σε ερώτηση, στη συνέχεια, εάν είναι ώριμες οι συνθήκες για να επαναφέρει η κυβέρνηση τους μειωμένους συντελεστές, καταρχάς ο κ. Αρβανίτης είπε ότι δίνουν αγώνα για να πείσουν στην Ευρώπη για τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας. Από την πλευρά του, ο κ. Σαντορινός δήλωσε: «Οι συνθήκες είναι ώριμες για να διεκδικηθεί γιατί η χώρα βρίσκεται εκτός Μνημονίων, η χώρα μπορεί να ασκήσει οικονομική πολιτική, η χώρα έχει αποθεματικά και επομένως, ναι, πραγματικά είναι ώριμες για να διεκδικηθεί.

Ωστόσο, εγώ θα σας θυμίσω ότι ακόμα και η εξαίρεση των πέντε προσφυγικών νησιών, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη Γερμανική Βουλή. Άρα, καταλαβαίνετε ότι είναι περισσότερο ένα ευρωπαϊκό φετίχ. Άρα το ζήτημα είναι να πείσουμε ότι είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες και εμείς καταφέραμε να το κάνουμε».

Και κλείνοντας το θέμα, επανέλαβε ότι θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικηθεί αλλά δυστυχώς το γεγονός ότι όταν ήρθε ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου, σημαίνει ότι μπορεί και να υπήρξε συζήτηση με τους θεσμούς και η απάντηση να ήταν «ούτε που να το σκέφτεστε» .

Για την πανδημία
Μέλος των Επιτροπών LIBE & EMPL του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, καταρχάς ο κ. Αρβανίτης είπε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος προσωπικά, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ υποκρισίας, ψεύδους και ανικανότητας».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι χάσαμε πολύ χρόνο στο πρώτο μέρος της πανδημίας που και συναίνεση υπήρχε και πλάτη έβαλαν όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά ο κ. Μητσοτάκης απαξίωνε. Είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση έδωσε διπλά μηνύματα από την αρχή, ενώ είχαν ανακοινώσει τρεις φορές ότι τελειώσαμε με την πανδημία, κάτι που δημιουργούσε εφησυχασμό και πισωγυρίσματα ενώ δεν επένδυσαν στο σύστημα υγείας.

Είπε, ακόμη, ότι άφησαν τις δημόσιες δομές, δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις ειδικά γιατρών ενώ ανέφερε ότι γνωρίζει και για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης, είχαμε τις δυνατότητες και τα χρήματα από την Ε.Ε. για να στηριχθεί το ΕΣΥ.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαντορινιός, ξεκίνησε λέγοντας ότι είμαστε η εικοστή χώρα στην Ευρώπη για τον εμβολιασμό ενώ έχει γίνει μεγάλη καμπάνια και είμαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις σε νεκρούς τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, και αυτά τα δύο στοιχεία σε σύγκριση με την Ευρώπη δείχνουν πως τελικά η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το θέμα της πανδημίας.

Και δήλωσε: «Για την κυβέρνηση η πανδημία είναι ευκαιρία πλουτισμού, απευθείας αναθέσεων, δουλειών σε κολλητούς αλλά όχι ενίσχυση του ΕΣΥ».
Είπε, ακόμη, ότι επαναπαύθηκαν στην αρχική επιτυχία που μπορεί κανείς να τη χρεώσει στην κυβέρνηση αλλά και στον ελληνικό λαό και σε μία αντιπολίτευση που δεν αντέδρασε αλλά από εκεί και πέρα βλέπουμε να μην υπάρχει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και βλέπουμε στο νοσοκομείο λόγω αυτού και όχι λόγω covid να μην γίνονται τακτικά χειρουργεία. «Αν η πανδημία ερχόταν ένα χρόνο μετά, δεν θα βρίσκουμε ούτε Νοσοκομεία γιατί θα τα είχε κάνει όλα ιδιωτικά», είπε.

Στην Ε.Ε.
Όσον αφορά στον σκοπό της επίσκεψής του στη Ρόδο, ο ευρωβουλευτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από προχθές βρίσκονται εδώ για να ενημερώσουν τους πολίτες για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε επίπεδο Ε.Ε. για τα συμφέροντα των εργαζόμενων καταρχήν, επειδή έχουμε την ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό.

Και δήλωσε: «Θεωρώ ότι η έγκριση του σχεδίου για την οδηγία, δημιουργεί νέες συνθήκες για τους εργαζόμενους και βεβαίως φέρνει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να απαντήσει και να προχωρήσει σε πειστικές απαντήσεις γιατί δεν προχωράει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ ήταν ήδη θεσμοθετημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δύο φορές το έχει αναβάλει, και εδώ φαίνεται και μ’ αυτό το θέμα ότι η Ευρώπη του κ. Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που έχουμε εμείς στο μυαλό μας και μ’ αυτό που υπάρχει, που είναι η Ευρώπη με κέντρο τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο. Η Ευρώπη του κ. Μητσοτάκη είναι το Βουκουρέστι, νομίζω ότι είναι η Σόφια, νομίζω είναι τέτοιες πρωτεύουσες».

«Και όπως καταλαβαίνετε-συνέχισε-είναι δύο κόσμοι οι οποίοι συγκρούονται ουσιαστικά σε ζητήματα που αφορούν στην αναδιανομή του πλούτου αλλά και στο πως καταλαβαίνει ο καθένας από εμάς την ανάπτυξη αλλά και σε άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τη Δημοκρατία καθώς οι χώρες του Βίσεγκραντ, που είναι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας του κ. Μητσοτάκη, βρίσκονται σε τεράστια σύγκρουση αυτή τη στιγμή με την Ε.Ε.».

Το τρίτο, κατά τον ίδιο, είναι και η εργαλειοποίηση του προσφυγικού και ανέφερε ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα σύνορα της Πολωνίας-Λευκορωσίας, όπου έχουμε το αδιέξοδο της Ε.Ε. και την εργαλειοποίηση από τη νομενκλατούρα των Βρυξελλών στο προσφυγικό, κάτι που έχουμε ξαναζήσει και εμείς στον Έβρο.

Και από την πλευρά του, ο Δωδεκανήσιος βουλευτής είπε ότι, προχθές, είχαμε μία σημαντική απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε μία διάταξη, με την οποία μπορεί η αντιπολίτευση να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για ζητήματα που έχουν να κάνουν με έλεγχο της κυβερνητικής λειτουργίας και είναι κάτι που ψηφίστηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος με τη δυνατότητα των 120 ψήφων.

Και είπε: «Όσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα θέλει να λέει ότι σ’ αυτήν την εξεταστική επιτροπή ουσιαστικά απομονώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν επέκταση της χρονικής περιόδου, η πραγματικότητα είναι ότι αυτός που απομονώθηκε είναι η κυβέρνηση. Το σύνολο της αντιπολίτευσης ψήφισε αυτή την εξεταστική επιτροπή γιατί υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με τη δημοκρατία και την ποιότητα της δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής, τόνισε ακόμα ότι το θέμα της εργασίας έχει τεράστιο ενδιαφέρον και πολιτικό και ιδεολογικό ανάμεσα στις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου. Οι ίδιοι είχαν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις, η μία για τον κατώτατο μισθό και η άλλη για την τεχνική νοημοσύνη που φέρει την υπογραφή τη δική τους.

Αυτή έχει να κάνει με ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των εργαζομένων, στα data, ότι προσλαμβάνει και απολύει ο άνθρωπος και όχι ο αλγόριθμος ενώ ένα ζήτημα που μπήκε πολύ δυναμικά είναι η μείωση των ωρών εργασίας. Με τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αφού έχουμε και τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και βεβαίως να πάρουμε κομμάτι της υπεραξίας που παράγουμε.

Είπε, όμως, ότι στη Ρόδο και στα νησιά έχουμε ένα ξεχωριστό θέμα που βέβαια δεν είναι άλλο από την εποχικότητα και οι ίδιοι θέλουν να φτιάξουν ένα σχέδιο για να δουν τι θα γίνει για τους δώδεκα μήνες εργασίας, πως δηλαδή θα πριμοδοτήσουν ουσιαστικά, για να είναι οι άνθρωποι μέσα στην παραγωγική διαδικασία και από την άλλη δεν μπορεί τους υπόλοιπους μήνες να παίρνουν ένα μικρό επιμίσθιο…πρόσφορο και εάν. Επίσης, δεν μπορεί κάποιος να χάνει το επίδομα ανεργίας, επειδή έχει κάνει τρία-τέσσερα μεροκάματα σε συνθήκες εκτός Μνημονίου, τόνισε ακόμη ο ίδιος και ανέφερε ότι θέλει να ετοιμάσει ένα τέτοιο νομοθέτημα με την ομάδα του.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ρόδος είναι όπως παντού στην Ελλάδα, όπου τα ανάπηρα άτομα είναι υπό διωγμό και το ανέφερε επειδή με αυτά που καταπιάνεται είναι και τα θέματα των ΑμΕΑ,. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που βάζει είναι ότι το δικαίωμα να περπατώ, να διεκδικώ, να υπάρχω να αναπνέω είναι για όλους τους ανθρώπους. Έτσι, λοιπόν, το μεγάλο θέμα είναι αυτό της προσβασιμότητας και, μάλιστα, θα ζητήσουν να μπει θέμα αιρεσιμότητας, δηλαδή να μη χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για τα Κράτη-μέλη ώστε να εναρμονιστούν πλήρως με τις βασικές Αρχές της Ε.Ε. για τα ΑμΕΑ.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη