«Βιαίως1982»: Το νέο βιβλίο του Τσαμπίκου Πατσάη (Εκδόσεις Βερέτα)

«Βιαίως1982»: Το νέο βιβλίο του Τσαμπίκου Πατσάη (Εκδόσεις Βερέτα)

«Βιαίως1982»: Το νέο βιβλίο του Τσαμπίκου Πατσάη (Εκδόσεις Βερέτα)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 517 ΦΟΡΕΣ

Απρόσμενη έκφραση μέσω της λογοτεχνίας από τον συμπολίτη μας και επί σειρά ετών αθλητικογράφο της «Ροδιακής», Τσαμπίκο Μ. Πατσάη, είναι το βιβλίο του «Βιαίως 1982» που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από την εκδόσεις «Βερέττα».

Πρόκειται για το δεύτερο στη σειρά βιβλίο του, συνέχεια του «Σκο(ό)ρπιοι (ί) και άλλες ιστορίες», «μιας ντανταΐστικης νουβέλας αυτόματης γραφής», όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του ο εκδότης. Είναι δύσκολο κανείς να χαρακτηρίσει το βιβλίο αυτό και να το εντάξει σε μία «κατηγορία» λογοτεχνίας αφού αποτελεί μία συλλογή σουρεαλιστικών αποφθεγμάτων με τη μορφή μικρών και πολύ μικρών κειμένων που έχουν μία ποιητική διάσταση.

Στον τίτλο-το 1982 είναι η χρονολογία γέννησης του συγγραφέα-και βέβαια στα κείμενα, διάσπαρτα μπορεί κανείς να εντοπίσει και ψήγματα αυτοβιογραφίας.

Τα κείμενα και τα αποφθέγματα αυτά, έχουν έντονο το αλληγορικό στοιχείο, έναν παραλογισμό επί τούτου θα έλεγε κανείς, και κρατούν κάτι από την «αναρχία» του ντανταϊσμού που χαρακτήριζε την πρώτη του νουβέλα.
«Κρατάτε ένα βιβλίο στα χέρια σας υπό αντίξοες σίγουρα συνθήκες και όσοι καταφέρετε να το διαβάσετε ως το τέλος, θα διαπιστώσετε πόσο αθώα ένστικτα διαθέτει κάποιος, όταν δεν είχε ποτέ κατά νου να γράψει…», αναφέρει ο Τσαμπίκος Πατσάης στο εισαγωγικό του σημείωμα.

Περιγράφοντας το προηγούμενο βιβλίο του, προϊδεάζει γι’ αυτό εδώ, αναφέροντας ότι «ο αδαής ανάγνωσης, από εκείνους που μπορεί να διαβάζουν εύπεπτα μυθιστορηματάκια κάτω από την ομπρέλα της παραλίας το καλοκαίρι, δύσκολα θα μπορούσε καν να το κοιτάξει. Θα ‘ταν σε θέση να πιάσει κάτι από την αλληγορία της στιγμής αν το διάβαζε, για παράδειγμα, κάτω από μια ομπρέλα της παραλίας τον χειμώνα ολομόναχος, όχι το καλοκαίρι…».

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια