Σ. Καραταπάνης: 50 αεροδιακομιδές νεογνών και βρεφών γίνονται κάθε χρόνο

Σ. Καραταπάνης: 50 αεροδιακομιδές νεογνών και βρεφών γίνονται κάθε χρόνο

Σ. Καραταπάνης: 50 αεροδιακομιδές νεογνών και βρεφών γίνονται κάθε χρόνο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 518 ΦΟΡΕΣ

Σημαντική η δωρεά θερμοκοιτίδας από την ΑΜΚΕ «Ρόδος για τη Ζωή»

Περισσότερες από 50 αεροδιακομιδές νεογνών και βρεφών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την περιοχή μας σε άλλα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν είτε κατά τη διάρκεια του τοκετού είτε αργότερα.
Αυτό έκανε γνωστό μιλώντας στη «Ροδιακή» ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου, Αναισθησιολόγος και διευθυντής του ΕΚΑΒ κ. Σάββας Καραταπάνης, εξηγώντας επίσης ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται αν προστεθούν και οι διακομιδές που γίνονται με αεροσκάφη του ΕΚΑΒ Αθηνών που έρχονται από την Ελευσίνα!
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τη χρησιμότητα της δωρεάς που πρόκειται να κάνει η ΑΜΚΕ «Ρόδος για τη Ζωή», καθώς όπως είναι γνωστό, φέτος, τα έσοδα από τη δράση της θα διατεθούν στην προμήθειά του το νοσοκομείο με μια θερμοκοιτίδα για τη μεταφορά νεογνών αλλά και μία καρέκλα χημειοθεραπείας!
Ο κ. Καραταπάνης αναφέρθηκε επίσης και στην αναγκαιότητα της δημιουργίας μίας Μονάδας Νεογνών και Πρόωρων στο νοσοκομείο της Ρόδου, η οποία σε κάθε περίπτωση θα μειώσει αφενός τον αριθμό των διακομιδών και αφετέρου το κόστος που υπάρχει για αυτές τις μετακινήσεις είτε αφορά το οικονομικό κομμάτι είτε το ψυχικό για γιατρούς και οικογένεια.

Πόσο σημαντικός είναι για τη Ρόδο και τα νησιά μας, η προμήθεια ενός τέτοιου εξοπλισμού;
«Ίσως το πιο κρίσιμο και πιο δύσκολο κομμάτι των αεροδιακομιδών είναι το θέμα των αεροδιακομιδών που αφορούν νεογνά και γενικά μικρής ηλικία παιδιά. Στις πρώτες – πρώτες ώρες που γεννιέται ένα παιδί πολλές φορές καλείται το ΕΚΑΒ να αναλάβει το «βάρος» μίας αεροδιακομιδής σε ένα παιδί πάσχον και μάλιστα πολλές φορές βαρέως πάσχον, στον αέρα. Με δυσκολίες, γιατί δεν είσαι στο έδαφος, δεν είσαι στην εντατική του νοσοκομείου όπου η παροχή ιατρικής βοήθειας στο νεογνό είναι – ας πούμε- ευκολότερη- με περισσότερα μηχανήματα κ.λπ.
Μετατρέποντας λοιπόν το ελικόπτερο, συνήθως το Super Puma αλλά και μερικές φορές το Σινούκ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νεογνού, ένα από τα βασικά του εξοπλισμού είναι η θερμοκοιτίδα και ο αναπνευστήρας, μαζί με το μόνιτορ κ.λπ.

Η δωρεά λοιπόν αυτή, που κάνει ευγενικά η «Ρόδος για τη Ζωή», πραγματικά είναι πολύ χρήσιμη και πολύτιμη, μαθαίνω ότι προσπαθούν να βρουν ότι καλύτερο για να προσφέρουνε και σίγουρα ο εξοπλισμός αυτός του ΕΚΑΒ είναι καλό να ανανεώνεται. Φυσικά μπορεί ο εξοπλισμός αυτός να προορίζεται για το ΕΚΑΒ, ωστόσο αφορά και το νοσοκομείο της Ρόδου, γιατί τα μωρά εμείς από το νοσοκομείο τα παίρνουμε.
Είναι μία ενέργεια πραγματικά αξιέπαινη που πρέπει να την αγκαλιάσουν οι πολίτες όλοι και όσοι μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή για να μπορέσει η «Ρόδος για τη Ζωή» να φέρει το έργο της εις πέρας και ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την ενέργεια.

Έχουμε ετησίως πολλά περιστατικά αεροδιακομιδής βρεφών ή παιδιών από την περιοχή μας ή από τα άλλα νησιά;
Βέβαια! Όσα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο Νότιο Αιγαίο – δεν μιλάω μόνο για τη Ρόδο αλλά και για τα άλλα νοσοκομεία – καλείται το ΕΚΑΒ να τα διακομίσει προς την Κρήτη συνήθως ή προς την Αθήνα. Το Super Puma της Ρόδου πετάει, παίρνει ένα νεογνό ή μωρό από το νοσοκομείο της Ρόδου αλλά και από την Κω, την Κάλυμνο ή τη Λέρο διότι τοκετοί γίνονται και σε αυτά τα νοσοκομεία. Αν λοιπόν κάποιο πρόωρο χρειάζεται βοήθεια ή νεογνό το οποίο έχει αναπνευστική δυσχέρεια (δεν αναπνέει καλά) ή παρουσιάζει άλλα προβλήματα, θα πρέπει να διακομισθεί και φυσικά θα πρέπει να διακομισθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι εξειδικευμένο, οι γιατροί έχουν εμπειρία και παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν μέσα σε ένα ελικόπτερο καταφέρνουν και διακομίζουν αρκετά παιδιά που πάσχουν κάθε χρόνο.

Έναν αριθμό που μπορώ να σας δώσω είναι 40-50 νεογνά ή μωρά από τη Ρόδο. Αλλά εδώ υπάρχουν δύο στοιχεία, οι αεροδιακομιδές που γίνονται από εμάς με Super Puma και αυτές που γίνονται μέσω αεροπλάνων από Αθήνα.

Γιατί δεν τα κάνουμε όλα εμείς, αυτά που πάνε στην Αθήνα έρχεται αεροπλάνο από την Ελευσίνα – ΕΚΑΒ Αθηνών- και τα παίρνει. Και έχουμε και τα μωρά τα οποία διακομίζονται από την Κω, τη Λέρο, την Κάλυμνο και κάποιες φορές και από άλλα νησιά που μπορεί να χρειαστεί.

Είναι μεγάλος ο αριθμός αυτός! Υπάρχει μάλιστα και ένα αίτημα: θα πρέπει κάποια στιγμή το Υπουργείο να δει το κόστος των διακομιδών αυτών και να σκεφθεί τη δυνατότητα χρηματοδότησης μίας Μονάδας Νεογνών και Πρόωρων στο νοσοκομείο της Ρόδου. Αυτό είναι μία ευχή και μία προσπάθεια που δεν θα πάψω και εγώ προσωπικά και άλλοι άνθρωποι και από την Παιδιατρική Κλινική γνωρίζω ότι το θέλουν οι παιδίατροι του νοσοκομείου και άλλοι παράγοντες να γίνει, να ευοδωθεί κάποια στιγμή αυτή η προσπάθεια της ίδρυσης Μονάδας Νεογνών και Πρόωρων στο νοσοκομείο της Ρόδου ώστε να μην χρειάζεται ή τουλάχιστον να περιορίσουμε αρκετά αυτές τις διακομιδές. Την κρίσιμη ώρα που το παιδί έχει γεννηθεί καταλαβαίνεται τι κόστος είναι και δεν μιλάω μόνο για το οικονομικό αλλά και για το ιατρικό και για το οικογενειακό. Διότι ξαφνικά το μωρό φεύγει, πρέπει να φύγει και η οικογένεια να πάει στην Κρήτη ή στην Αθήνα, καταλαβαίνεται ότι για μία οικογένεια που το βιώνει είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση.

Δύσκολες οι συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσει και το ΕΚΑΒ, όμως κατά τη διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματός σας, πόσο βοηθάνε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες;
Πάρα πολύ! Παρά το γεγονός ότι και το ΕΚΑΒ έχει προμηθευτεί κατά καιρούς θερμοκοιτίδες, αλλά όπως και να ’χει το υλικό πάντα χρειάζεται ενίσχυση. Αυτές οι συσκευές ιδίως, το να έχεις κάτι σύγχρονο βοηθάει πάντα περισσότερο για αυτό και είναι ευπρόσδεκτη αυτή η πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ «Ρόδος για τη Ζωή». Δεν είναι ότι δεν έχουμε θερμοκοιτίδα, αλλά αυτή τη στιγμή θα μας προμηθεύσουν με κάτι πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό, και σίγουρα αυτό βοηθάει πάρα πολύ τη δουλειά μας. Αυτός ο εξοπλισμός είναι απαραίτητος και πρέπει να τον ανανεώνεις. Θα είναι καλό και για το νοσοκομείο αλλά και για το ΕΚΑΒ για αυτό και ευχαριστώ ξανά την προσπάθεια και τους ανθρώπους που είναι και φίλοι μου και τους εκτιμώ πολύ για την προσπάθεια αυτή που κάνουνε και για την ιδέα που είχανε για αυτή τη δωρεά».

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής