Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Κολλέγιο Ρόδου με τον συγγραφέα Νίκο Κωνσταντινίδη

Εκδήλωση για την επέτειο  του Πολυτεχνείου στο Κολλέγιο Ρόδου με τον συγγραφέα  Νίκο Κωνσταντινίδη

Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Κολλέγιο Ρόδου με τον συγγραφέα Νίκο Κωνσταντινίδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 226 ΦΟΡΕΣ

«Το πάντα υπάρχει μέσα στο τίποτα»

Μια διαφορετική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ρόδου «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» το πρωί της 16ης Νοεμβρίου.

Νους και ψυχή ποιος άλλος; Ο εξαίρετος συγγραφέας και άνθρωπος των γραμμάτων, ο Νίκος Κωνσταντινίδης ο οποίος με Παιδαγωγικό τρόπο πλησίασε μια ομάδα παιδιών του Λυκείου που επέλεξε μαζί με τη Διευθύντρια κα Γεωργία Βασιλάκη τους: Νίκο Λάλα, Ρενέ Πέλεντ, Δωροθέα Φεϊζίδη, Δανίκα Παναγιώτη και Χατζόπουλο Στέφανο (στις πρόβες βοήθησε και ο συμμαθητής τους Οσμάν Κοτζά) και αφού τα ενέπνευσε με πολύ μεγάλη προσπάθεια, κόπο και δημιουργική διάθεση παρουσίασαν στο θέατρο αποσπάσματα από το βιβλίο του κου Κωνσταντινίδη «Ραδιόφωνο Λυχνάρι». Ουσιαστικά ήταν μια Ραδιοφωνική εκπομπή επίκαιρη, σύγχρονη, μοντέρνα.

Οι μαθητές με γλαφυρό και ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασαν τα μηνύματα που επιδίωξε να περάσει ο Συγγραφέας μέσα από το κείμενο: περιβαλλοντικά για την κλιματική αλλαγή, για το χάσμα γενεών ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς, με χιουμοριστική διάθεση αλλά και με καυστικό και ωμό τρόπο. Αρκετοί διάλογοι ήταν γραμμένοι στα «κουλέζικα», στα «νεανικά ελληνικά», όπως αναφέρει ο κος Κωνσταντινίδης και τα οποία εξελίσσονται λόγω της αστείρευτης ευρηματικής διάθεσης των νέων.

Η κορύφωση ήταν όταν ένας μαθητής που έπαιζε τον ρόλο του «γιου», απαντώντας στον «πατέρα», περιέγραψε το πλαίσιο πού είναι και πώς πρέπει να είναι το σχολείο και το Εκπαιδευτικό σύστημα, δηλαδή από «διεκπεραιωτές της ύλης να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη τον πολιτισμό, τις τέχνες και οι εκπαιδευτικοί να σκύψουν περισσότερο στα παιδιά, να κατανοήσουν τα προβλήματά τους, να τα πλησιάσουν περισσότερο». Δυστυχώς οι νέοι οδηγούνται να σπουδάσουν σε σχολές που δεν επιθυμούν».

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ειδική αναφορά στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ ο συγγραφέας έκανε σκηνοθετικές παρεμβάσεις και παρουσίασε βίντεο, εικόνες, μουσική και εμβληματικά τραγούδια και μηνύματα που σημάδεψαν εκείνη την εποχή.
«Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ»
«Ο ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΖΕΙ»
«ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ»
«Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΗ… ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ».

Ως επιμύθιο παρουσίασε ορισμένα μηνύματα που αναδύονται από το Βιβλίο «Ραδιόφωνο Λυχνάρι» και από όλη τη διαδικασία:
«όταν ο νέος θέλει να κάνει κάτι, δεν τον σταματά τίποτε».

«Η Παγκόσμια Κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα είναι αλληλεξαρτώμενη. Το παραμικρό γεγονός δημιουργεί αναταράξεις στο Παγκόσμιο στερέωμα». Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Σάκης Καράγιωργας «αν φτερουγίσει μια πεταλούδα στο Πεκίνο, θα γίνει σεισμός στην Ευρώπη και στον κόσμο» (1982, σημείωση Ναπολέοντα Βλάσση).

«Επιλέξαμε να πορευτούμε με ιδεαλισμό»
«Τι να ακολουθήσουμε τη συγκατάβαση;»
«Η επιθυμία είναι η μεγαλύτερη ευτυχία»
«Εμπειρίες αποκτούμε από τα σφάλματα μας»

«Σπρώχνουμε τους νέους να κολυμπήσουν σ’ έναν ωκεανό, αντί να ενθαρρύνουμε τις επιλογές τους και να στηρίξουμε τα όνειρά τους.»
«Τα πάντα υπάρχει μέσα στο τίποτα»
«όλα είναι τίποτε χωρίς αγάπη».

Κλείνοντας αυτήν την εκδήλωση ο εξαίρετος συγγραφέας ευχαρίστησε τα παιδιά που συμμετείχαν, τη Διεύθυνση, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για το έργο που επιτελείται στο Σχολείο από τους εκπαιδευτικούς.

Η Διεύθυνση του Κολλεγίου συγχαίρει και ευχαριστεί ιδιαίτερα τον εξαίρετο συγγραφέα και εμπνευσμένο άνθρωπο Νίκο Κωνσταντινίδη για την καθοδήγηση των παιδιών και παρουσίαση της Εκδήλωσης, τη Διευθύντρια Λυκείου κα Βασιλάκη Γεωργία για την οργάνωση, τους μαθητές που συμμετείχαν καθώς και τον Μιχάλη για τη Μουσική, τα σκίτσα και του Δ/ντη Δημοτικού κο Σπύρου Σπύρο για την τεχνική υποστήριξη.
(σημείωση: σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα).

Διαβάστε ακόμη

Πολιτιστικές δράσεις στη Σορωνή της Ρόδου

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο