Αναγκαία η αναγνώριση στην Ελλάδα του νέου ονοματεπώνυμου μέσω “Deed Poll”

Αναγκαία η αναγνώριση στην Ελλάδα  του νέου ονοματεπώνυμου μέσω “Deed Poll”

Αναγκαία η αναγνώριση στην Ελλάδα του νέου ονοματεπώνυμου μέσω “Deed Poll”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 340 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Αναστασία Χρ. Μήλιου
Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω

Είναι γεγονός ότι το Brexit έχει φέρει αναστάτωση σε πολλούς τομείς της ζωής όχι μόνο των Βρετανών αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται εκεί. Μεταξύ αυτών και των Ελλήνων που η ανεργία και η οικονομική κρίση ώθησε τα τελευταία χρόνια να μετακομίσουν στη Μεγάλη Βρετανία για μια αξιοπρεπή θέση εργασίας.

Αρκετοί υποχρεώθηκαν να αλλάξουν το ονοματεπώνυμό τους με την απλή διαδικασία του Deed Poll, υιοθετώντας ένα πιο εύκολο, εύηχο και απλό σε προφορά ονοματεπώνυμο. Η βασική αλλαγή έγινε στα επώνυμα που στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου εύκολο βάσει του νόμου, να αλλάξουν.
Αντιθέτως, στη Mεγάλη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αλλαγή του επωνύμου γίνεται με μια απλή μονομερή δήλωση που υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο και από έναν ακόμα μάρτυρα.

Με τη μονομερή αυτή δηλωση μπορεί να αλλάξει αυτομάτως ακόμα και το βρετανικό διαβατήριο.

Για τους Έλληνες που έχουν και τις δύο ιθαγένειες και άρα δύο διαβατήρια τα πράγματα πριν από το Brexit ήταν απλά. Χρησιμοποιούσαν το βρετανικό διαβατήριο για όλες τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός Βρετανίας και το ελληνικό διαβατηριο το είχαν παρατημένο και ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι με το ελληνικό όνομα.

Μετά το Brexit η ανανέωση του βρετανικού διαβατηρίου για τον Έλληνα που έχει διπλή ιθαγένεια προϋποθέτει ότι το όνομά του και στο ελληνικό διαβατήριο είναι το ίδιο, αλλιώς δημιουργούνται επιπλοκές στην έκδοση του νέου βρετανικού διαβατηρίου και στην εν συνεχεία χρήση του αφού αναφράγεται σε αυτό και το ελληνικό διαφορετικό όνομα.

Για δε αυτούς που δεν είχαν μέχρι τώρα βρετανικό διαβατηριο, ακόμα και αν έχουν αλλάξει τα στοιχεία τους με το “Deed Poll” το νέο βρετανικό διαβατηριο θα εκδοθεί με τα ελληνικά ονόματα οπότε πάλι υπάρχει δυσχέρεια στη χρήση του καθώς όλα τα στοιχεία σε τράπεζες, πιστοποιητικά, διπλώματα οδήγησης κ.τ.λ. θα είναι με τα στοιχεία του “Deed Poll”, αλλά το διαβατήριο με τα ελληνικά στοιχεία.

Τι γίνεται επομένως σε αυτή την περίπτωση;
Το “Deed Poll” είναι μια διοικητική πράξη που είναι νόμιμη και έχει ισχύ σε όλες τις χώρες.

Επομένως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναγνωρισθεί η ισχύ της στην Ελλάδα και να επέλθουν και στα ελληνικά έγγραφα, πιστοποιητικό γέννησης και ταυτότητα, αυτά που ισχύουν στα βρετανικά.

Απαιτείται αίτηση ενώπιον του Ελληνικού Δικαστηριου, με την οποία αιτούμαστε να αλλάξει το ονοματεπώνυμο στην Ελλάδα και αυτή η αλλαγή να καταχωρηθεί στις δημόσιες εκείνες υπηρεσίες που θα επιτρέψουν την αλλαγή του ονόματος και στο ελληνικό διαβατήριό μας, ώστε να επέλθει πλήρης ταυτοπροσωπία μεταξύ του ελληνικού και του βρετανικού ονόματος.

Οι υποθέσεις αυτές δικάζονται σε λίγους μήνες από την κατάθεση της αίτησης και η έκδοση της απόφασης δεν αργεί πολύ. Ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτής είναι 8 μήνες περίπου.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς