Κατ. Βολονάκη: Έκκληση να εμβολιαστούν κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Κατ. Βολονάκη: Έκκληση να εμβολιαστούν κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Κατ. Βολονάκη: Έκκληση να εμβολιαστούν κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1155 ΦΟΡΕΣ

Γρ. Ρουμάνης: «Με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει»

«Με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει», διαμηνύει ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, με τους θανάτους στη Ρόδο να έχουν φθάσει τους τριάντα πέντε από την αρχή της ενώ η υπεύθυνη γιατρός για τη λειτουργία της κλινικής Covid-19 στο Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα, κα Κατερίνα Βολονάκη, περιγράφει το πώς διαχειρίζονται την κατάσταση και απευθύνει δραματική έκκληση στους συμπολίτες μας, ιδίως τους ευπαθείς, να εμβολιαστούν καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξητική τάση στις νοσηλείες.

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Ρουμάνης έκανε μία αποτύπωση της μέχρι τώρα αλλά και της σημερινής κατάστασης με την πανδημία στο νησί μας ενώ κάλεσε την κα Βολονάκη να δώσει μία εικόνα για το πώς διαχειρίζεται τα περιστατικά covid το Νοσοκομείο μας και πώς λειτουργεί η κλινική που έχει φτιαχτεί τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας. Αναλυτικά:

Ο Γρ. Ρουμάνης
Για την εξέλιξη της πανδημίας στη Ρόδο ενημέρωσε, καταρχάς, ο Διοικητής περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση ως εξής: «Έχουμε μία αυξητική τάση στις νοσηλείες που είναι επακόλουθο του μεγάλου αριθμού ιχνηλατήσεων που υπάρχουν στην περιοχή μας. Ενώ, δηλαδή, ξεκίνησαν με 14-15 νοσηλείες πριν 15-20 ημέρες, συνεχώς η τάση αυτή μεγαλώνει και σήμερα έχουμε φθάσει τα 24 άτομα που νοσηλεύονται στην κλινική covid. Η πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι και το προσωπικό του Νοσοκομείου κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς και να τους παραδώσει πίσω σε καλή κατάσταση υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρουμάνης αναφέρθηκε και στην καλή εξέλιξη που υπήρξε σε ένα διασωληνωμένο περιστατικό που είχε το νοσοκομείο, το οποίο μετά από μία νοσηλεία, τόσο στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων όσο και στη ΜΕΘ, ευτυχώς αποκαταστάθηκε και επέστρεψε στην οικογένειά της χωρίς προβλήματα υγείας.
«Αυτό δείχνει και την εργατικότητα και το φιλότιμο και την εμπειρία του προσωπικού του Νοσοκομείου που από την αρχή της πανδημίας έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη, διαφορετική και σε όλους εμάς κατάσταση…», τόνισε.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι το 2021, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είχαμε 26 θανάτους και 16 διακομιδές λόγω covid, που σημαίνει ότι παρά τους εμβολιασμούς, «θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση-δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμάνης και ανέφερε ότι τα σημεία που βλέπουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δείχνουν ότι μάλλον σε έξαρση είμαστε και επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στην εφαρμογή των μέτρων και στην εφαρμογή των διαδικασιών.
Για τον εμβολιασμό είπε ότι ευτυχώς προχωράει σε καλό ρυθμό, στη λογική ότι έχουμε φθάσει περίπου στις 10 χίλιες τρίτες δόσεις, που και αυτό είναι ένα στοίχημα διότι θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι τελειώνοντας το εξάμηνο της ανοσίας, ίσως και νωρίτερα, θα πρέπει να έχουμε προγραμματίσει τον εμβολιασμό μας για να παραμείνουμε πάλι σε ανοσία με την αναμνηστική δόση. Παράλληλα, έχουμε και μία αύξηση των πρώτων δόσεων, με αποτέλεσμα το Υπουργείο να αυξήσει τους εμβολιασμούς στο Νοσοκομείο με Johnson & Johnson από 50 σε 100 σε ημερήσια βάση και έχει αυξήσει τους εμβολιασμούς και στα Κέντρα Υγείας που και τα τρία στο νησί κάνουν Pfizer και κυρίως για το Κ.Υ. Ρόδου το οποίο έχει φθάσει στις 600 δόσεις την ημέρα.

Και είπε ο κ. Ρουμάνης: «Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης, υπάρχουν περιθώρια για να φθάσουμε το επίπεδο της ανοσίας και υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να τους πείσουμε για να εμβολιαστούν. Και θα πρέπει αυτοί που έχουν εμβολιαστεί να μην αμελήσουν την τρίτη δόση».
Για το Κ.Υ. είπε ότι τη διαχείρισή του την έχει το ίδιο το Κέντρο και από την πλευρά τους όπου μπορούν να βοηθήσουν με προσωπικό το κάνουν ήδη για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Ήδη έχουν δώσει δύο νοσηλευτές στο Κ.Υ. Ρόδου και σταδιακά θα δουν πώς μπορούν να το ενισχύσουν. Και συμπλήρωσε:

«Με δεδομένο ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά, ότι είμαστε από τα Νοσοκομεία που δεν κλείσαμε κάποια άλλη ειδικότητα ή κάποια άλλη διαδικασία, λειτουργούμε για όλες τις παθήσεις, είμαστε Νοσοκομείο που εφημερεύει 365 ημέρες το χρόνο, είναι Νοσοκομείο που υποδέχεται περιστατικά απ’ όλη τη Δωδεκάνησο, επομένως καταλαβαίνετε τον κομβικό ρόλο που παίζει το Νοσοκομείο στο να μπορεί να λειτουργεί με το υφιστάμενο προσωπικό (σ.σ. ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, παραϊατρικό), σε καθημερινή βάση». Σημείωσε, ακόμη, ότι οι γιατροί στο Νοσοκομείο μας είναι στην πλειονότητά τους εμβολιασμένοι-μόλις ένα άτομο έχει μείνει ανεμβολίαστο το οποίο, δεν επηρεάζει τη λειτουργία του.

Στη Ρόδο έχουν γίνει 157.596 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 87.200 είναι πρώτες δόσεις, χθες είχαν 283 καινούργιες πρώτες δόσεις. Στους 83.652 έχουν φθάσει οι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν γίνει 9.957 τρίτες δόσεις. Η εκτίμησή του είναι ότι έχουμε φθάσει σε πολύ καλό επίπεδο σαν γενικό ποσοστό, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, αν και δεν έχουμε φθάσει στην ανοσία βέβαια, και αυτό σε συνδυασμό και με τον καλό καιρό μας έχει βοηθήσει ωστόσο δενπρέπει να επαναπαυόμαστε. Επίσης, δεν υπάρχει αντίκτυπος σε εμάς από το έγγραφο του Υπουργείου για περικοπές χειρουργείων. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στον Νοέμβριο, μέχρι τις 23, έχουν κάνει 253 χειρουργεία, με την α Γαλανού να έχει αναλάβει όλο το βάρος, όπως είπε, συνεπικουρούμενη από έναν γιατρό που κάνει οκτώ εφημερίες και ο οποίος βρίσκεται σε ειδική άδεια και από γιατρούς που έχουν έρθει από άλλα Νοσοκομεία.

Η κλινική covid στο Νοσοκομείο
Για τη λειτουργία της κλινικής covid, ενημέρωσε στη συνέχεια η υπεύθυνη γιατρός, παθολόγος με ειδικό ενδιαφέρον στις λοιμώξεις, κα Κατερίνα Βολονάκη, η οποία, μαζί με το λοιπό προσωπικό που τη συνεπικουρεί, σηκώνει και το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας στο Νοσοκομείο μας εδώ και δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, η κλινική covid λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2020 και στην αρχή αφορούσε μόνο μία καινούργια κλινική covid που έφτιαξαν με δυναμικότητα οκτώ κλινών αλλά στη συνέχεια δεν αρκούσε, οπότε χρησιμοποιήθηκε και η Α’ παθολογική κλινική στον τέταρτο όροφο και αναλάμβαναν όλα τα περιστατικά τα οποία έμπαιναν στο Νοσοκομείο σαν ύποπτα covid χρησιμοποιώντας αυτούς τους δύο χώρους. Σημειώνεται ότι η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, που βρίσκεται στο ισόγειο, έχει και τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και εκεί υπάρχον κάποια μεγάλα κοντέινερ τα οποία είναι εξεταστήρια και ακτινολογικό εργαστήριο και το παιδιατρικό, όπου γίνεται η εξέταση των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων covid ασθενών ώστε να μην εισέλθουν στους χώρους του Νοσοκομείου και να ρισκάρουν κάποια διασπορά εντός.

H Κ. Bολονάκη υπεύθυνη ιατρός της κλινικής Covid-19 του νοσοκομείου μας
H Κ. Bολονάκη υπεύθυνη ιατρός της κλινικής Covid-19 του νοσοκομείου μας

Οπότε, έχουν διαρκώς μία εισροή ασθενών εμπύρετων, με λοιμώξεις αναπνευστικού ή και διάφορα άλλα συμπτώματα τους οποίους εξετάζουν, κάνουν ό,τι χρειάζεται να γίνει και όποιος χρειάζεται να κάνει εισαγωγή γίνεται είτε στη Μονάδα ειδικών λοιμώξεων είτε στην Α’ παθολογική, ανάλογα με τη βαρύτητα.
Η μονάδα στο ισόγειο έχει και το ρόλο ΜΑΘ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), με την έννοια ότι έχει μόνιτορ σε κάθε δωμάτιο και ένα κεντρικό μόνιτορ σε ένα χώρο στάσης αδελφών όπου παρακολουθούν απ’ έξω τον ασθενή όλο το 24ωρο και εκεί είναι οι πιο βαριά ενώ οι πιο ελαφριά στην Α’ παθολογική.

Η κλινική covid, λοιπόν, στελεχώνεται από οκτώ με δέκα γιατρούς, αναλόγως πως βγαίνουν οι εφημερίες, εναλλάσσονται και εξυπηρετούν τους ασθενείς που δεν μπορούν να δουν οι γιατροί σε ιδιωτικά ιατρεία λόγω του κινδύνου να διασπείρουν τον covid.

Ερωτηθείσα η έμπειρη γιατρός εάν είχε καθόλου ενδοιασμούς για ν’ αναλάβει το έργο αυτό, όπως είπε αυτό έγινε μόνο στην αρχή, τους πρώτους δύο μήνες, που δεν γνώριζαν πολλά πράγματα και όλοι οι γιατροί που μπήκαν σ’ αυτό το κομμάτι αφιέρωσαν πολύ χρόνο στο να διαβάζουν καθημερινά την επίκαιρη βιβλιογραφία, σιγά-σιγά έμαθαν πώς να το αντιμετωπίζουν και για τους ίδιους δεν ήταν πια τόσο μεγάλος ο φόβος:

Είπε, συγκεκριμένα: «Πιο πολύ ήτανε η αγωνία να τα χειριστούμε σωστά τα περιστατικά αφού μία νέα νόσος χωρίς σαφή θεραπεία, με θεραπεία η οποία άλλαζε συνέχεια γιατί τρέχουν διαρκώς οι εξελίξεις, δεν ξέρεις πως ακριβώς να την αντιμετωπίσεις, αυτό ήταν περισσότερο το πρόβλημά μας: η αγωνία του κάνουμε το καλύτερο για τους ασθενείς μας. Και το μεγάλο πρόβλημα για εμάς ήταν η διακομιδή των περιστατικών που χρειάζονταν τελικά διασωλήνωση γιατί δεν είμαστε Νοσοκομείο αναφοράς, δεν έχουμε μονάδα covid και έπρεπε τα διασωληνωμένα περιστατικά να βρούμε κάποια άλλη ΜΕΘ covid στην υπόλοιπη Ελλάδα να τα διακομίσουμε. Ο μεγαλύτερος φόβος και κίνδυνος και η αγωνία μας, ήταν αυτή».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, από την αρχή της πανδημίας είχαμε συνολικά 35 θανάτους, οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι ενώ οι ασθενείς που έχουν νοσηλεύσει σε αυτό το διάστημα υπολογίζονται σε πάνω από 1000 και τουλάχιστον άλλους 2000 έχουν εξετάσει ως ΤΕΠ.

Η έμπειρη γιατρός στάθηκε ιδιαίτερα στον περασμένο Αύγουστο όπου κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα μεγάλο και πολύ έντονο τέταρτο κύμα που είχαμε τότε και που ίσως δεν έμαθε ο πολύς κόσμος αλλά ήταν μία κατάσταση πολύ άσχημα, με 50 περιστατικά οπότε αναγκάστηκαν να καταλάβουν και αρκετά δωμάτια και από τη Β’ παθολογική.

Αυτό κράτησε περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια υποχώρησε η ένταση του φαινόμενου. Και ενώ τον τελευταίο μήνα ήταν με έναν μέσο όρο περίπου 10-15 νοσηλείες θετικών ασθενών, τις τελευταίες δέκα ημέρες παρατηρούν μία αυξητική τάση με έναν αριθμό μέσο όρο 25 ασθενών να νοσηλεύονται καθημερινά. Έχουν μεγάλη ροή εισαγωγών-εξιτηρίων και αφορούν όλες τις ηλικίες, από 19 μέχρι…109, και παιδιά και λεχώνες που έρχονται, γεννούν και μετά συνεχίζουν να νοσηλεύονται στην κλινική γιατί είναι θετικές και οι οποίες, όπως είπε με μεγάλη λύπη η κα Βολονάκη, είναι ανεμβολίαστες ενώ θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένες.

Για τα εμβόλια
Ερωτηθείσα για τα μονοκλωνικά φάρμακα, η κα Βολονάκη εξήγησε, καταρχάς, ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε ολόκληρη τη χώρα μόλις 2000 δόσεις και αυτό σημαίνει ότι θα απορροφηθούν από τα μεγάλα νοσοκομεία από τμήματα με χημειοθεραπείες, ογκολογικούς, από ανοσοκατασταλμένους ασθενής για διάφορους λόγους και γενικά από βαριά περιστατικά.

Στο Νοσοκομείο μας έχουν ενδιαφερθεί για το πώς θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε κάποιες λίγες δόσεις αλλά είναι πάρα πολύ λίγες και ουσιαστικά περιμένουν το Υπουργείο να τις κατανείμει σε όλη τη χώρα.
Απευθυνόμενη, στη συνέχεια, στον κόσμο για τα εμβόλια, είπε η κα Βολονάκη: «Θέλω να πω σε όλους αυτούς οι οποίοι φοβούνται, έχω κουραστεί πάρα πολύ ν’ ακούω ανθρώπους ηλικίας εξήντα-εβδομήντα χρονών-και δεν μιλάω για τους μεγαλύτερους γιατί εκεί εξαρτάται πιο πολύ από τη γνώμη των παιδιών τους-να λέει ότι «είμαι ευπαθής ομάδα και γι’ αυτό δεν εμβολιάστηκα».

Μα ακριβώς γι’ αυτούς τους ασθενείς έχει βγει το εμβόλιο, για τις ευπαθείς ομάδες.
Αν αυτοί δεν κάνουν το εμβόλιο δεν ξέρω ποιος έχει νόημα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τα υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι κινδυνεύουν και περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Το εμβόλιο της pfizer το οποίο υπάρχει στη Ρόδο, δεν είναι πια πειραματικό και όλοι αναπαράγουν αυτή τη λέξη.
Πειραματικό ήταν πέρυσι τον Αύγουστο, τον Μάρτη του 2021 αλλά από το καλοκαίρι και μετά, έχοντας χορηγηθεί σε εκατομμύρια των εκατομμυρίων δόσεις σε όλο τον κόσμο και άρα έχοντας δοκιμαστεί και έχοντας δείξει ακριβώς τα ποσοστά των παρενεργειών που δημιουργεί, έχει φτιάξει και το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου, δηλαδή γνωρίζουν ακριβώς τι κάνει και σε τι ποσοστό και δεν θεωρείται επ’ ουδενί πλέον πειραματικό.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι ασφαλές, ξέρουμε σε ποιους ασθενείς να το δώσουμε και σε ποιους να μην το δώσουμε, σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται και σε ποιες αντενδείκνυται και οι ευπαθείς ομάδες των πληθυσμών και οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ειδάλλως κινδυνεύει, πραγματικά, ζωή τους», είπε κατηγορηματικά η υπεύθυνη γιατρός της κλινικής covid.

Δεν παρέλειψε ακόμα να πει ότι άνθρωποι που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο ή πλησιάζουν, δυστυχώς είναι ευαίσθητοι να κολλήσουν και τέτοιους νοσηλεύουν γι’ αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύουν αυτή τη στιγμή δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αφού έχουν ασθενείς που είναι στα όρια 5,5 με 6 μήνες από τη δεύτερη δόση και είναι επίνοσοι αφού πέφτει πραγματικά το ποσοστό της άμυνας του οργανισμού και πρέπει να σπεύσουν, ιδίως οι άνω των 60, να κάνουν την τρίτη δόση την επόμενη μέρα από την ημέρα που λήγει το εξάμηνό τους επειδή δεν ανοίγει νωρίτερα το σύστημα.

Όσο για τους ασθενείς που αρνούνταν να δεχθούν κάποιες υπηρεσίες, δεν υπήρξαν πολλά τέτοια περιστατικά στο Νοσοκομείο μας, αναφέρθηκε όμως στην περίπτωση μίας κυρίας με νοσογόνο παχυσαρκία που ήταν αρνήτρια και τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, όπως είπε, και αυτά τα αντιμετωπίζουν με τη βοήθεια των συγγενών, των ψυχιάτρων και του εισαγγελέα-πάντως είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τέτοια περιστατικά.
Από τα πιο δύσκολα που κλήθηκαν να χειριστούν όλο αυτό το διάστημα, ήταν δύο περιστατικά που διασωληνώθηκαν και δεν μπόρεσαν να διακομιστούν παρ’ όλο που έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Η μία άντεξε τέσσερις-πέντε εβδομάδες και το άλλο περιστατικό πήγε σπίτι της.

Όσο για την ενίσχυση που θα ήθελαν στην κλινική, όπως είπε η κα Βολονάκη, πάντα χρειάζεται προσωπικό γιατί είναι οριακά, βγαίνουν οι βάρδιες αλλά εάν κάποιος ασθενήσει είναι μεγάλο πρόβλημα. Σε μέσα έχουν αυτά που χρειάζονται και είναι καλυμμένοι. Αυτό που θα χρειαζόταν είναι ΜΕΘ covid κάτι που είναι αδύνατο αφού δεν μπορεί να στηριχθεί στο Νοσοκομείο μας, γι’ αυτό και δεν γίναμε Νοσοκομείο αναφοράς.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρουμάνης έδωσε και άλλα στοιχεία: Συγκριμένα, το 2021 εισήχθηκαν στην κλινική covid 1180 ύποπτα περιστατικά από τα οποιά 814 ήταν θετικοί. Ακόμη, νοσήλευσαν με επιτυχία και εγκύους που γέννησαν και ένα μικρό ποσοστό παιδιών που ήταν σε ελαφριά μορφή.

Ιατρείο long-covid
Η κα Βολονάκη αναφέρθηκε ακόμη και στο λεγόμενο post ή long covid ιατρείο που λειτουργούν στο Νοσοκομείο εδώ και έξι μήνες, δύο φορές το μήνα τις Τρίτες.
Σκοπός του είναι να εξετάζονται οι ασθενείς μετά την έξοδό τους από το Νοσοκομείο ώστε να ελέγχουν τυχόν υπολειπόμενη νόσο, τυχόν υπολειπόμενα συμπτώματα και αν αναπτύσσουν το λεγόμενο long covid σύνδρομο, δηλαδή συμπτώματα που κρατάνε παραπάνω από τρεις μήνες.

Εκείνους που εξέρχονται τους λένε να έρθουν για έναν έλεγχο δύο-τρεις εβδομάδες μετά για να ελέγξουν ότι έχουν πάει όλα καλά.

Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση στον κόσμο που νοσεί να μην αργεί να έρχεται στο Νοσοκομείο, την 7η-8η μέρα εάν δεν είναι καλά να έρχονται στο Νοσοκομείο και εκείνοι θα κρίνουν αν θα πρέπει να γίνει εισαγωγή.
Ένας ασθενής εάν μείνει σπίτι δύο τρεις ημέρες με δύσπνοια, μετά κάνει το έργο της ανάρρωσής του εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο, κατέληξε η κα Βολονάκη.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο