Ακυρώθηκαν τα πρωτόκολλα για την έξωση επτά οικογενειών

Ακυρώθηκαν τα πρωτόκολλα για την έξωση επτά οικογενειών

Ακυρώθηκαν τα πρωτόκολλα για την έξωση επτά οικογενειών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1512 ΦΟΡΕΣ

Στα σπίτια τους θα παραμείνουν επτά οικογένειες που διαμένουν στην περιοχή της Καζέρμα Ρεγγίνα, με απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).

Για τους ενοίκους των κατοικιών αυτών είχε εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να φύγουν από τα σπίτια τους.

Ωστόσο διά του δικηγόρου κ. Άκη Δημητριάδη οι ένοικοι προσέφυγαν αρχικά στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, το οποίο και παρέπεμψε με απόφασή του την εξέταση της υπόθεσης, λόγω αρμοδιότητας, στο Ειρηνοδικείο Ρόδου.
Το τελευταίο δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε πριν από δύο ημέρες έκανε δεκτό το αίτημα της ανακοπής που ζητούσαν οι ένοικοι και ακυρώνει τα πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής που έχουν εκδοθεί από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου για τις επτά αυτές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, οι κατοικίες αυτές βρίσκονται στο συγκρότημα «Υπατεία» (κτίσμα που παλαιότερα στέγαζε τη Σχολή Χωροφυλακής και σήμερα είναι παραχωρημένο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, όπως και άλλα τμήματα από το κτηριακό συγκρότημα «Υπατεία», είχαν δοθεί περί τα τέλη της δεκαετίας του 1940 από τις τότε κρατικές αρχές στους πρόσφυγες της Λέρου που είχαν καταφύγει στη Ρόδο, μετά τον βομβαρδισμό του νησιού τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να μπορέσουν να στεγαστούν οι ένοικοι και οι οικογένειές τους. Τα ακίνητα ήταν οι στάβλοι της παλιάς Σχολής Χωροφυλακής και προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και κατοικήσιμα οι πρόσφυγες προέβησαν σταδιακά με δικά τους έξοδα στην επισκευή και συντήρηση των κτισμάτων αυτών, στη δημιουργία αποχωρητηρίων και στη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου τους καθώς και στην ηλεκτροδότησή τους, αρκετά χρόνια αργότερα (σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έγινε μετά το 1960).

Από τον χρόνο εγκατάστασης των προσφύγων μέχρι και σήμερα τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται από τους πρόσφυγες και τους απογόνους τους ως κατοικία, στεγάζοντας διαχρονικά τις οικογένειες τους, ενώ ανάμεσα στις κατοικίες και τα υπόλοιπα κτήρια της παλιάς Σχολής Χωροφυλακής υπάρχει ανεγερμένος από πολλά έτη τοίχος που τα διαχωρίζει.

Το 1986 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, εγκρίθηκε η παραχώρηση χρήσης τμημάτων δημόσιων ακινήτων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το κτηριακό συγκρότημα «Υπατεία» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, άνευ ανταλλάγματος και για αόριστο χρόνο για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του πανεπιστημίου. Όπως προκύπτει και από το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής κτηρίων και χώρων προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η παρουσία των προσφύγων στον χώρο αυτό ήταν γνωστή επί μακρόν στους αρμόδιους φορείς, ενώ τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα αποβολής εκδόθηκαν μόλις το 2018.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου, δεδομένου όλων των παραπάνω, «δεν πιθανολογήθηκε ότι συντρέχουν εν προκειμένω οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις για την έκδοση των προσβαλλόμενων πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής και ειδικότερα δεν πιθανολογήθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει καθοιονδήποτε τρόπο την αναμφισβήτητη κατοχή των επίδικων ακινήτων, αντίθετα πιθανολογήθηκε ότι τα επίδικα ακίνητα κατείχαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 με την εγκατάσταση των προσφύγων της Λέρου στη Ρόδο, οι συγκεκριμένες οικογένειες».

Τέλος, στην ίδια απόφαση γίνεται αναφορά στα έξοδα που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι οικογένειες για τη συντήρηση των κατοικιών αυτών αλλά και στο γεγονός ότι οι οικονομικές τους καταστάσεις είναι δυσμενείς.
Για τους λόγους αυτούς και έγινε δεκτό το αίτημα της ανακοπής και για τις επτά οικογένειες, οι οποίες θα συνεχίσουν να παραμένουν στις κατοικίες αυτές στην Καζέρμα Ρεγγίνα.

Διαβάστε ακόμη

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών