Δύο αξιόλογοι κληρικοί-κοσμήματα ανεκτίμητα στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο

Δύο αξιόλογοι κληρικοί-κοσμήματα  ανεκτίμητα στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο

Δύο αξιόλογοι κληρικοί-κοσμήματα ανεκτίμητα στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3121 ΦΟΡΕΣ

Ο Γέροντας Νικηφόρος Κουμουνδούρος στους Λειψούς Δωδεκανήσου και ο Γέροντας Ιερόθεος Κοενάκης της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη Σύμης

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας κληρικός-εκπαιδευτικός.
Εφημέριος Πανεπιστημίου και ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου


Διανύουμε ήδη την Αγία Τεσσαρακοστή του Αγίου Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, νέου έτους και Θεοφανείων. Στην τόσο όμορφη και κατανυκτική αυτή περίοδο της χαράς της Γεννήσεως του Θεανθρώπου Χριστού μας, θεώρησα ότι είναι θείο δώρο, όπως των Μάγων, το άρθρο αυτό που με σεβασμό, ιερά συγκίνηση και προπαντός δοξολογία στον Τριαδικό Θεό αφιερώνω σε δύο σεβάσμιους Γέροντες, σε δύο πατερικές μορφές, αξιοσέβαστες και οδοδείκτες για εμάς τους νεώτερους. Τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού θρόνου και επί 56 χρόνια ακούραστο εφημέριο και Μέγα Ευεργέτη των Λειψών Δωδ/νήσου, της Παναγιάς του Χάρου εφημέριο πατέρα Νικηφόρο Κουμουνδούρο και τον Ηγούμενο και επί πολλά χρόνια ασκητικό Ιερομόναχο της Ιεράς Μονής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη Σύμης κ.κ. Ιερόθεο Κοενάκη του Συμιακού.

Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουμουνδούρος

Όσες φορές και αν γράψω για τη βιβλική αυτή μορφή του 95χρονου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού θρόνου πατήρ Νικηφόρου Κουμουνδούρου, πάντα ανακαλύπτω κάτι καινούριο για την πολύχρονη και ανεπανάληπτη, συνεχόμενη προσφορά του Γέροντα αυτού. Η ψυχή και η πνοή του ιστορικού νησιού των Λειψών Δωδ/νήσου της εξαρχίας της Πάτμου. Ο γεροντότερος σήμερα στη ζωή αδερφός της Βασιλικής και Πατριαρχικής Μονής του ηγαπημένου μαθητή, επιστήθιου και φίλου του Χριστού Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστή.

Στη μακρά Ιερατική του πολύχρονη και καρποφόρα διακονία, εγνώρισε πλειάδας Αγίων καθηγουμένων της Μονής Πάτμου, όπως τον σύγχρονο όσιο Αμφιλόχιο Μακρή, που τυγχάνει και συγγενής του, τους αείμνηστους καθηγούμενους Παύλο Νικηταρά, Ηγούμενο και Επίσκοπο Τράλλεων τον μεγαλοπρεπή Ισίδωρο Κρικρή, θείος του προσφάτως εκλεγέντος Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτωνος Κρική αδελφού της Μονής, τον Ηγούμενο Θεόδωρο Μπουρνή, τον Αμφιλόχιο Καμίτση, τον Ηγούμενο Αντύπα Νικηταρά, ανιψιό του αείμνηστου Γέροντος Παύλου Νικηταρά και μέχρι τον σημερινό Ηγούμενο Κύριλλο Πέντε.

Δεκάδες Αρχιερέων που υπηρέτησαν στις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδ/νήσου και επισκέπτες της Πάτμου και των Λειψών. Οικουμενικούς Πατριάρχες, Αθηναγόρα, Δημήτριο και Βαρθολομαίο. Επειδή ταύτισε όλη τη Διακονία του στο νησί των Λειψών, επάξια τιμήθηκε με Ευαρέσκειες από τους Ηγουμένους της Μονής της Πάτμου με τον τιμητικό τίτλο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί Πατριάρχου Δημητρίου, από συλλόγους, σωματεία και προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οικοδόμησε παρεκκλήσια, σχολείο, νηπιαγωγείο, μουσείο με πολλά εκθέματα, συνέγραψε βιβλία, βοήθησε και συνεχίζει και βοηθάει συμπατριώτες του, τη νεολαία, τα υπερήφανα γηρατειά, τους πάντες. Αυτή η ζωντάνια του, η μακροζωία, η διαύγεια του πνεύματος, το ατελείωτο, γεμάτο αισιοδοξία γέλιο του, η ιεροπρεπής φυσιογνωμία του, τον καθιστά αγαπητό και ένα κεφάλαιο της Μονής Πάτμου και των Λειψών.

Ευχαριστούμε τον Θεό που τον γνωρίσαμε και έχουμε μία μοναδική πνευματική σχέση. Η Παναγία του Χάρου, οι Άγιοι που αγάπησε και ανέδειξε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, ο έφορος και προστάτης της Πάτμου και των Λειψών, να του χαρίζουν πολλά ακόμη χρόνια, για να εμπνέει και να παραδειγματίζει κληρικούς, συμπατριώτες και δεκάδες πνευματικά του παιδιά. Άξιος και Πολύχρονος, Γέροντα Νικηφόρε Κουμουνδούρε.

Ο Γέροντας Ιερόθεος Κοενάκης

Ενώ το νησί των Λειψών το ανέδειξε ο πατήρ Νικηφόρος Κουμουνδούρος, ως ευεργέτης και δωρητής πολλών και μεγάλων πραγμάτων που θα μιλούν για πολλές γεννιές στο ιστορικό, πάμπλουτο Μοναστήρι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ του Πανορμίτη Σύμης επί 36 χρόνια, ζει στο μεγάλο και πολυπληθές αυτό, παγκόσμιο και Πανορθόδοξο προσκύνημα, ένας ασκητής, μία ανιδιοτελής μοναχική και ιερατική αθόρυβη πνευματική φυσιογνωμία, ο πατήρ Ιερόθεος Κοενάκης από τη Σύμη. Για πρώτη φορά γράφω δημόσια για τον αξιόλογο και ενάρετο αυτό κληρικό.

Έχω γράψει εκατοντάδες άρθρα με πολύ πλούσιο και επίκαιρο περιεχόμενο. Πιστεύω ότι για τον πατέρα Ιερόθεο Κοενάκη θα ικανοποιηθούν δεκάδες πνευματικά του παιδιά και ιδιαίτερα οι πολυπληθείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη και οι συμπατριώτες του Συμιακοί.

Η μορφή του, το αθόρυβο του χαρακτήρα του, η απλότητα, η πενία, η ολιγαρκής και εγκρατής βιότητά του, τον καθιστά σεβάσμιο, αγαπητό και αληθινό φίλο του Χριστού και μεγάλο ακουσίθεο πρεσβευτή στον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ Πανορμίτη. Χειροτονία του Μητροπολίτη Ρόδου κυρού Αποστόλου Διμέλη της ενιαίας τότε Μητροπόλεως Ρόδου, Σύμης, Χάλκης, Τήλου, Νισύρου και Καστελλορίζου. Έχω την τιμή να τον γνωρίζω από μικρό παιδί και εκείνος ακόμη λαϊκός πριν γίνει ιερέας. Εγώ νεότερος στην ηλικία, αρχαιότερος στην ιεροσύνη, αφού είμαι η τελευταία χειροτονία του μεγαλοπρεπούς Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού.

Ο πατήρ Ιερόθεος Κοενάκης υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον τότε Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Μαργαρίτη που τον διαδέχθηκε στην Ηγουμενία από το 2016 μέχρι το 2018, οπότε εκοιμήθηκε και ο πρώτος Μητροπολίτης Ίμβριος Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κυρός Χρυσόστομος Δημητριάδης. Έχω αποκομίσει φοβερές εμπειρίες και διηγήσεις πιστών προσκυνητών για το ήθος και την Αγιότητα του σεβάσμιου Γέροντα Ιερόθεου Κοενάκη. Άριστος κατηχητής, φιλακόλουθος, μνημόνευε ώρες ολόκληρες τα χιλιάδες ονόματα ζώντων και τεθνεώτων στις ατελείωτες ιερές ακολουθίες, που έφερναν ή έστελναν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης οι πονεμένοι αδερφοί μας.

Ατελείωτες ώρες στο παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού δίπλα στη Μονή του Πανορμίτη να εξομολογεί μέχρι αργά το βράδυ, να προσεύχεται και να ανακουφίζει με το ιερό του πετραχήλι όλο τον κόσμο. Αφιλοχρήματος, ρακένδυτος, ιεροπρεπής, σιωπηλός, νηστευτής. Στον πατέρα Ιερόθεο Κοενάκη αρμόζουν οι πατερικοί λόγοι: «Εφόσον η σιωπή μου δεν σε διδάσκει, ούτε οι λόγοι μου σε ωφελούν». ίσως είναι και ο βασικός λόγος που αποσύρθηκε με φοβερή αξιοπρέπεια στο κελλάκι του που μοσχοβολάει προσευχή, απλότητα και κατάνυξη. Μακριά από τις φλύαρες και ανάξιες λόγου αυτοπροβολές των διαδόχων του, που τα έργα και οι ημέρες τους υπήρξαν γνωστές από τη Ρόδο και από όπου υπηρέτησαν προηγουμένως.

Γι' αυτή την αγιασμένη ψυχή, δεν παύει να προσελκύει κόσμο, τάματα και θαύματα, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης. Του εύχομαι ταπεινά και ευγνώμονα να ζήσει πολλά χρόνια και να δίνει το ωραίο του παράδειγμα και την ακουσίθεη προσευχή για όσους προσεύχεται και αγρυπνά με το κομποσκοίνι, τις μετάνοιες και τις καλοσύνες και αθόρυβες φιλανθρωπίες του. Είναι για αυτά που ολίγοι γνωρίζουν και τα βλέπει ο ουρανός και η χάρις του Θεού.

Γι' αυτό και δεν μπορεί ούτε ένας να αμφισβητήσει τις τόσες αλήθειες που με αγάπη γράφω στο ταπεινό του πρόσωπο. Ελάχιστο παράδειγμα μιας ατελείωτης ευγνωμοσύνης για την καθαρότητα της ζωής του και τη λαμπρότητα της ψυχής του και την ολοζώντανη, όπως την αισθάνονται με τα θαύματα στον Ταξιάρχη προσευχή και παρρησία Του. Η ευχή του μαζί μας. Ο Θεός και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ Πανορμίτης να τον στηρίζουν και να τον σκεπάζουν. Αμήν.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου