Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1523 ΦΟΡΕΣ

Φ. Χατζηδιάκος: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα!» Αντ. Καμπουράκης: «Μας ταράξατε στην αμετροέπεια!»

Σαν…συνεχιζόμενη της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν αυτή του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου προχθές το απόγευμα, αφού είχαμε επανάληψη του τεταμένου κλίματος, κυρίως μεταξύ του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του προκατόχου του, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Φώτη Χαττζηδιάκου αλλά όχι μόνο αφού δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι υψηλοί τόνοι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Καταρχάς, συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, με εκείνες του κ. Χατζηδιάκου και της ελάσσονος μειοψηφίας του κ. Δημήτρη Κρητικού να απέχουν από την ψηφοφορία των θεμάτων-συμμετείχαν όμως στη συζήτηση.

Τη συνεδρίαση άνοιξε, βέβαια, ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Μιχάλης Σοκορέλος, που, για πολλοστή φορά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας. Ξεκινώντας επί της ουσίας η συνεδρίαση με την ενημέρωση του Δημάρχου, ο κ. Καμπουράκης εξέφρασε, καταρχάς, τη χαρά και τη συγκίνησή του που ξαναείδε τον κ. Κρητικό και έκανε αναφορά στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠ, σχολιάζοντας ότι δεν είναι δημοκρατικό επειδή στην προηγούμενη συνεδρίαση οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας δεν συμμετείχαν να μην προχωρούν οι διαδικασίες, όπως και ότι η λανθασμένη επιχειρηματολογία για να γίνονται διά ζώσης συνεδριάσεις δεν είναι σωστό να οδηγεί σε απαξίωση των θεσμών και στο σταμάτημα της λειτουργίας κοινωνικών φορέων οι οποίοι έχουν να προσφέρουν στον τόπο.

«Ποινικοποίηση πολιτικής ζωής»
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, και σ’ αυτή τη συνεδρίαση έκανε αναφορά στην «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» λόγω άσκησης ένδικων μέσων από τον κ. Χατζηδιάκο κατά του ιδίου, και είπε συγκεκριμένα: «…Ήμουν οπαδός ότι η αντιπολίτευση με παραγωγική κριτική προσφέρει στο να προχωρήσει η Ρόδος, στην περίπτωση δε του κορωνοϊού, στο να μην πάει πολύ πίσω, όμως αυτές οι ποινικοποιήσεις της πολιτικής και αυτές οι κατάπτυστες συμπεριφορές όπου ο Δήμαρχος Ρόδου μηνύεται από τον Φώτη Χατζηδιάκο σε ποινικό Δικαστήριο, τουλάχιστον εμένα όχι απλώς δεν με γεμίζουν αλλά σίγουρα με θλίβουν γιατί βλέπω έναν κατήφορο που κερδισμένος δεν μπορεί να είναι κανένας, σίγουρα πάντως όχι και ο κατήγορος.

Καταλαβαίνω ότι είχε ανάγκη ο Φώτης Χατζηδάκος, μετά τη δική μου καταγγελία στο εκλογοδικείο στις 2 Ιουνίου του 2019, να εκφράσει την αγωνία του από κατηγορούμενος να προσποιηθεί ότι είναι κατήγορος αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το τι μήνυμα δίνει δεξιά και αριστερά, όταν πηγαίνει τον Δήμαρχο Ρόδου σε ποινικό Δικαστήριο».

«Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»!
Παίρνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο ο τέως Δήμαρχος, καταρχάς, παρέπεμψε σε μία δήλωση του Ηλία Ηλιού το 1962 που έχει μείνει ιστορική: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», είπε και έθεσε τα εξής ερωτήματα: Περιμένει τα στοιχεία για τις συμβάσεις τριμήνου με την καθαριότητα με έγγραφό του στις αρμόδιες υπηρεσίες και είπε ότι έχουν περάσει οι εξήντα μέρες.

Σχετικά με τη μονοθεματική συνεδρίαση που ζήτησε να γίνει για τον ΠΡΟΤΟΥΡ (βλ. άλλες στήλες) αλλά να τους δοθούν προηγουμένως όλα τα έγγραφα, παρ’ όλο που γνώριζε ότι θα τοποθετούνταν ο Πρόεδρός του, Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης-όπως και έγινε στη συνέχεια. Ακόμα, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί για αμοιβή δημοσιογράφου από τη ΔΕΡΜΑΕ ενώ δεν έχει καμία σχέση με την Εταιρεία και «έχει βρει μία καλή πολυθρόνα στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης», όπως είπε.

Μαζί με αυτό, είπε ότι έχει ακούσει και περί μισθών στη ΔΕΡΜΑΕ και ζήτησε από τον Πρόεδρό της, κ. Τάσο Σπανό, να ενημερώσει στο επόμενο δ.σ. πόσοι αιρετοί και μη αιρετοί και με τι χρήματα αμείβονται από τη ΔΕΡΜΑΕ.

Ακόμη, για την κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ και του περιφερειακού συμβουλίου στις 10 Νοεμβρίου με μοναδικό θέμα τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, είπε χαρακτηριστικά ότι «όλη η Ρόδος έχει μία απορία» αφού στις 7 του ίδιου μήνα, υποδέχθηκαν απαξάπαντες τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και ζήτησε να μάθει εάν του έθεσαν το θέμα αυτό δημόσια και αν όχι, για ποιο λόγο.

«Μας ταράξατε στην…αμετροέπεια»!
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε εκ νέου ο Δήμαρχος, ο οποίος είπε, αναφορικά με την «πολυθρόνα της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης»: «Με μεγάλη χαρά άκουσα αυτά τα παράσιτα που ακούστηκαν και υπενθυμίζω: επί δύο χρόνια, εκλεκτοί και άλλοι συμπολίτες μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να αποκατασταθεί ένα έγκλημα το οποίο συνέβη εδώ και περίπου 45 χρόνια, από το γκρέμισμα των θεωρείων στο Εθνικό Θέατρο της Ρόδου μέχρι τη μετατροπή ενός τοπόσημου που μας έκανε υπερήφανους σε μία της κοπής Χατζηδιάκου εποχής που μας κάνει να ντρεπόμαστε. Της εποχής, δηλαδή, που για δέκα χρόνια κάναμε μελέτες, συζητούσαμε και ψάχναμε να βρούμε χίλιες δικαιολογίες γιατί δεν κάνουμε τίποτα».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Καμπουράκης θύμισε το κλειδί της πόλης της Ρόδου που απένειμε ο κ. Χατζηδιάκος, επί θητείας του, στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αντίδραση του τότε Προέδρου του δ.σ. κ. Βαγγέλου Μανδρακού «για την παρανομία και απρέπεια», όπως είπε, να δώσει ο Δήμαρχος χωρίς καμία απόφαση δ.σ. το χρυσό κλειδί της πόλης σε έναν κατά τ’ άλλα αξιοσέβαστο πρωθυπουργό της χώρας. Αυτό, όπως είπε, το συνδέει με τον ΦΠΑ.

Για τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης είπε ο Δήμαρχος ότι κατόρθωσε, «με ή άνευ πολυθρόνας», να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και η Υπουργός Πολιτισμού μαζί με τον Δήμαρχο Ρόδου μέσα στο ερείπιο που παρέλαβαν, την εγγύηση ότι η Ρόδος θα αποκτήσει το Εθνικό Θέατρο που της αξίζει.

Για το Εθνικό Θέατρο τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Πολεοδομίας, κ. Στέφανος Δράκος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από το 2006 μέχρι το 2013 …ξηλωνόταν το Εθνικό Θέατρο και στη συνέχεια τους ζητούσαν και τον λόγο. Επίσης ότι στα δύο χρόνια θητείας διαπίστωσαν ότι…δεν υπήρχε τίποτα.

Για τις κατασκηνώσεις στα Κολύμπια
Στην τοποθέτησή του, στη συνέχεια, ο κ. Κρητικός, αφού επανέλαβε το αίτημά τους για να γίνονται διά ζώσης συνεδριάσεις του δ.σ. και την αποχή τους στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω της αντίδρασής τους επειδή γίνονται με τηλεδιάσκεψη όπως και για την Αναπτυξιακή Εταιρεία ότι δεν συμμετέχουν λόγω πολιτικής διαφωνίας, ρώτησε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κώστα Ταρασλιά, σχετικά με τον παρροδιακό Σύλλογο Αμερικής «Απόλλων» με τον κ. Ηλία Τομάζο.

Όπως είπε, έλαβε μία επιστολή με την οποία ο τελευταίος διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη κατάσταση των κατασκηνώσεων στα Κολύμπια, τις οποίες ζήτησε. Του γνωστοποίησε ακόμη την απάντηση που του έστειλαν ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν το αίτημά του για την παραχώρηση και ρώτησε γιατί δεν έλαβε αυτή την απόφαση το δ.σ.

Παρεμβαίνοντας ο Δήμαρχος, εξήγησε ότι η θέση τους δεν είναι να αλλάξουν απόφαση αλλά ως οφείλουν να τηρήσουν τη νομιμότητα που έλεγε η σύμβαση-αν αυτή ήθελε κάποιος να τη θεωρήσει έγκυρη. Πάντως, είπε ότι είχαν υποχρέωση να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του Δήμου καθιστώντας τους όρους κύριους έναν προς έναν. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ αυτής τους της θέσης και του τι πιστεύουν για τους Δωδεκανήσιους και Ρόδιους της διασποράς, τους ομογενείς της Αμερικής αλλά και της αξιοποίησης των κατασκηνώσεων στα Κολύμπια.

Είπε, λοιπόν, ότι αυτό που πιστεύει η Δημοτική Αρχή είναι ότι και βέβαια πρέπει να φέρουμε πιο κοντά τους Δωδεκανήσιους που ζουν σ’ όλο τον κόσμο και βέβαια πρέπει να δείξουμε σεβασμό στην περιοχή των κατασκηνώσεων που πραγματικά έχουν φθάσει σε ένα σημείο που ντρέπεται κάποιος να μπει.

«Έχετε ακούσει ένα συγγνώμη στο δ.σ. για την κατάντια των κατασκηνώσεων στα Κολύμπια; Κρίνεται η σημερινή Δημοτική Αρχή γιατί στις χειρότερες συνθήκες που έχουν υπάρξει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικά σε μία περιοχή που το 95% το εισόδημά της είναι από τον τουρισμό;

Ένα συγγνώμη έχει ακουστεί στο δ.σ. για την κατάντια αυτών», είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Έρχεται κάποιος και μιλάει για τη Μεσαιωνική Πόλη και λέει για πολυθρόνες, για την κατάντια του Εθνικού, δέκα μέτρα από το σπίτι του, ο…Αρχών της Αυτοδιοίκησης, έχει κάτι να πει;». Είπε, πάντως, ότι θα αναζητήσουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να δώσουν αυτά που οφείλουν χωρίς «να είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα που δεν θα έπρεπε να είχε γίνει».

Τοποθετούμενος επ’ αυτού, ο Αντιδήμαρχος, Αναπληρωτής Δημάρχου, κ. Στράτος Καρίκης, είπε απευθυνόμενος στον κ. Κρητικό, ότι για τις κατασκηνώσεις δεν έχουν καμία ευθύνη καθώς είναι απόρροια κάποιων καταστάσεων που οι συμβάσεις δεν γίνονται πράξη, δίχως να σημαίνει ότι το όνειρό τους δεν είναι κοινό με τον Σύλλογο.

Είπε ότι έχουν δουλέψει πάνω σ’ αυτό αλλά κοινή διαπίστωση με τον κ. Τομάζο αποτελεί ότι στο οικονομικό κομμάτι φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, απόρροια και των συνθηκών σήμερα. Απάντησε, στη συνέχεια, και ο κ. Ταρασλιάς λέγοντας ότι υπήρχε μία καταρχήν συμφωνία το καλοκαίρι του 2019, παραμονή των δημοτικών εκλογών, όπου η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έκανε ένα προσύμφωνο με το οποίο έλεγε στον Σύλλογο ότι προτίθεται να δώσουν το ακίνητο των κατασκηνώσεων στα Κολύμπια ώστε μέσα σε διάστημα δύο ετών όφειλε ο παρροδιακός Σύλλογος να φέρει και τα τεχνικά σχέδια αλλά και τη χρηματοδότηση που θα επέτρεπαν στο δ.σ. να πάρει την τελική απόφαση ότι όντως οι άνθρωποι αυτοί ενδιαφέρονται να κινήσουν αυτό το έργο.

Εφόσον, λοιπόν, δεν πραγματοποιήθηκε μέσα στους συγκεκριμένους χρόνους, δεν έγινε τίποτα περισσότεροο τίποτα λιγότερο από μία τυπική επιστολή που τους ενημέρωνε ότι “κύριοι δεν υπήρξατε τυπικοί στις υποχρεώσεις σας”, με πολλή αγάπη, όπως είπε, ενώ και ο Δήμαρχος συναντήθηκε μαζί τους. Για τη φιλοξενία των παιδιών από την Αμερική, είπε ότι δεν τους υποδέχεται ο Σύλλογος άνευ εξόδων και θα μπορούσαν να τους βρουν πολύ καλύτερα καταλύματα. Πάντως, ο κ. Κρητικός διευκρίνισε ότι η ερώτησή του αποσκοπούσε στο να πει ότι οποιαδήποτε απόφαση πάρουν θα πρέπει να είναι μέσω του δ.σ.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πότσος αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας και ότι θεωρούν σημαντικό το δ.σ. να είναι μπροστάρης στη διεκδίκηση για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στελέχωση σε Α’ και Β’ βαθμό των δομών υγείας.

Είπε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα έχει μεγάλη ευθύνη, εξηγώντας ότι είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι από αυτούς που θα χωρίσουν τον κόσμο σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι αυτό που έχουν θέσει ουκ ολίγες φορές, τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει αποφασιστεί να γίνουν και σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Για τη ΔΕΡΜΑΕ
Ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, κ. Τάσος Σπανός, στη συνέχεια, θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Χατζηζδιάκοςς, και είπε: «Διαβεβαιώνω το δ.σ. ότι η Εταιρεία μας ενεργεί πάντοτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και υπηρετούμε τους καταστατικούς μας σκοπούς, σεβόμενοι απόλυτα την κείμενη νομοθεσία.

Άρα, λοιπόν, το αφήγημα, το οποίο και ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε σήμερα να μας παρουσιάσει, είναι τελείως έωλο. Βεβαίως, ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ και το Διοικητικό Συμβούλιο μπορούν κάλλιστα να επιλέξουν συνεργάτες και να κάνουν συμβάσεις τέτοιες όπως έχουν γίνει και στο παρελθόν, επί Δημαρχίας του κ. Χατζηδιάκου, με στενότατό του συνεργάτη, ο οποίος αμειβόταν από τη ΔΕΡΜΑΕ.

Δεν έχουμε κάνει κανένα απολύτως αμάρτημα, δεν έχουμε παραβεί την κείμενη νομοθεσία και έχω το δικαίωμα, ως Πρόεδρος, να επιλέγω συνεργάτες και βεβαίως, με εντολές του Προέδρου να μπορούν να βοηθούν και σε διάφορες εργασίες σημαντικές του Δήμου διότι θεωρώ ότι η ΔΕΡΜΑΕ και ο Δήμος δεν είναι ξένα σώματα».

Θέλησε, ακόμη, να ξεκαθαρίσει ότι οι μισθοί στους οποίους έκανε αναφορά ο κ. Χατζηδιάκος τους έπαιρναν και οι προηγούμενοι στα Δ.Σ. και κάλεσε, «επειδή στη ΔΕΡΜΑΕ σεβόμαστε απόλυτα το δημόσιο χρήμα, διοικούμε με σύνεση, διοικούμε με πλήρη διαφάνεια, να αφήσετε τη ΔΕΡΜΑΕ ήσυχη, διότι παράγουμε έργο σημαντικό». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ήδη η ΔΕΡΜΑΕ φέτος δεν θα έχει ζημιογόνα χρήση. «Το μαγαζί , η Εταιρεία, είναι Εκκλησία, κύριε Χατζηδιάκο», είπε απευθυνόμενος στον τέως Δήμαρχο και τον κάλεσε να επισκεφθεί τα γραφεία για ενημέρωση.

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, τον λόγο πήρε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, λέγοντας ότι παρέλαβε τον Οκτώβριο του 2019 όπου το οικονομικό έτος ήταν ζημιογόνο. Τον Νοέμβριο του 2019 έγιναν οι μεγάλες καταστροφές στις Πεταλούδες και τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκίνησε η πανδημία ενώ εκείνη η σεζόν ξεκίνησε τον Αύγουστο και τα έσοδα ήταν μειωμένα δραματικά.

«Σήκωσα τότε ένα μεγάλο φορτίο» είπε ο κ. Ιατρίδης για την αποκατάσταση της Κοιλάδας. Είπε ακόμη ότι ο κ. Σπανός παρέλαβε μία ΔΕΡΜΑΕ που τα έσοδα έτρεχαν γιατί η φετινή σεζόν ήταν πολύ καλή και ούτως ή άλλως θα είχε κερδοφορία η Εταιρεία. Επίσης, ότι στη θητεία του ο μόνος που πληρωνόταν ήταν ο Αντιπρόεδρος με έναν μισθό και στη συνέχεια πήρε ακόμη έναν.

Ζητώντας τον λόγο ο κ. Σπανός είπε, καταρχάς, ότι ο ίδιος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία αναφορά στον κ. Ιατρίδη και ότι βρίσκεται στη ΔΕΡΜΑΕ χωρίς να του έχει παραδώσει κανένας τίποτα ενώ δεν ενημερώθηκε από κανέναν. Μπήκε στην Εταιρεία με τις γνώσεις του και «νοικοκύρεψε το μαγαζί». Αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ιατρίδη που προσπάθησε να παρέμβει, λέγοντας ότι περίμενε ένα τηλέφωνό του. Πάντως, ο κ. Ιατρίδης δήλωσε ότι είναι στη διάθεσή του για ενημέρωση.

Ο κ. Σπανός είπε ότι ποτέ δεν καταφέρθηκε εναντίον του αλλά θα υπερασπιστεί το έργο του. Είπε, ακόμη, ότι το γεγονός ότι πρέπει να μισθοδοτούνται κάποιο αιρετοί που αφήνουν τις δουλειές τους και τις οικογένειές τους, δεν είναι αμάρτημα και ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι οι προηγούμενοι.

Διαβάστε ακόμη

Μπλεγμένη σε αγκίστρια και πετονιές ξεβράστηκε θαλάσσια χελώνα στα Κρητικά

Για 15η φορά επισκέπτονται τη Ρόδο μαθητές του Λυκείου “Centre d’ Ensignement Libre S2” της Λιέγης

Ευχαριστήρια επιστολή των αστυνομικών της περιοχής μας σε όσους στάθηκαν δίπλα τους τη μέρα του Πάσχα

Στη Ρόδο οι υποψήφιες του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχ. Τσιριγώτη και Καίτη Γιαννακά

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά

Παράσταση Διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς της Ρόδου

Συχνό φαινόμενο οι επιθέσεις μεθυσμένων τουριστών σε διασώστες του ΕΚΑΒ!

Τα αποτελέσματα του ΤΕΕ στα Δωδεκάνησα – Πώς ψήφισαν οι μηχανικοί