Η σύνοδος κορυφής της ΕΟΚ στη Ρόδο

Η σύνοδος κορυφής της ΕΟΚ στη Ρόδο

Η σύνοδος κορυφής της ΕΟΚ στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1252 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης, δημοσιογράφος

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι... Πριν από 33 χρόνια (2 και 3 Δεκεμβρίου 1988) πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η Σύνοδος Κορυφής των 12 ηγετών της Ευρωπαικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) την οποία προεδρία είχε τότε η Ελλάδα και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η επιλογή της Ρόδου έγινε ύστερα από πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου (τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών) ο οποίος επιστρέφοντας από διακοπές στην Τήλο το καλοκαίρι του 1987, κυριολεκτικά θαμπώθηκε, μπαίνοντας στο λιμάνι από τις ομορφιές του νησιού, κι έσπευσε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και να του ζητήσει να γίνει εδώ η Διάσκεψη Κορυφής των 12 ηγετών της Ευρώπης!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε ασμένως δεκτή την πρόταση και αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την οργάνωση της Διάσκεψης. Η νομαρχία Δωδεκανήσου (νομάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης) και ο Δήμος Ρόδου (δήμαρχος Σάββας Καραγιάνννης) ανέλαβαν την εκτέλεση σημαντικών παρεμβάσεων στην πόλη (Ξενοδοχείο «Ρόδων» για το Κέντρο Τύπου, Ροδιακή Έπαυλη για το δείπνο των 12 ηγετών κ.α.) ενώ η Μελίνα Μερκούρη (τότε υπουργός Πολιτισμού) τα έργα στο Μέγαρο των Ιπποτών όπου θα γίνονταν οι επίσημες συνεδριάσεις.

Τα πάντα ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους και η Ρόδος αντιπροσώπευσε επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι 12 ηγέτες εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία και την οργάνωση της Διάσκεψης.

Κυριολεκτικά προκαλούν δέος τα ονόματα των 12 ηγετών της Ευρώπης που πήραν μέρος στη Διάσκεψη Κορυφής: Φρανσουά Μιτεράν (Γαλλία), Μάργκαρετ Θάτσερ (Βρετανία), Χέλμουτ Κολ (Γερμανία), Φελίπε Γκονζάλες (Ισπανία), Ντε Μαρία (Ιταλία) Καβάκο Σίλβα (Πορτογαλία) Βίλφριντ Μαρτένς (Βέλγιο) και φυσικά ο δικός μας Ανδρέας Παπανδρέου! Παρών και ο Επίτροπος της ΕΟΚ Ζακ Ντελόρ, γνωστός για τα «πακέτα» του.
Δεν τολμώ να κάνω σύγκριση με τους σημερινούς ηγέτες της Ευρώπης. Και απλώς διερωτώμαι: «Θα τολμούσε ο Ερντογάν να κάνει τα παιχνίδια του στον Μιτεράν, τη Θάτσερ, τον Κολ, τον Γκοζάλες, τον Ανδρέα και τους άλλους; Θα έτρωγε έναν κλώτσο που θα ήταν όλος δικός του!

Από τη Διάσκεψη της Ρόδου καθιερώθηκε η νησιωτική πολιτική, μάλιστα δε η Θάτσερ είχε πει τότε ότι πάντοτε διαφωνούσε με τον Παπανδρέου, αλλά παραδεχόταν ότι σε κάθε συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντα κάτι κέρδιζε για τη χώρα του!

Στην πρώτη φωτογραφία ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Ρόδου, στη δεύτερη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν με τον μητροπολίτη Απόστολο, τον νομάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, τον δήμαρχο Σάββα Καραγιάννη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλη Κόκκινο και στην τρίτη οι ηγέτες της Ευρώπης στην αναμνηστική φωτογραφία τους στο Μέγαρο των Ιπποτών.
Αξέχαστα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί